Тешко да ће убица бити откривен

Амерички стручњак Џон Шиндлер у својој анализи за "Обзервер" изражава бојазан да убица Оливера Ивановића никада неће бити откривен.

Србија 19.01.2018 | 09:26
Тешко да ће убица бити откривен
Убиство Оливера Ивановића, одрађено је по класичном шаблону по којем се у југоисточној Евопи "решавају" политички противници, већ сада је узроковало проблеме у нормализацији односа Београда и Приштине, те је неизвесно када ће и под којим условима, дијалог бити настављен, пише

Атентат на Ивановића догодио у дану када је у Бриселу требало да почне технички дијалог Београда и Приштине, после скоро више од годину дана, али до њега није дошло када је српска делегација чула шта се десило у северном делу Косовске Митровице. 

Још од рата 1999. године на Косову, пише "Обзервер", власти у Београду не могу да се помире са чињеницом да је у тадашњем рату Србија "изгубила своју јужну покрајину". 

Изгубљени рат након НАТО бомбардовања довео је до пада Слободана Милошевића. Његовим падом и успостављањем новог политичког поретка чинило се да је Србија све ближа Европској унији, па да ће тако ускоро бити решен и вековни проблем Срба и Албанаца. Чинило се да ће тако бити, све до убиства Ивановића, због којег се, како изгледа, овај проблем враћа неколико корака уназад. 

Председник Србије Александар Вучић, овај чин окарактерисао је као "акт тероризма", те одмах сазвао седницу Савета за националну безбедност која ће се бавити атентатом. И делегација из Брисела, чим је чула за атентат, поручила је да дијалога неће бити и вратила се у Београд. 

"Ко је заправо Оливер Ивановић? Свакако - човек са веома много непријатеља. Није био омиљен ни међу Албанцима, а ни међу Србима", пише Обзервер. 

Албанци су га мрзели због наводне умешаности у ратне злоцине 1999. године, због којих је био и осуђен, али је на то уложена жалба. У време када је убијен, Ивановић је чекао ново суђење. 

Није био популаран ни код српских националиста, јер је био спреман да преговара са косовским политичарима, а у вези са коначним статусом Косова. Ивановић је на крају прихватио косовску реалност, а поврх свега, да је Косово давно "отишло на своју страну" и то у неповратном правцу, иако тога многи у Београду нису били свесни. 

Током година, Ивановић је добијао више претњи од Срба, него од Албанаца, констатује аутор "Обзервера". 

У тексту се констатује да су се у последње скоро две деценије у Србији десила многа убиства политичара, новинара, криминалаца која до данас нису решена, те постоји бојазан и да убица Оливера Ивановића никада неце бити откривен. 

Проблем је, пише Обзервер, што након распада Југославије 1991, комунистички безбедносни апарат никада није расформиран. Тачније, никада није дошло до лустрације. 

После распада Југославије, формирана је тајна полиција, а поједини њени чланови су били из криминалног миљеа, те су они коришћени за обављање прљавих послова у иностранству. Међутим, ове структуре наставиле су даље да метастазирају, па су били укључени у шпијунирања, киднаповања криминалаца, али и политичара. 

Убиство Зорана Дјинђића довело је до серије хапшења криминалаца, али није се ушло у решавање коруптивног система. Петнаест година касније, ништа се није променило, тајни агенти и даље се налазе у врховима политичких партија и великих компанија. Није тешко помислити да су неки од њих били умешани у убиство Ивановића. 

"Како год, југоисточна Европа данас је опасније место него што је то била 2003. године. Руски утицај у овом делу Европе је невероватно порастао поготово у Србији и Босни, док подршка Русије Србима на северу Косова није никаква тајна", сматра "Обзервер". 

Руски председник Владимир Путин обновио је историјске везе са "православном браћом" Србима и свако ко је упознат са тим колико је пута овај утицај био малиган, поготово када су у питању атентати, Балкан, али и цела Европа треба да се брину да је баш Кремљ повезан са Ивановићевим убиством, пише у тексту. 

За сада, регион чека да сазна ко је и зашто убио Оливера Ивановића. Ово је Балкан, па нико не очекује да убица и налогодавци ускоро бити откривени, као ни да ће званичници бити потпуно искрени када је у питању његово убиство. 

"Сигурно је то да ће се у наредним данима појавити разне теорије завере зашто је до атентата и дошло. Најгоре је то што је нада да ће ускоро доћи до нормализације односа Београда и Приштине умрла заједно са Ивановићем - и то у шаблону какав је карактеристичан за овај део Европе. Како ће Москва одреаговати на овај злочин може да одреди судбину овог проблематичног региона, али и шире", закључује аналитичар "Обзервера".

(Тањуг)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

дзоо

19.01.2018 08:47

Било ко од нас да проговори фину рец да се то реси у РС и КМ одма га прогласе издјником рода Србског.Нецемо дуго ици изгубицемо и РС са оваком политиком све сто је ознаком БиХа ми понизавамо негирамо вјеруј те ниција ниј догоррла страх ме ј Србовања наро се мења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.01.2018 09:33

Коју дрогу ти користиш?

Name

Петар

19.01.2018 09:42

Јеси ли ти зелени или изрод који Србској праве проблеме.

Name

Муре

19.01.2018 10:11

Није он ни дрогиран ни зелени него неко ко размисља нормално,својом главом а не као ви глупсони.

Name

Вања

19.01.2018 16:02

Управо сте ви, Ре и Петар вашом реакцијом на Дзоове констатације и изражен страх и сумње управо потврдили до даске све ово што је он горе рекао. Зашто код срба мора увијек, и под сваку цијену, владати једноумље, па видите ли гдје нас је то довело. Ко сте ви или било ко други да мјери и вага ко је бољи, лошији, већи, мањи Србин. Ми не познајемо појам самокритичности, неке интроспекције, да видимо гдје смо то гријешили у прошлости, шта је било добро, а шта лоше, да учимо из страшних грешака српске политике у задњих па и сто година. Јел ви видите да овог концепта србовања нема ни код једног народа на Балкану на начин који ми патолошки то радимо упорно сами себи, па ми дакле имамо и пословице о том нашем србовању које долази испред свега. Зар се не треба запитати оно на психолошком па и на том неком мета нивоу зашто оно нама толико насушно треба, шта је то у нашем бићу, та толика несигурност да увијек прибјегавамо национализму, шовинизму, том србовању које нас води само у коначну аутодеструкцију. Вјерујте то србовање ће нас довести до потпуног самоуништења и нестанка!

Name

Милош

19.01.2018 08:52

Зна се коме нијје одговарао Ивановић. Једини истински борац за Србе на Косову. Прави налогодавци никада неће бити откривени. Немогу да вјерујем да Додик и Вучић нису били на сахрани Ивановића, сигурно су им из Русије послали депешу да несмију бити на сахрани Ивановића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

19.01.2018 09:20

Немогу да открију годинама ко је убио пјевачицу у Београду гдје имају власт,а сада немогу учествовати у истрази већ се води медијска истрага.Албанцима није у интересу да се ријеши случај па када за неко прође неко вријеме и медији ће престати дс се имтересују.

Name

Истина

19.01.2018 09:05

Тацан наслов,Нико не трази нити оцекује да сеи у српској надју кривци за Бобар,ИРБ,банку српске, рафинерију Брод,Бирац,Зељезнице,убиство Милана Вукелица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре истинс

19.01.2018 10:26

Сто се дрогирас?

Name

ре Истина

19.01.2018 11:29

А ко њима Кенедија уби,ко је налогодавац.

Name

Илија из Зворника

19.01.2018 09:10

Србиа Русиа нетреба нам Еуниа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ппетар

19.01.2018 09:44

Тако је...

Name

Са

19.01.2018 10:06

Илија,трком у школу!Примитивац неписмени.

Name

Логика

19.01.2018 09:17

Ваљда постоји некакав ред. Ако сте стручнхаци треба да знате да прво треба ријешити бар стотину неријешених убистава која су се десила на Космету. На том истом Космету за безбедност су задужени Кфор и Унмик. Ако Руси врше та убиства онда тај Кфор и Унмик не раде свој посао и треба да иду кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕНЕРГИЈА

19.01.2018 09:22

Најнеозбиљнији министар у савјету министара икада.Ово јесте срамота ста се десава.СНСД је узас направио ал када видим појединце из ПДП мислим да су и гори од црвених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

19.01.2018 09:47

Еј болеснице јели овде твоја терапија процитали наслов оцецму се ради цији си ботина

Name

Повезани

19.01.2018 11:19

То је ствар изнутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 БОНД

19.01.2018 12:32

Кад Србин убије Србина то се никада не открије као сто се десило и ово сад!!!

ОДГОВОРИТЕ