Колинда смирила хистерију у БиХ

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда оцјењује да је посјета предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић БиХ била ефикасна, истичући да је Китаровићева "смирила антихрватску хистерију у БиХ".

Босна и Херцеговина 20.01.2018 | 18:34
Колинда смирила хистерију у БиХ
Беванда каже да су изјаве и гестови хрватског предсједника током посјете БиХ утицале и на заокрет реторике политичара и дијела јавности у БиХ.

"У посљедње вријеме се, након потеза и изјава предсједника Хрватске, смишљено стварала антихрватска хистерија. Драго ми је што је посјета у том дијелу довела до релаксације односа", рекао је Беванда за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Говорећи о измјенама Изборног закона БиХ и различитим политичким перцепцијама на овај процес у БиХ, он је поновио да ХДЗ инсистира да хрватске представнике у Предсједништву БиХ и Дому народа треба да бирају Хрвати, а не да им то неко други намеће или одређује.

"Мени посебно смета што се као, ето, нама нешто даје. Нама то припада. Хрвати су конститутивни народ", рекао је Беванда.

Он је одбацио спекулације према којима је циљ измјена Изборног закона протежирање кандидата ХДЗ-а да дођу на кључне функције у БиХ.

"То уопште није тачно. Моћи ће се кандидовати ко жели, али је важно кога ће изабрати народ", поручио је Беванда.

Он је изразио оптимизам у погледу постизања компромиса у БиХ у вези са финализацијом одговора на Упитник Европске комисије, као и у вези са европском перспективом БиХ.

Беванда, који је и министар финансија и трезора БиХ, вјерује да ће недавно усвојени Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ за ову годину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, добити подршку и у Дому народа.

Он упозорава да би што прије поново требало успоставити надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ.

Према његовим ријечима, Закон о акцизама има своје пуно оправдање, јер ће убрзати изградњу аутоцеста у БиХ, посебно на коридору "Пет це", односно правцу Будимпешта-Плоче.

Извор: Срна

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

попара

20.01.2018 17:41

Хдз би да 118 000 људи који би гласали за њега управља са три милона људи у БиХ и да мозе блокирати све....не мере то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

21.01.2018 00:31

Попара попапрени свати да Хрвате морате увазавати,имају право на све као и ви изкеивљени становници ове насе дрзаве гдјесу били твоји преци кад су Хрвати зивјели у босни били су ту сам кукавице па се потурцисе . И тако ти остаде турско копиле:

Name

Рођо

21.01.2018 08:24

А ваљало су вам Хрвати кад су муџахедини прелазили преко њихове територије да вам помогну у рату, ваљало су вам кад смо вас натјерали на 20% територије па сте молили да повежете заставе са њима,ваљало су вам кад су примили хиљаде ваших избеглица...дошло вријеме да се наплате рачуни и дуг да се врати. Зато сад нек вас јашу кад год могу

Name

дијелови

20.01.2018 17:59

Сама затегла сама попустила...ето као нешто ради... али дочека је Рафинерија у Сиску,,,среча па Јајце није у РХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трц

20.01.2018 19:18

Ви сте господо из ХДЗ-а везали заставе са СДА странком јер је требало снажно србима задати ударац 1992.године. Ето вас сада већ двадесет година послије рата. Загрљај дође као дављење, нико никоме не вјерује а Хрвати постали плачипизде. Дијелите се како знате а нас и наше не узимајте у ваш конто јер нећете откинути ништа од РС-а. Госпођа Колинда мрзи Србе али би радо да не обраћамо пажњу на то већ да се понашамо као да нам је најбољи пријатељ. Ако нисте спремни да се поштујемо као комшије онда нам се не требате обраћати ни у ком смислу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре трц

20.01.2018 23:22

Због таквих нема помака , јави се доктору и кажи да си болестан.

Name

@прц

21.01.2018 08:28

Нема се шта откидати од ПЦ113%, а бога ми ни од ткз Федерације, све је то Босна и Херцеговина. Док је њених синова сви могу мирно спавати, Србији и Хрватској остаје кмечање са дистанце...

Name

007

20.01.2018 21:21

Усвојите закон као у РС и нема проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

21.01.2018 07:03

Подрска томе да Хрвати имају право вета у Домовима народа на одлуке које су против њихових интереса те да својим гласовима изаберу једног од 3, 4 или 7 цланова Предсједниства. Рекоше Срби лијепо 92 не везите заставе са неким ко када вас веже завезао је у сваком погледу. Изборни систем у ФБиХ је заснован на претпоставци да се и Босњаци и Хрвати понасају фер, али у игри "бице како ја казем" нема фер игре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

21.01.2018 10:32

Не постоји никаква антихрватска хистерија, постоји изношење чињеница о Хрватима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

21.01.2018 11:15

Она је обицна биба незнам само које изабра ПОПУЛИСТКИЊА

ОДГОВОРИТЕ