Форум у Давосу у условима подјела

Свјетски економски форум (WЕФ), који почиње сутра у швајцарском зимском одмаралишту Давосу, окупиће и ове године свјетске лидере и политичке и економске елите, у условима геостратешких подјела на више фронтова, које имају далекосежне политичке, економске и друштвене посљедице.

Свијет 22.01.2018 | 13:31
Форум у Давосу у условима подјела
Тема овогодишњег 48. форума је "Изградња заједничке будућности у подијељеном свијету", а 2.500 учесника, међу којима 70 шефова држава и влада, настојаће да дефинишу заједничке акције и мјере за решавање глобалних проблема.       

Форум који привлачи најистакнутије представнике финансијских кругова прилика је за свјетске лидере да успоставе комуникацију са финансијском елитом, а овогодишњи форум ће се, како су саопштили организатори, одвијати у атмосфери све већих неједнакости и покушаја тражења рјешења да се смањи јаз између богатих и сиромашних.

Први пут послије готово двије деценије најављено је и учесће америчког предсједника, али је посјета Доналда Трампа сада неизвјесна због дјелимичне финансијске блокаде федералне владе, саопштено је јуче из Бијеле куће.

"Предсједник сада неће ићи на Флориду, а о Давосу, како из перспективе предсједника тако и из перспективе Кабинета, биће одлучено на дневној бази", саопштено је из Бијеле куће.

Према првобитном плану, Трамп треба да одржи завршни говор на WЕФ-у који траје до 26. јануара.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел долази и она ће у сриједу одржати говор о Европи. Очекује се и долазак француског предсједника Емануела Макрона и британске премијерке Терезе Меј.

Учесници су и шефица Медународног монетарног фонда Кристин Лагард, директор ИБМ Ðани Ромети, норвешка премијерка Ерна Солберг.

Главни финансијски и економски савјетник кинеског предсједника, Љу Хе, предводиће кинеску делегацију у Давосу, а потврђено је и присуство канадског премијера Џастина Трудоа и шега израелске владе Бењамина Нетањахуа.

Индијски премијер Нарендра Моди ће ове године бити међу говорницима, што је први пут да један индијски премијер борави у Давосу од 1997. године.

Швајцарско село Давос, у коме се одржава WЕФ, током цијеле године изгледа као и свако друго алпско скијашко село, али се пред почетак скупа политичких и економских лидера претвара у тврђаву.



Барикаде, јаке снаге полиције и обезбјеђења, пунктови за провјеру, ограничења налета летјелица, само су неке од мјера безбједности.

Процјењује се да је укупна цијена обезбјеђивања Давоса око девет милиона франака (9,37 милиона долара).

Сваке године уочи WЕФ-а, готово традиционално се организују и протести, па је тако 13. и 14. јануара неколико стотина демонстраната марширало улицама Берна, у знак протеста због планиране посјете америчког предсједника WЕФ-у.

Демонстранти су носили транспаренте попут "Једите богате”, "Борите се против Трампа, Свјетског економског форума и капитализма”.

Из WЕФ-а су недавно упозорили да је глобална економија у опасности од нове кризе и да ће аутоматизација и дигитализација вјероватно смањити запошљавање и плате већине, док ће истовремено увећати богатство најимућнијих, преноси британски "Гардијан".

Ове године, пројекти и програми форума биће фокусирани на "изградњу заједничке будућности у подијељеном свијету", са циљем да се свјетски лидери поново посвете побољшању ситуације у свијету.

Чак девет од десет анкетираних стручњака недавно је изразило забринутост због погоршања економских и политичких прилика између свјетских сила, према извјештају WЕФ-а, израђеном на основу анкете у којој је учествовало око 1.000 свјетских стручњака и креатора политика.

Четворо од пет испитаника је, такође, истакло да увиђају повишен ризик од ратних сукоба.

Међу најзначајнијим ризицима са којима се свијет суочава у овој години су еколошке катастрофе, сајбер-криминал, велике присилне миграције и изазови у глобалној трговини, према најновијем извјештају WЕФ-а.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар