Због "Македоније" масовни протести

Застава ЕУ запаљена је данас у Скопљу на протесту македонских патриотских удружења против промјене имена Македонија и доношења закона којим се проширује употреба албанског језика.

Регион 21.01.2018 | 19:10
Због "Македоније" масовни протести
Организатори протеста су поручили да се двојезичношћу, односно изједначавањем албанског са македонским, губи македонски карактер државе и сама држава, која, како су оцијенили, "дефакто постаје трећа албанска држава на Балкану".

На протесту испред Собрања, који су организовали патриотско удружење "Тврдокорни" и Македонске уједињене снаге /МОС/, окупило се између 500 и 1.500 људи.

Медији наводе да је 500 људи потписало петицију против новог Закона о употреби језика којим се проширује употреба албанског језика у институцијама у Македонији и против промјене имена државе.



100.000 Грка на улицама Солуна због ријечи "Македонија"

Више од 100.000 Грка окупило се у Солуну на демонстрацијама против употребе ријечи "Македонија" у било каквом рјешењу спора између Атине и Скопља.

Организатори протеста тврде да се на демонстрацијама окупило 400.000 људи, док полиција незванично процјењује на 100.000, преноси АП.

У протестима учествују свештеници, чланови македонских синдиката из Сјеверне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери пренио је грчки портал грикрепортер.

Протест није повезан ни са једном политичком партијом и циљ је да се Бившој Југословенској Републици Македонији јасно упути порука да престане да користи ријеч "Македонија" у свом имену.

Док су са звучника гласно свирале пјесме легендарног грчког композитора Микиса Теодоракиса, демонстранти су узвикивали слогане "Грчка - Грчка - Македонија", "Нема дуплог имена, нема више издаје", "Македонија је Грчка", навео је грчки портал.

Протест протиче у мирној атмосфери, са неколико чарки које су се догодиле између демонстраната и анархиста обучених у црно који су покушали да се убаце међу демонстранте.

То је први велики протест у Грчкој откако су се двије земље овог мјесеца сагласиле да обнове напоре у циљу рјешавања 25-годишњег спора.

Овонедјељни преговори између главних преговарача Грчке и Македоније, под посредовањем дипломате УН Метјуа Нимица, нису донијели конкретне резултате, али су неки приједлози везани за име изнијети на преговарачки сто.

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је за данашње издање грчког листа "Етнос" да је "у историјском смислу потпуно неосновано и апсурдно тражити ексклузивитет за Македонију".

"Али, није неразумно уврстити термин "Македонија" у комбиновани назив, са географским или хронолошким квалификативом, за генералну употребу, како би било апсолутно јасно да нико не полаже право на земљу или историју другог народа", истакао је Ципрас у том интервјуу.

Прошлонедјељна анкета показала је да већина Грка не жели да се ријеч "Македонија" употреби ни у једном рјешењу.



Грчка блокира покушаје Македоније да се придружи НАТО и ЕУ, тврдећи да назив Македонија подразумијева полагање територијалних права на истоимени сјеверни грчки регион, који обухвата и град Солун.

Док се спор не ријеши, Атина је пристала да се Македонија на међународном плану назива "Бивша Југословенска Република Македонија" (БЈРМ), а под тим именом је и примљена у УН 1993. године.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Истинско Име

21.01.2018 20:34

Простор који се назива БЈР Македонија је СТАРА СРБИЈА и земља којом су управљале српске династије Мрњавчевића и Немањића,у балнанским ратовима ослобођена од турске окупације као и првом свјетскож рату.Комунисти су почели да раздвајају тај народ од Срба па су и Цркву неканонски одвојили,а након распада СФРЈ водила се званична антисрпска,пробугарска политика.Радили су све против Србије,али нису постали ни чланови ЕУ и НАТО,само добили албански проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

21.01.2018 21:33

Не лупај глупости да су комунисти несто уцинили лосе. Јос у Доба краљевине Југославије постојао је ВМРО који се борио против Југославије и Срба а финансиран је од Бугарских фасиста.. процитај мало историју Краљевине Југославије и ко је убио Српског Каља . А и данас постоји ВМРО па срацујан цињенице !

Name

ре истинско име

22.01.2018 00:18

Ста је Србија сад боља од Македоније. Ни Србија није цланица ЕУ и НАТО. Сви су у истим гов*има. Једино словенци и крвати су паметно одралили. Остале бивсе YУ-дрзаве неце до 2050. год. бити цланице ЕУ.

Name

Израелац

21.01.2018 21:30

Грци који су тренутно на власти су покварени и праве проблеме без конкретних намјера према Македонији. ил је зеле припојити Грцкој ил Албанији . Александар Македонски је био Варварин а не Грк , и ни грци немајуј право да га својатају. ово је цисто униставање једне банана дрзавице којој нико у комсилуку не зели добро ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Израелац

22.01.2018 02:06

Није спорно да је ВМРО у то вријеме био пробугарска фашистичка организација и да стоји иза атентата на Краља Александра,али је црква била јединствена.У то вријеме је Охридски епископ био Свети Владика Нилолај Велимировић и у то вријеме написао"Охридски пролог".По теби безгрешни комунисти и њихове службе које су организовали неканонско одвајање цркве у Македонији која је и сада непризната од стране свих православних цркава и ванканонска.Они су се довели напуштањем Југославије да нису признати ни као држава ни народ са именом Македонији и вјерск групација.За почетак треба да се врате у духовно јединство у оквире СПЦ јер је већина храмова задужбине Мрњавчевића и Немањића.Други корак је да се одрекну пробугарске политике.Када уђу у канонско јединство тада ће имати макар једну јачу везу са православном Грчком.Сада су тренутно држава која смета свима због тога што служи као реметилачки фактор за велике регионалне пројекте гасни турски(јужни ток),кинески пут свиле(Пруга Пиреј-Солун-Београд-Будимпешта).Они су америчка играчка на Балкану која за то није добила ништа добро осим албанске побуне и могућности да остану без половине територије коју и сада ефективно неконтролишу.

Name

Ре Израелац

22.01.2018 06:34

Немаш ти појма. Александар Македонски је био Грк, а Грци бране име Македонија да не би за 100 година имали грдних проблема! Једноставно, ови "македонци" би онда истакли право и на грчке територије све до Солуна! Нису Грци глупи као ми, људи бране своје. А, кроз историју, Скопље је било срспска престоници, и пре доласка Османлија, ту су живели Срби, Арбанаси , Грци и Бугари! Никакви Македонци!

Name

Ја се Грцима дивим

22.01.2018 06:27

Људи бране своје! Изузетан патриотизам, зато су и успели да опстану најдуже од свих народа у Европи!

ОДГОВОРИТЕ