Подмећу трагове да воде до Србије

Волео бих да су косовске институције толико ефикасне да већ наредних дана знамо ко је убио Оливера Ивановића, али мислим да до пуне истине нећемо доћи уколико се у истрагу не укључе надлежни органи Србије, рекао је јуче поводом убиства српског политичара са КиМ Милован Дрецун, предсједник Скупштинског одбора за Косово и Метохију.

Србија 21.01.2018 | 12:53
Подмећу трагове да воде до Србије
Он је нагласио да недостатак политичке воље од стране албанских политичара, да укључе надлежне органе Србије, показује да вјероватно не желе да се до краја расвјетли случај Ивановићевог убиства.

"Постоји снажна кампања да се прави кривци за бруталан злочин сакрију",  истакао је Дрецун.

Када је ријеч о траговима који би могли да доведу до разрјешења убиства, Дрецун сматра да њих готово да нема, сем једног који, како поново тврди, треба да у погрешном правцу усмјери истрагу и "даје повода за разне манипулације, спекулације и мешетарења" и до тога да су Срби, а у посљедње вријеме и Руси, одговорни за убиство.

Оцијенио је да је убиство изведено професионално и да је дуго планирано.

"Камере које су снимале нису успеле никог да идентификују јер су они били маскирани. Тај аутомобил је остављен на начин да буде нађен неки наводни траг, а то је серијски број. Када се тако професионално обављају убиства, не оставља се серијски број, прво се то уништава",  нагласио је Дрецун.

Наводећи да је косовска политичка служба рекла да је "власник био Србин, да је ауто продат, а да не знају националност новог власника, али да знају да се налази у Србији", Дрецун је упитао како је то могуће:

"Ако знате име и презиме, онда знате и националност. Ако не знате име и презиме, како знате да се налази у Србији, да се можда не налази у Призрену"?, рекао је Дрецун.

Он је додао да ако нема трагова, онда су потребне обавјештајне информације којима, како је рекао, могу да располажу надлежни органи на Космету, или илегална обавјештајна служба Хашима Тачија ШИК, којом руководи Кадри Весељи.

"Она је свеприсутна на КиМ, зато је Кадри Весељи најмоћнија фигура. У свим структурама, и подземља и инстуитуцијама које функционишу на северу, та служба има уграђене своје људе. Немогуће је да они не знају детаље у вези са припремом овог атентата и ко су извршиоци",  сматра Дрецун.

С друге стране, како је додао, појавила се информација која није потврђена нити демантована, а то је да је пре месец дана дошла група професионалних убица из једне европске земље у Тирану.

"Шта се дешава са том групом и где је отишла? Ако Вашингтон жели да се разреши убиство, немојте само да нудите помоћ ФБИ. Та процена Стејт департмента је направљена на основу извештаја њихових дипломата, али превасходно на основу сазнања до којих су дошле америчке обавештајне службе на КиМ. Дајте нам та сазнања, она ће пре одвести до убица и наручилаца", рекао је Дрецун.

Он је истакао да ће наши истражни ограни, наше службе безбједности учинити све да, са лимитираним капацитетима, расвјетле убиство.

Убиство Оливера Ивановића коментарисао је и бивши шеф специјалног тима службе Државне безбједности Божидар Спасић, који је истакао јуче за Пинк да је Косово црна рупа пуна криминогених радњи, у којој Америка контролише сва дешавања. Он истиче да ће се након убиства Ивановића, починиоци дефинитивно притајити неко вријеме.

"Ивановић је био лака мета. Велики проблем биће само што је код народа успостављена доза страха, и зато предсједник државе Александар Вучић мора да убиједи Србе на КиМ да ће све бити у реду и да Србија и њене институције стоје уз народ - рекао је Спасић.

Он истиче да је убиство Ивановића у ствари порука Србима: радите како вам се каже, или ћемо вас убијати.

Кардин: Немамо податке о Атентату

Амерички сенатор, демократа Бен Кардин изјавио је за Радио Слободна Европа, поводом убиства Оливера Ивановића, да је то трагичан догађај и да мора бити обављена темељна и транспарентна истрага злочина, али да Београд и Приштина морају да остану посвећени дијалогу о нормализацији односа.

Упитан да ли сматра да постоји веза која води ка Кремљу, амерички сенатор који је и аутор недавног извјештаја о све снажнијем руском утицају на Западном Балкану, казао је да САД немају конкретне информације о убиству:

"Зато и позивамо на потпуну транспарентност у истрази тог атентата, али нема никакве сумње да регион мора предузети снажне кораке да се заштити од руског утицаја", рекао је Кардин.

(новости.рс)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

055

21.01.2018 11:57

А коме је висе сметао :сиптарима или вама! Само немојте да правите слуцај пјеваљке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.01.2018 13:18

Цуј подмецу.. ма србима вазда неко несто подмеце.. ццц

Name

Само

21.01.2018 11:59

Прасина за масу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

21.01.2018 12:03

Тузланска капија, маркале идр мјеста. ста рец на ста су све спремни ови зелени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тз

21.01.2018 12:52

То питање постави себи: На шта сте Ви спремни "Небески народе" Кроз хисторију Ви сте побили своје вође као што сте и Оливера.

Name

Није него

21.01.2018 12:11

На који си се ти ниво спустио Дрецун, у коју си ти екипу ушао, што ти је то трбало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

21.01.2018 12:32

Ако је Ивановић био лака мета,засто онда професионалне убице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

21.01.2018 12:36

Тако је, нема истине док је ви из Београда не слазете.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

21.01.2018 12:40

Доста више са глупостима Дрецун, Лазански, Галијасевић и остали гузни увлакачи Пустите да полиција сложи мозаик и открије трагове битне за убиство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрки

21.01.2018 12:40

Ма наравно, србија је познта по томе да тамо нема политицких убијстава ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кимко

21.01.2018 12:45

Е само је још овај кркан фалио да нешто каже. Човјек који је снимао по косову акције српске војске и полиције и то касније продавао шиптарима, нема апсолутно право да се оглашава. Сваком оном ко је гледао Пинк и остале "напредне" медије прије последњих избора на Косову је јасно да су Ивановића под земљу послали управо Срби. И његова сахрана у Алеји великана у Београду је невиђени цинизам напредне власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кимко-глупко

21.01.2018 13:23

низак је теби ИQ да неке ствари коментарисес,или се правис циником као и овај сто казе да треба смањити Руски утицај,а повецати утицај Нато зликоваца!

Name

Његос

21.01.2018 12:52

Убице двојице српских гардиста са Топцидера вец десет и висе година нису пронасли а сад би насли ове са Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Његос

21.01.2018 13:44

Браво, бас тако, а да се могло одмах ријесити могло се ..Стиће некога Божија казна за та два момка да неће моћи умријети као нормалан свијет, а имаће му и породица посљедица од Бога !

Name

Миро

21.01.2018 13:28

Полицијска сарадња се успоставља путем Интерпола. Ах да, Косово није члан Интерпола. Србија је спријечила приступ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

21.01.2018 14:52

Лицне емоције у појединим коментарима засениле су објективност.

ОДГОВОРИТЕ