Грађани одају почаст Ивановићу

Велики број грађана одаје почаст убијеном Оливеру Ивановићу, чији је тијело у ковчегу изложено испред цркве на Новом гробљу у Београду, гдје чланови његове породице примају саучешће грађана.

Србија 18.01.2018 | 12:12
Грађани одају почаст Ивановићу
Саучешће примају Оливерова супруга Милена Ивановић, његова сестра Наташа и брат Мирослав.

У Цркви Светог Николе на Новом гробљу у Београду Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије служиће у подне опијело лидеру Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливеру Ивановићу, који је убијен у Косовској Митровици прије два дана.

Ивановић ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана и почиваће у близини великана српског глумишта Велимира Бате Живојиновића и легендарног пјевача Цунета Гојковића.

Оливер Ивановић, политичар и хуманитарац Срба са Косова, био је и државни секретар за Косово и Метохију у некадашњем Министарству за Косово и Метохију.

Они који су га добро познавали кажу да није био човјек кога су пријетње могле да заплаше и спријече да чини оно што је сматрао исправним.

Када је 1999. године формирано Српско национално вијеће, Ивановић је био предсједник његовог Извршног одбора за сјеверно Косово, одакле је смијењен 2001. године.

Када су владе СР Југославије и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен је за шефа Службе за економски развој и реконструкцију.

Од 2008. године налазио се на мјесту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију.

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, гдје су га теретили за ратни злочин над цивилима на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, али је пресуда укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку.

Прошле године пуштен је да се брани са слободе.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.

Рођен је 1. априла 1953. године у породици црногорског поријекла у селу Рзнић код Дечана, а основну школу и средњу машинско-техничког смјера завршио је у тадашњој Титовој Митровици.

Због жеље да постане пилот уписао је Војну академију у Загребу, гдје је почео озбиљно да тренира карате, да би врло брзо стекао међународни углед, те постао велемајстор, тренер, а затим и међународни судија.

Након три године студија напустио је Војну академију, јер је установљено да има урођени оштећени вид, враћа се на Косово гдје је завршио Машински факултет, а накнадно је апсолвирао и на Економском факултету у Приштини.

Бављење каратеом утицало је да усаврши знање страних језика, па је Ивановић говорио енглески, албански и италијански језик.

Живио је у Косовској Митровици, ожењен и има четири сина.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дубравка

18.01.2018 11:35

Вјецнаја памјат! Само драги Бог, да снагу да Милени и дјеци, сестри, брату.. СРБИНЕ, Оливере, хвала за СВЕ!!! Бог да ТИ подари, рајско насеље, а породици, искрено, најдубље, најискреније сауцесце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сауцесве

18.01.2018 11:48

да Ти драги Бог подари вјецни рај Оливере а Твоме Богдану надам се колико толико мирно одрастање.

Name

Тузно

18.01.2018 12:10

Никада се неце открити: ко је налодавац, а ко изврсилац. Вјероватно це се објавити "неки кривци", да би се ствар заврсила а стварне кривце народ и сада ВИДИ. Нису они далеко изван Србије. Погадјам, али видјеце се.

ОДГОВОРИТЕ