Вријеме је да БиХ оствари напредак

Будући да ће ове године у октобру у БиХ бити одржани избори, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон позвао је политичаре да се удаље од реторике подјела и уских политичких интереса, јер, како тврди, вријеме је да БиХ оствари напредак.

Босна и Херцеговина 21.01.2018 | 15:30
Вријеме је да БиХ оствари напредак
"Политички лидери имају одговорност да створе повољну политичку климу и раде на задовољењу стварних потреба грађана ове земље", рекао је Бертон у разговору за агенцију Фена, преносе медији.

Осврнувши се на рад Мисије ОЕБС-а у БиХ у претходној години, напоменуо је да је њихова сврха остварење вишег степена просперитета и сигурности у БиХ, што би требало да доведе до побољшања квалитета живота свих грађана БиХ, а то, истиче, не може бити постигнуто за само годину дана.

"Ја лично, као и сви запослени у Мисији, предано радимо на испуњењу тих циљева и задатака, а судећи према реакцијама које долазе од грађана и наших партнера, можемо рећи да смо задовољни резултатима оствареним у прошлој години. Наравно, увијек се може урадити више",сматра Бертон.

Нагласио је да је сваки догађај који Мисија ОЕБС-а у БиХ организује, без обзира да ли се ради о школама, законодавним институцијама, медијима или правосуђу, од локалног до највишег нивоа власти, доприноси, на одређени начин, побољшању квалитета живота у БиХ. То је, каже, њихов примарни циљ.

Навео је неке од таквих активности, као што је подршка коју је Мисија ОСЦЕ-а пружила иницијативи средњошколаца из Јајца, с циљем спрјечавања даљњих подјела у образовању, а која је довела до одустајања од стварања новог примјера "двије школе под једним кровом".

Осврнуо се и на измјене и допуне Изборног закона БиХ, што је још једно од питања на којима је Мисија ОЕБС-а ангажована, констатујући да је напредак у изналажењу законског рјешења за измјену Изборног закона и испуњењу обавеза проистеклих из пресуда Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права, изостао.

"За било какав напредак, било да се ради о измјенама и допунама Изборног закона, увођењу пријеко потребних промјена у систем образовања или нечем другом, кључна је политичка воља", казао је Бертон.

Извор: Фена

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

борац

21.01.2018 15:04

Ови немају појма ста је Босна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Брус

21.01.2018 20:00

Брави Брус.За толику плату фина једна изјава.

Name

Глобал зитизен

21.01.2018 17:44

Нема овдје напретка без револуције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандокан

21.01.2018 18:08

Тачно тако,али како је подићи,кад је више ухљеба,него обичних бирача... И да нам власт падне с марса,опет ми је наши муљатори,превели на своју воду,и пљачкали би по народу

Name

УИО

22.01.2018 07:57

У чему легендо напредак па ни једна велика корупцијска афера није ријешена нит је ко оптужен тј пресуден.Пандора.....КЕМАЛ ЦАУСЕВИЦ

ОДГОВОРИТЕ