Весели “господар Косова из сјенке“

Кадри Весели, којег је председник Србије означио као правог "господара Косова", актуелни је председник косовског парламента и лидер Демократске партије Косова од када је његов блиски пријатељ Хашим Тачи изабран за косовског председника.  Кадри Весели (Весељи) (50) важи за главног обавјештајца међу косовским Албанцима.

Регион 18.01.2018 | 22:20
Весели “господар Косова из сјенке“
У подацима српских служби за његово дјеловање током сукоба нема пуно података сем да је у једном тренутку руководио тајном службом ОВК Г2. Зна се и да је послије првих терористичких напада побјегао у привремено Швајцарску, гдје је успио добити статус политичког азиланта.

Након сукоба 1999. године и стационирања међународних снага на КиМ, Тачи га је поставио на дужност шефа ШИК-а. Ова тајна служба уско је везана за његову и Тачијеву странку ДПК и њено дјеловање је, према подацима српских служби, криминално - од трговине оружјем, дрогом, нафтом и другом акцизном робом до убистава.

Предсједник Србије Александар Вучић, након убиства српског политичара Оливера Ивановића, означио је Веселија као правог владара Косова, додавши да то нису Хашим Тачи, Рамуш Харадинај или Баџет Пацоли.

Вјерује се да ШИК и данас контролише токове новца на КиМ
Вјерује се да параобавјештајна структура ШИК и данас контролише токове новца на КиМ, криминал, јавна предузећа, тендере, као и да је одговорна за бројне ликвидације.

Обавјештајна служба ШИК званично је угашена 2008, а име Кадрија Веселија се уз Тачија спомиње у извештају Савета Европе у афери трговине људским органима, углавном српских затвореника, током рата 1989–1999. године.

Весели: Албанци се неће зауставити до Ниша

Веселијева недавна пријетња „да се Албанци неће зауставити до Ниша” осликава његов вишедеценијски насилни карактер. Он се још од осамдесетих година 20. вијека, према подацима српских служби, прикључио „илегалној организацији НПРК (Народни покрет Републике Косово) ангажованој на организовању оружаних група и извођењу терористичких акција”. То је урадио у Косовској Митровици, гдје је рођен крајем маја 1967.

Према подацима БИА, током 1991. завршио је диверзантско-терористичку обуку у камповима у Албанији. Као један од главних оснивача ОВК, укључен је у терористичку групу Хашима Тачија која дјелује на подручју Дренице. Припадници ове групе, међу којима је и Весели, према подацима БИА, 22. маја 1993. поставили су ноћну засједу у грмљу поред пута на пружном прелазу на уласку у Глоговац. Пуцају из аутоматских пушака на полицајце треће смјене ПЈМ Глоговац, који су се налазили у службеном возилу. На лицу мјеста убијају два полицајца, а више њих рањавају, наводи блиц.рс.

У извјештајима Комисије ЕУ био означен за главног "благајника" терориста

Весели је, осим обавјештајних послова, контролисао више предузећа које се баве прометом акцизне робе, међу којима су најзначајнија “Косово петрол”, “Трасинг гроуп”, “Кобит ПЦ”, и “АДА цонсулт гроуп”. Ова предузећа су добитници бројних тендера. У извјештајима Комисије ЕУ о економској ситуацији на Косову био је означен за главног “благајника” терориста. Његови најближи сарадници су Мухамет Косова, Фети Бакали, Демир Битићи, и Џавит Хаљити, који је веома утицајан и уз Веселија важио за једне од главних људи у сијенци у ОВК. Сарадници су му и Реџеп Сељими, за кога се сумња да је организатор бројних ликвидација током 1999. и 2000, као и Иљми Речица, који је био замјеник шефа ШИК-а.

Весели је и веома значајна политичка личност

Немало изненађење је био први избор Веселија за предсједника косовског парламента, а медији су тада писали да бивши обавјештајац и један од команданата ОВК више воли да дјелује из сјенке.

Ништа мањи шок је била и одлука, након посљедњих парламентарних избора на Косову и Метохији, да владајућу коалицију формира Веселијева ДПК и Харадинајева Алијанса за будућност Косова, која је названа "ратном коалицијом".

По избору за предсједника косовског парламента, Весели је грађанима КиМ обећао да ће задржати "партнерске и пријатељске односе са САД" и да нема ништа спорно у томе што је водио некадашњу косовску тајну службу, јер је, како је рекао, и бивши предсједник САД Џорџ Буш млађи такође некада био сарадник ЦИА.



Отац је четворо дјеце и има сумњиву диплому правника стечену у Албанији. Зна се да је пре тога неуспјешно студирао Пољопривредни факултет и Вишу педагошку школу. То га не спречава да тренутно на Универзитету у Љубљани ради докторску дисертацију.

Швајцарско предузеће и српски пасош

Кадри Весели је своје пословно царство у једном тренутку проширио и у Швајцарску. У тој земљи је 2009. са Фисником Цукајем основао компанију „ФК Цомпутерс”. Приликом оснивања и регистрације фирме, обојица су регистрована као држављани Србије у Швајцарској, што значи да су задржали српско држављанство и након проглашења независности Косова.

Обавјештајна дјелатност 

ШИК којим је руководио Кадри Весели био је организован у 10 одјељења. Једно од њих било је познато као Одјељење за колаборационисте и сумња се да је пружало логистичку подршку за ликвидације. Ликвидирани су они који нису били на политичкој и војној линији ОВК, незгодни свједоци, као и криминални конкуренти. Постојало је и Одјељење за српске енклаве, које је имало задатак да сталним притиском примора преостале Србе да се иселе, али и да спријечи њихов повратак. Формирано је Одјељење за Прешево, Бујановац и Медвеђу које је припремало терен за сукобе који су избили 2001. Такође је било и Одјељење за Македонију. Данас се ШИК користи за контролу јавних предузећа. Посебно је посвећен опструирању рада Специјалног суда за злочине ОВК. Весели је био означен и као битан сарадник тајне службе у Албанији.

Предмет бројних истрага

Као шеф параобавјештајне службе ШИК на Косову, Кадри Весели је предмет бројних истрага.

У оквиру истрага које се против њега воде, у извештајима Комисије ЕУ о економској ситуацији у рату "Републике Косово" био је означен за главног "благајника" терориста.



Група коју је контролисао наводно се бавила трговином разноврсним производима, од дроге до људских органа, а контролише и два главна постројења за прераду мака у хероин.

Према резултатима истраге Дика Мартија 2010, на територији ЕУ постоји широко распрострањена мрежа албанске мафије, како се чини, због десетина хиљада "избеглица" које су побјегле из Југославије од ужаса наводног "српског геноцида".

Неки од њих су заиста жељели нови, добростојећи, испуњен живот, што им Југославија није могла пружити због бескрајних десетогодишњих санкција, те су стога постали просперитетни грађани њихових земаља.

Остали, који су жељели да наставе да се баве уобичајеним занимањима, постали су посредници у трговинским операцијама између "Косова" и крајњих европских "клијената".

Као резултат тога, развила се права "паукова мрежа", а све оне су на крају довеле до Кадрија Веселија, који је, као шеф обавјештајних послова, имао све потребне контакте за интеракцију.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

?

19.01.2018 04:41

Шта је у сродству Кадри Весели оној босанки Елвети Весели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.19.Јануар.2018

19.01.2018 14:45

Стока као он.

Name

Весели

20.01.2018 09:04

Убрзо ТУЗНИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мргуд

20.01.2018 16:10

хаахах,,,скапа бон паса зоте,,,ооо,цусије,,,хахаахха

ОДГОВОРИТЕ