Одмор у завичају добар за “ремонт“

Грађани БиХ који живе у иностранству долазак за празнике у домовину користе како би за мање новца посјетили стоматолога, отишли код фризера или чак посјетили аутомеханичара.

Босна и Херцеговина 22.01.2018 | 07:19
Одмор у завичају добар за “ремонт“
Тако Дијана Боројевић, која је рођена у Бањалуци, а живи у Аустрији, каже да већ годинама сваки пут када посјети родно мјесто уради комплентан "ремонт", попут посјете стоматологу, фризеру, козметичару.

"Ни сама не знам колико је јефтиније у Бањалуци. Најмања интервенција зубара у Аустрији нам је папрено наплаћена. Није то случај само са зубарима, сваки пут када дођем, обавезно посјетим и фризера, јер су у Аустрији цијене превисоке. Када бих се шишала тамо, требало би ми око 50 евра", казала је она.

Ових дана и стоматолошке ординације посјећује велики број гастарбајтера из Словеније, Њемачке, Италије, Аустрије и других земаља у које су се, трбухом за крухом, одселили из БиХ.

Наши зубари кажу да су им услуге једнако квалитетне као и код њихових колега у Европи, с тим што су цијене овдје драстично мање.

У Италији, како сазнајемо, вађење зуба кошта до 80 евра, а поправак цијелог зуба заједно с лијечењем кошта и до 300 евра. Стоматолози истичу да су цијене стоматолошких услуга знатно ниже, тако да вађење зуба кошта 30 КМ, а цијена пломби износи 50 КМ.

"А у односу на неке земље западне Европе, цијене су ниже и пет-шест пута. Разумљиво је да је то онда довољан разлог да наши људи који раде у иностранству своје одморе искористе и за посјету стоматологу. И у нашој ординацији је осјетно већа гужва током божићних празника", казао је Синиша Ковачевић, власник Стоматолошке ординације "Ковачевић".

Младен Мишељић, предсједник Коморе доктора стоматолога РС, казао је да људи долазе зато што је јефтиније, али ипак треба се показати, јер услугу која није добра нико неће платити, па ни по повољнијој цијени.

"Свакако да смо повољни за разлику од европских земаља, а пацијенти који нам долазе су већ стални пацијенти, који користе слободне дане да провјере своје дентално здравље", казао је Мишељић.

Осим посјета стоматолозима, радници на привременом раду посјете и оне радње које се баве услужним дјелатностима, попут козметичких салона или аутомеханичарских радњи.

Из једног фризерског и козметичког салона у Приједору кажу да се у току новогодишњих и божићних празника осјети да велики број наших људи долази из иностранства.

"Наше услуге су много јефтиније него у европским државама. Негдје од краја децембра па до половне јануара долазе грађани из иностранства и појача се капацитет посла", казали су у овом салону. Додају да су им цијене прилагођене овдашњем стандарду, а што је за људе који живе и раде у иностранству више него повољно.

Из једне аутомеханичарске радње у Сарајеву кажу да људи из дијаспоре и у току новогодишњих, али и љетних годишњих одмора посјећују њихове радње.

"Много је људи из дијаспоре који када долазе за вријеме празника искористе прилику да посјете аутомеханичара. Људи су задовољнији услугама код нас него тамо, квалитетом рада, а цијенама поготово", кажу из ове радње.

Цијене у Европи:

80 евра вађење зуба
15-40 евра шишање
35-50 евра надоградња ноктију

Цијена у БиХ:

30 КМ вађење зуба
5-15 КМ шишање
35 КМ надоградња ноктију

Извор: НН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Коле

22.01.2018 06:23

Шишање 8 до 10 евра за мушкарце сто и није лосе Поправка зуба скупа у Њемацкојбали услуга далеко квалитетнија Надоградња ноктију и сл 25 евра итд али далеко квалитетнији материјали...у сваком слуцају скупље јесте али ради се о квалитети..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

22.01.2018 07:25

Кад додју у БиХ курце се около а кад их питас има ли посла као да си их у око убо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кингофсат

22.01.2018 08:40

Има друзе посла ајде додји да радис од пон до суботе од 7 до 17х на баустели на минус 10 а не ту да сједис у кафани од јутра до мрака да испијас сољице. То је проблем а не да нема посла. Хвала

Name

Мирјана

22.01.2018 09:22

Како цовјек да крене незна ни језик ако иде преко неког и то је ризицно а мозда је и у годинама и оболио бранеци своју домовину.и овдје се ради толико нема ни годисњег ни боловања а плата да се прехранис тако размисли мало мозда будес и ти у таквој ситуациији

Name

Цццц

22.01.2018 11:34

Драга Мирјана јели теби или боље речено вама крива дијаспора за то колика ти је плата колико имаш одмора или или или?Када видим колико мрзите ове људе који су отишли трбухом за хљебом посто нису ни СДС-овци ни СНСД-овци и воле своју републику висе од већине вас који сте тамо. Ти људи су ,доста њих стварали ту републику у борби а они који нису били у борби плацали су своје одсуство и помагали многе. Они и данас не зиве од те републике као ти ( а поносе се њоме)и кад додју оставе пар хиљада у њој полацају порезе и обавезе своје а ви опет зивите од тих пореза и даље их пљујете и њих и ту републику. Зашто?Зато сто би сви хтјели да буде како ви појединацно зелите. Драги народе РС мање мрзње ,мање политике ,мање зависти,мање гледање преко плота и у тудји тањир а висе у свој ,висе рада ,висе љубави према свом ближњем па и онда према суградјанима и ето пута за излазак из кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

22.01.2018 18:03

Ви никада нецете вољети као ми кад волис несто борис се за то сто се тице мене не морате долазити никад није све у новцу ви немате оно сто имамо ми срце и дусу рузни сте и одвратни ја вас не мрзим залим вас

Name

Златко

23.01.2018 09:46

Драга Мирјана Ако ти радис за малу плату или не знас ниједан страни језик или Пак не зелис да напустис тај Ентитет односно Дрзаву то је апсолутно твој Проблем и ста Год ти одлуцис по том питању то је абсолутно у реду али та твоја мрзња према људима који раде у иностранству је не прихватљива а сад цу ти и објаснили. Као прво и основна ти морас да схватис да да тај ентитет односно Дрзава према економским податцима врло успјесно саставља крај са крајем захваљујуци новцу који пристизе из дијаспоре. Дакле ми који саљемо новац тренутно спасавамо комплетну Дрзаву од стецаја. Надам се да уопсте мозес схватити како би изгледала цијела ситуација у БиХ уколико се то деси.Било би врло интересантно видјети колики би плату у том слуцају имала или да ли би је уопсте било. Твоја мрзња је разумлива Али треба да схватис да прво мрзис себе јел та твоја мала плата је резултат твојих амбиција. Ист тако то сто уопсте имас плату па и малу захвали само нама који саљемо новац. Назалост то ста си изабрала и за ста си се борила није моја кривица вец икљуциво твоја.

Name

Мирјана

23.01.2018 16:16

Драги Златко никог ја не мрзим.Поприцајте са неким софером који вози за иностранство да вам казе искуства зена које су цувале дјецу па да цујете ко мрзи и какви сте људи.за ову ситуацију овдје ви нисте криви.али ви сте проклети људи мало вам је колико год имали. има плату 4.500 ф ј муз исто толико додје зена за 500 ф цува двоје дјеце ради све послове и набијате на нос сваки ф који сте дали немојте никада доци боље бити гладну једном једес и доста ем цувас линију и савјест циста.

Name

Златко

23.01.2018 21:07

Драга Мирјана посто ви сав Контакт са Демократском Европом имате преко софера који возе аутобусе ја не могу у пар реценица да вам објасним какав је зивот овдје.Морам вас обрадовати да нисте једина особа која мисли на такав нацин инаце када Год додјем у ту дрзаву сви боље знају како зивим и колико зарадјујем. Наравно трудицу се на све нацине да имате добру линији и да не гледате висе проклете људе. Сто се тице васе линије и проклетих људи то цемо ријесити на један нацин . Тај нацин је врло једноставан нецемо висе долазити нити цемо слати новац тако да це овај проблем екпресно бити ријесена. Након тога мозете са васим срцем и дусом (додусе гладним) да зивите у среци и весељу иглади за коју сте се борили . Не знам ста висе да писем Али у сваком слуцају пуно среце.

Name

Мирјана

23.01.2018 23:42

Била три мј све видјела ал нисам дала да ме сељаци спустају и неби висе никад кад би била гладна дјеца ми бас недостају.Нисмо ми гладни свако има своју нафаку.увијек исфенирана маникир педикир.оргинал парфеми нису из фрисопа зато сто сте стипсе (мислим на мону родбину)нецете да цастите.тако ти је то странци овдје странци тамо.такодје пуно среце да дуго узивате у пензијл и на томе вам једино завидим сигурности у старости коју ми немамо

Name

како не би

22.01.2018 13:42

Ја сам од 1969 у Мüнцхену и сваку зену са фризуром из БЛ пзнао бих и са 50м јер тоје јефтиније или као сви наси мајстори свастароси и свастароси. Пола фризера могу само сисати овце јер незнају радити маказама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

22.01.2018 17:00

Кад имају добру плату и то суцијене за таке услуге. Поједини се само знају к.рцити доле кад оду једну седмицу на одмор у току цитаве године,ко да некога интересује тај сељаклук. И кад се оде код фризера или механицара одма гледа таблице и ребне ти цијену готов ко и у иностранству.

ОДГОВОРИТЕ