Приче о Косову ”само су бајке”

Први потпредсједник владе и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић изјавио је да остаје при ставу да оцјене високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Фередике Могерини и европског комесара за проширење Јоханеса Хана да је 2018. година преломна за будућност Косова "представљају бајке".

Србија 23.01.2018 | 09:20
Приче о Косову ”само су бајке”
Он је гостујући на Радио-телевизији Војводине казао да би било одлично када би се дошло до трајног рјешења, али да је то тренутно нереално.

"Мој скептицизам се заснива на реалности, а то значи да када неко говори како треба да дође до решења за Косово, они на Западу углавном мисле да ми треба да прихватимо једнострано проглашену независност Косова. Ако је то очекивање од 2018. године, ја са потпуном сигурношћу могу да кажем да су то бајке", нагласио је Дачић.

На питање да ли је очекивање европских функционера од 2018. године заправо столица за Косово у Уједињеним нацијама, Дачић је казао да такву одлуку тренутно може да донесе само Савјет безбједности Уједињених нација, те да ће Кина и Русија у том телу сигурно поштовати одлуку Србије.

"Њих интересује само да ми признамо међународни субјективитет Косова. Ми хоћемо трајно решење, а то што неко говори да треба да признамо независност Косова и да им дамо столицу у Уједињеним нацијама, то је апсолутно неприхватљиво. То је званичан став Владе Србије и то говорим као Ивица Дачић, председник једне од владајућих странака и министар спољних послова и сигуран сам да је то став и председника Александра Вучића", казао је шеф српске дипломатије.

Он је рекао да ситуација у којој би Србија прихватила да Косово добије столицу у УН и сугерисала Русији да гласа за такав приједлог, представља не само бајку, већ и фатаморгану.

Уколико би Србија добила нешто заузврат, како каже Дачић, могло би се разговарати о многим варијантама, али то би изискивало трајно рјешење које би добило сагласност Београда и Приштине.

"Ми желимо да се то питање реши што пре, јер питање је колико српски интереси могу да буду јачи са протоком времена. Али ако друга страна мисли да ми треба да признамо независност Косова и да се тако додворимо и постанемо део Европске уније, ја такав расплет не видим као неки излаз", поручио је Дачић.

Он је напоменуо да ни Европска унија нема јединствен став по питању косовске независности.

Коментаришући изјаву француског амбасадора у Србији Фредерика Мондолонија по којој без споразума Београда и Приштине нема интеграција наше земље у ЕУ, Дачић је казао да је Србија и те како за доношење таквог акта, али не по било коју цијену.

Он је још упитао како Француска има интерес да се бори за Коморска острва, или Велика Британија за Фокландска острва, а да при томе, Србију стално опомињу како не треба да буде "толико емотивна" када је у питању Косово и Метохија.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

НЕМА ВИСЕ КОКА КОЉА

23.01.2018 08:34

ДАЦИЦУ ПРОБУДИ СЕ КОСОВО КАКВО ВИ ЗЕЛИТЕ НЕМА / ВИСЕ КОКА КОЉА СТО РЕЦЕ ЦОМБЕ /

ОДГОВОРИТЕ
Name

400 година га држали Турци

23.01.2018 17:41

Али га се никада нисмо одрекли и 1912 смо се вратили на њега. Вратићемо се поново па макар чекали још 400 година! Баш као и што се народ Израела никада није одрекао Јерусалима! Следеће године у Призрену!

Name

Микимаус

23.01.2018 08:35

Пјеват це ти на косову на албанском соте море соте масла несмијете висе ни писнут прије сте говороли такозвано косово сад бирате ријеци а у бањалуку кад додјете код свог полтрона онда развезете јер једино мјесто гдје мозете показати своју немоц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

23.01.2018 12:47

Браво

Name

дзоо

23.01.2018 09:17

Гд си музицка звездо_папагају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

23.01.2018 09:48

НАЈВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉ СРПСКОГ НАРОДА ЈЕ ЊИХОВА ВЛАСТ!

ОДГОВОРИТЕ