ДW: Због Трампа, година кукања

Долазак Доналда Трампа на власт прије годину дана означио је подјелу на таборе између којих влада мржња. Вријеме је да се и друга половина Америке помири са тим да је Трамп легитимни предсједник.

Свијет 20.01.2018 | 18:40
ДW: Због Трампа, година кукања
То пише Инес Пол, главна уредница њемачког радија "Дојче веле" (ДW).

"Омражене особе имају огромну предност – лако мобилишу присталице. Мржња чини слијепим. Све разлике и противечности нестају у заједничкој мржњи. Мржња уједињује. Мржња даје осјећај бољег живота када недостају праве идеје и визије", објављено је у рубрици "лични став".

Ако бацимо поглед на САД ових дана видимо да ову огромну земљу више не уједињује сан о бољем животу као што је то било стољећима. Доминира осјећај мржње према супротном политичком табору. У двопартијском систему то је релативно једноставно. Попут ријечи из Јеванђеља по Матеју (поглавље 12, стих 30): "Ко није са мном, против мене је."

Инес Пол пише да је 2016. године, као дописник, пратила Трампов "марш" ка Бијелој кући и видјела како је на предизборним скуповима одушевљавао масе – студенте, раднике, пензионере, мајке, домаћице и пословне људе.

"Видјела сам колико је потрајало док су демократе укапирале да би овај човјек заправо могао да успје – да прође као кандидат Републиканаца, а затим да побједи у директној борби против Хилари Клинтон. Била је то ароганција моћи: како је уопште могуће да једна ТВ-звијезда побједи апарат моћи који је подржавао Клинтонову? То је она жена која је Трампове присталице описала као вриједне жаљења", наводи се у тексту.

Прије годину дана Доналд Трамп је положио заклетву у сивом кишовитом Вашингтону. Од тада је разумно суочавање с предсједниковом политиком постало немогуће. На дјелу је рефлекс: "Ох, како је све страшно, очајно." То је недемократски. Јер Трамп је изабран легитимно, у складу са америчким изборним законом. Тај рефлекс је и глуп. Многи либерални медији тако су прокоцкали кредибилитет, оцјењује се у коментару.

Трампови твитови

Главна уредница ДW додаје да је, наравно, посао медија да указују на то колико су опасни Трампови твитови.

"Наравно да је њихов задатак да истраживачким новинарством и чињеницама открију ко дугорочно профитира од пореске реформе. Али сваки критички ум би требало да отворено и без пјене на устима препозна и оно што је добро и вриједно и што треба цијенити код политичких противника", наводи се у тексту и додаје:

"Шта, на примјер, није у реду с позивом да Европска унија коначно изнађе заједничку снажну спољну и одбрамбену политику? Зашто да амерички предсједник не позове Њемачку да уплаћује већи дио буџета у одбрану као што предвидају правила НАТО? Управо би Њемачка могла да добро сагледа своју политику у оквиру Европе када критикује Трампово ''Америца фирст''. Зар није њемачки министар финансија, уводећи политику штедње широм континента, на уму имао добро своје земље? Значајна тема коју је покренуо Трамп је и, рецимо, прекомјерна бирократија и лоше вођење Уједињених нација."

Инес Пол каже да и њу "престрављују" Трампови агресивни твитови против Сјеверне Кореје.

"Али гледала сам и неспособност администрације Барака Обаме да препозна колико је Пјонгјанг близу израде нуклеарне бомбе. И да, забрињава ме када видим како Русија и Кина попуњавају вакуум који су иза себе оставиле САД, повлачећи се са позиције међународног органа реда. Али и овдје се, ако желимо комплетну слику, мора рећи да је Барак Обама увео нову доктрину под називом ''леадинг фром бехинд'' – ''руководити из позадине''. Његов неуспјех у Сирији и, уопште, на Блиском истоку, не може се уопште приписати Трамповој администрацији", навела је она.

Кључну реченицу цијелог изборног спектакла изрекла је, по њеним мишљењу, Мишел Обама: "Wхен тхеy го лоw, wе го хигх" – "Када они падају, ми се уздижемо", што у слободном преводу значи: "Када се други лоше понашају, ми ћемо одговорити пристојно и са стилом". То је оно што би сви критичари Трампа требало да схвате, како у земљи тако и у иностранству.

Доналд Трамп је на дужности годину дана. Без обзира што се неки надају да ће бити удаљен са функције, изгледа да ће он владати још неко вријеме.

"Американци имају згодну фразу за ово: ''Гет овер ит.'' - ''Помири се с тим.'' Јер тако је како је. Ово је прави моменат да се расправа о Трампу са нивоа емоција врати на ниво чињеница. Да се више не бавимо његовом косом и теном – већ политиком коју води. Објективно и одмјерено. И да се не узбуђујемо због сваког његовог твита, већ да расвијетлимо оно што је погрешно, али и оно што има смисла. И да при том признамо колико је комплексно носити политичку одговорност на овом свијету. Јер, мрзити је лако. Много је теже понудити истинску алтернативу", пише главна уредница ДW.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Свезналица

20.01.2018 19:06

Ми кукамо од 1991године,ста вриједи...али,лаксе би било кукати у УСА.

ОДГОВОРИТЕ