Грип однио једну жртву у БиХ

У БиХ се из дана у дан повећава број обољелих од грипа, који већ узима данак, јер је први смртни случај забиљежен у Мостару, док се у Бањалуци на болничком лијечењу налазе три пацијента са тешким грипом.

Република Српска 19.01.2018 | 09:04
Грип однио једну жртву у БиХ
Из  Клинике за инфективне болести  СКБ Мостар кажу да је  у протеклих мјесец дана хоспитализовано више од 30 пацијената због компликација узрокованих грипом. Потврдили су да је седамдесетседмогодишња жена из Читлука у сриједу преминула од тешког облика упале плућа као компликације грипа. Ријеч је о грипу тип Б.

"У болници се лијече искључиво компликације узроковане грипом, а велики број пацијената због сумње на грип се јавља свом обитељском лијечнику те бива упућен на кућно лијечење", казали су из ове установе.  Како кажу, ове године је највећи интензитет грипа у посљедњих неколико година, а епидемијски талас се очекује крајем јануара и  почетком фебруара.

Према подацима којима располаже Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести при Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, у РС због теже клиничке слике синдрома грипа тренутно се налазе три пацијента на болничком  лијечењу.

Према посљедњем извјештају Института за јавно здравство РС,  у другој седмици 2018. године пријављено је седам случајева тешке акутне респираторне инфекције (САРИ), који захтијевају хоспитализацију, а од почетка сезоне пријављено је укупно 34 обољелих.

"У РС су од почетка сезоне грипа регистроване укупно 26.294 акутне респираторне инфекције и 8.059 обољења сличних грипу. Према узрасној структури, највећи број обољелих од вирусних инфекција грипа је у групама предшколског и школског узраста дјеце, а најнижи у најстаријој узрасној групи", наведено је из Института за јавно здравство РС.

Из Дома здравља Кантона Сарајево кажу да су високе температуре за ово доба године погодовале бржем ширењу вирусних обољења, а према извјештајима с терена, у посљедњих неколико дана јавља се повећан број пацијената.

"Што се тиче грипа, он нагло долази, код пацијената се појављују температура, општа слабост организма, болови у мишићима и зглобовима, те суви кашаљ", казали су из Дома здравља.

Додају да, уколико висока температура потраје више од два дана, обавезно је да се пацијенти јаве љекару. Препоручују  боравак на отвореном простору, али избјегавање скупова у затвореном простору и често провјетравање просторија у којима се борави.

Из Завода за јавно здравство ФБиХ кажу да је регистрован већи  број акутних вирусних инфекција у односу на претходну седмицу.

"Од десет узорака тестираних у Клиничкој микробиолошкој лабораторији УКЦ Сарајево, осам их је било позитивно на вирус грипа типа Б", подаци су  Завода.

Из Дома здравља Бијељина кажу да је грип уобичајен у овом периоду, али да број обољелих није у знатном порасту.

"Из нашег искуства, то је због тога што још траје школски распуст, али са поласком у школу, очекујемо већ број пацијента", додали су из ове установе. 

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар