Оштра порука за албанске лидере

Амбасадор САД у Приштини, Грег Делави, упутио је "последње упозорење" тројици албанских политичких лидера на Косову у вези са намјером да укину Специјални суд за ратне злочине које је на КиМ починила тзв. Ослободилачка војска Косова, уз поруку да ће се, у том случају, суочити са одређеним посљедицама.

Регион 18.01.2018 | 17:16
Оштра порука за албанске лидере
Према писању приштинског портала "Газетаекспреш", три лидера Албанаца на КиМ - Хашим Тачи, Кадри Весељи и Рамуш Харадинај, суочили су се са озбиљном пријетњом амбасадора САД и то у тренутку када је требало да буде одржана сједница Предсједништва косовског парламента, у сриједу, на тему укидања Специјалног суда.

Састанак Предсједништва није одржан, а "Еxпреш" пише да је током разговора са косовским политичарима Делави користио тешке ријечи, између осталог, да неће проћи некажњено и доживјеће судбину Милошевићевог режима, ако Специјални суд буде укинут.

"Еxпреш" наводи да је амерички дипломата том приликом пријетио Тачију, Весељију и Харадинају, рекавши им да ће се управо они суочити са одређеним посљедицама, иако негирају да стоје иза посланичке иницијативе за укидање те правосудне институције.

У међувремену, на сајту америчке Амбасаде у Приштини у сриједу је објављено обраћање амбасадора Грега Делавија грађанима Косова поводом оснивања Специјалног суда, у којем он каже да је посвећеност Косова правосуђу и његовој будућности као демократској и европској земљи под великим ризиком због иницијативе да се поништи или промијени закон који даје овлашћења Специјалном суду.

"Ти напори су страшан примјер сопственог интереса који превладава опште добро и интересе Косова као државе. Желим да будем јасан. Посланици који подржавају ову иницијативу - и политичари који је предводе упркос томе што то поричу - биће изложени конкретним и тешким посљедицама уколико иницијатива успије. Они то знају, ми смо им то рекли", навео је амерички дипломата.

Делави у том обраћању каже да жели грађанима Косова да објасни зашто је Специјални суд толико важан за Косово и зашто ће Сједињене Америчке Државе урадити све што је у њиховој моћи да осигурају да Суд спроведе свој мандат.

"Дакле, зашто је Косово основало Специјални суд? Косово је учинило то да спроведе правду за појединце који су оптужени да су починили злочине над другима у вријеме косовског рата за слободу. Специјални суд се не односи на правду према земљама, војскама или етничким групама. Он се односи на правду према појединачним жртвама", навео је Делави.

Косово је, казао је, ратовало 1999. и ми смо били уз вас.

" Били смо уз жртве; били смо уз правду. Нико неће преправљати уџбенике историје о кампањи Савезне Републике Југославије, али реалност је да су одређени појединци који су се борили за праведни циљ слободе Косова починили злочине над другима за које морају да одговарају. И Специјални суд се односи на то", рекао је.

Он је рекао и да се предмети које ће процесуирати Специјални суд односе на "жртве припаднике разних етничких заједница. Албанце, Србе, Роме и остале".

" Сви су они били грађани Косова. У складу са законом сви заслужују једнак третман. Сви имају једнака права на правду. То је разлог зашто је Косово основало овај Суд".

Према његовим ријечима, Специјални суд је изузетно важан Сједињеним Америчким Државама.

" Стало нам је до Суда због тога што је наша интервенција 1999. била заснована на идеји да су ратни злочини над било ким и било гдје напад на међународну правду. Памтимо патње милион грађана Косова који су напустили своје домове, који су спавали под ведрим небом у планинама или дуж македонске границе. Жељели смо да им подаримо правду. Амерички војници су ризиковали своје животе да бране то начело и дугујемо им да наставимо да бранимо то начело и данас", рекао је.

Стало нам је, казао је, јер Косово не може да буде земља у којој је некажњивост правило.

Прихватање такве реалности би, истакао је, значило повратак на "начин лидерства Милошевићеве ере, за коју се генерација грађана Косова борила да је сруши".

"Стало нам је до Специјалног суда због тога што желимо да видимо да Косово заузме своје заслужено мјесто као европска земља придруживањем у НАТО и ЕУ. Мијењање или поништавање Закона о Специјалном суду и показивање свог непоштовања према владавини права би вратило Косово годинама уназад када је реч о његовој интеграцији у европске институције. Уколико желите да се придружите клубу, онда морате да живите по правилима клуба. И једно од најважнијих правила у евроатлантском клубу је владавина права", рекао је.

Делави је казао да нема представу када ће оптужнице бити издате или за ким, те да, како је рекао, ни не жели да зна.

Међутим, додао је, кад год се то буде десило, очекује да ће Косово то поштовати испуњавајући своје обећање дато међународној заједници.

"Знамо да су други механизми правосуђа дошли и отишли. Ниједан систем правосуђа није савршен и неки су успјешнији од других. Иако је МКСЈ оптужио и осудио одређени број лидера на високом нивоу за злочине почињене на Косову, има много других који су починили ратне злочине и који се нису суочили са правдом", рекао је.

Подсјећајући на речи Тилерсона од 21. децембра, Делави је рекао да САД остају потпуно посвећене проналажењу оних који су починили злочине.

" Ово сигурно укључује ратне злочинце из свих етничких заједница који живе овде или у иностранству и који су починили злочине на Косову", наео је, те додао да је чињеница да су неки ратни злочинци избјегли правду не даје другима право да буду некажњени.

Све жртве заслужују правду, рекао је Делави и истакао да "Косово мора да буде спремно да затвори ово поглавље у својој историји чак иако то значи да неки лидери из ратног доба сносе одговорност".

Онима који се питају зашто се за те злочине не суди у Приштини, Делави је рекао да косовски правосудни систем још увијек није показао да је способан за спровођење правде на предметима високог профила, а сведоци и даље бивају изложени застрашивању, пријетњама и насиљу.

Зато је, казао је, спољни механизам и даље неопходан, јер правда, право за жртве већ дуг чека.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ре

18.01.2018 17:32

Ја ја ЕсАаДе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

18.01.2018 17:54

Овај зликовац прица о некој правди а Косово они направисе терористицке творевина тако и у БиХ подрзавали су терористе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

19.01.2018 01:32

Прво подрска а онда унистење.

ОДГОВОРИТЕ