Кад тренираш легенду: ОК, Попе, нема проблема!

Пред утакмицу са Индијаном, легендарни Грег Попович позвао је Тонија Паркера на разговор, који је реакцијом само потврдио о каквом се шампиону и спортисти ради. Из овога може много да се научи.

Кошарка 26.01.2018 | 18:30
Кад тренираш легенду: ОК, Попе, нема проблема!
Грег Попович није ни стигао да заврши реченицу, а одговор Тонија Паркера гласио је:

"ОК, нема проблема".

Уочи гостовања Индијана Пејсерсима легендарни тренер позвао је исто тако легендарног плејмејкера на разговор у четири ока и Тони је претпостављао о чему се ради.

"Рекао ми је да мисли да је вријеме и одмах сам одговорио: 'ОК, нема проблема'", испричао је француски ветеран новинарима послије другог узастопног пораза уморних Сан Антонио Спарса, који су у посљедњих 12 мечева добили само пет.

Пејсерси, предвођени Виктором Оладипом, победили су "мамузе" 94:86 у првој утакмици коју је 35-годишњи Паркер почео са клупе још од 2010. године. С тим да је тада разлог био његов излазак из повреде и постепено увођење у ритам, а да ће од претходне ноћи овај трофејни кошаркаш који је (био) један од синонима страховладе Сан Антонија прећи у улогу резерве.

"Баш као Ману и Пау... такав дан једном мора да дође", причао је сталожено четвороструки НБА шампион (2003, 2005, 2007, 2011) и МВП финала из 2007. године, који је ове сезоне далеко испод просјека који је наметнуо током 16 сезона у најјачој кошаркашкој лиги свијета.

Плејмејкер који игра другу годину у НБА лиги, Дежонте Мареј, ускочиће у патике у којима је Паркер одиграо 1.164 лигашке и 221 плеј-оф утакмицу у каријерим од чега 1.151, тј. 213 као стартер.

"Ако Поп примјећује да су неке ствари добре за тим, ја ћу увијек урадити све што могу да тако и буде. Подржавам Попову одлуку, покушаћу да помогнем Дежонтеу на најбољи могући начин и у исто време покушам да створим што јачу резервну јединицу уз Мануа и Патија", рекао је Паркер, који је ушавши са клупе погодио пет од десет шутева за 12 поена, уз три скока и пет асистенција.

Ипак, дјелује да ће времешне "мамузе" тешко изгурати период до почетка плеј-офа када би, према првим најавама, лидер екипе Каваи Ленард требало други пут да се врати из потенцијално хроничне повреде десног квадрицепса. Попович је покушавао да укључи Ленарда неколико пута у такмичарски ритам, али се то по правилу претварало у погоршање и нове паузе.

Он је прву утакмицу одиграо 12. децембра и од тада је било практично немогуће претпоставити да ли ће играти или не. Дословце то је у међувремену изгледало овако: да, да, не, да, не, да, не, да, не, да, да, не, да не, не, не, да, не, не и не - све док 19. јануара није стављен на листу повријеђених играча "на неодређено вријеме".

Уз још неколико повреда са којима су се сусретали, од којих су значајније и она Паркерова са старта сезоне, као и актуелна Рудија Геја, Попович није могао своје ветеране да повлачи с терена када је то вјероватно желио и то се одразило и на свјежину и на умор тима, тако да је овај разговор са Паркером мање-више и био очекиван... а све у намјери да се умањи штета пред почетак плеј-офа. Дјеловало је у једном тренутку да ће Сан Антонио почети као трећи носилац на Западу, иза Голден Стејт Вориорса и Хјустон Рокетса, али су их у међувремену стигли и Минесота Тимбервулвси.

Паркер је, попут Ленарда, "поцијепао" квадрицепс прошлог маја у финишу сезоне 2016/17, а послије операције било му је потребно седам мјесеци мировања. На половини четврте деценије живота, то је ситуација која би означила крај многих каријера, али не и његове иако је Француз рођен у Брижу, у Белгији, признао да понекад осјећа као да "удара у зид" у намјери да поврати форму достојну петорке Спарса.

"Полако, долази све на своје. Само морам да радим напорно и будем стрпљив. Причао сам са Ајзеом Томасом о томе. Када се вратиш послије дуге паузе 'вози те' адреналин. Имао сам енергију у првих десет утакмица и осјећао сам се сјајно. Онда сам ударио у зид. Јер, седам мјесеци радиш на опоравку само да би се вратио, адреналин у томе помаже, осјећаш се свјеже, али онда почну проблеми. Нешто те успори, притом сам изврнуо и зглоб, осјећао сам као да имам лош 'тајминг' за све што бих урадио", причао је Паркер отворено.

"Али, послије свега, и даље имаш шансу да се поправиш и подигнеш. Морам да вјерујем у своје способности. Причао сам са љекарима и рекли су ми да је нормално све што ми се догодило. Десет или једанаест мјесеци потребни су да бисте заиста били опет ту".

Иако би ово помјерање на клупу могло да значи и да ће, након Тима Данкана, Паркер на крају сезоне донијети одлуку о повлачењу... то изгледа неће бити случај.

"Љекари су ми чак рекли да ћу у другој сезони послије операције играти боље него у првој. Зато морам да будем стрпљив", закључио је.

С обзиром на то да је као стартер у четири утакмице прије дуела са Индијаном погодио само девет од 32 шута за 22 поена и 15 асистенција, дјелује да је ова "шок терапија" дала прве резултате.

"И даље планирам да будем продуктиван. Мислим да сам то показао вечерас", рекао је ветеран са шест наступа на Ол-стару, којег је Попович "нашао" на 28. позицији на драфту 2001. године.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар