Пуџдемон опет кандидат

Предсједник парламента Каталоније Роже Торент предложио је данас Карлеса Пуџдемона (55) као јединог кандидата за формирање владе тог шпанског региона, упркос његовом статусу бјегунца од шпанске правде.

Свијет 22.01.2018 | 14:07
Пуџдемон опет кандидат
Како преноси АП, Торент је рекао да Пуџдемон, који је и раније био на челу Каталоније, има довољну подршку за формирање владе у парламенту формираном на основу регионалних избора у децембру.

О именовању Пуџдемона, који је у посљедња три мјесеца у иностранству, каталонски парламент треба да гласа крајем јануара.

"Свјестан сам његове личне и правне ситуације, али он је апсолутно легитиман канидат за предсједника владе", рекао је Торент новинарима.

Он каже да је од шпанског премијера Маријана Рахоја, који треба да повјери мандат за састављање владе у Каталонији, тражио да разговарају о тренутној "ненормалној ситуацији".

Рахој одбацује могућност да Пуџдемон, који је у Шпанији оптужен за побуну, буде шеф каталонске владе.

Каталонски парламент је 27. октобра прогласио независност, а шпанска влада је затим па распустила локалну власт и расписала пријевремене регионалне изборе.

На новим изборима, 21. децембра, странке које се залажу за независност Каталоније поново су освојиле већину, са 70 од 135 мјеста у парламенту.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар