Медицинари у РС најављују штрајк

Радници у здравству Републике Српске најављују штрајк. Траже веће плате.  Предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС Миодраг Фемић рекао је за БН телевизију да ће сутра у Бањалуци медицински радници прецизирати тачан датум и начин на који ће организовати генерални штрајк.

Република Српска 17.01.2018 | 22:28
Медицинари у РС најављују штрајк
Прије мјесец и по дана здравствени радници тражили су повећање плате за 25 одсто, пола од оног што им узимају још од 2009. Премијерка и ресорни министар су игнорисали овај захтјев. Медицинари поручују - Нећемо више најниже плате у региону. Дотакли смо дно, излазимо на улице.

''Ми хоћемо све то по закону да урадимо. Сутра ћемо да се договоримо како да се спроведе тај штрајк. Овим путем би хтио да замолим остале синдикате у здравству да нам се придруже и да нам дају подршку'', каже др Миодраг Фемић.

Људи су преморени, без наде. Из дана у дан је све лошије, медицински радници у РС немају ни средства, ни услове за рад, све их више одлази, болнице вапе за стручњацима свих профила.

Најновији подаци ММФ-а говоре да је из БиХ отишло 23,9 одсто високостручног медицинског кадра.

Поражавајуће је да је у здравственим установама све мање струке а све више политике.

Због огромних дуговања, Синдикат поднио кривичну пријаву против директора болница у Бањалуци, Источном Сарајеву. Добоју, а ускоро слиједе и нове тужбе.

Фемић каже да је зворничка болница и даље пред колапсом. Ако не буде ускоро боље, синдикат опет најављује излазак на улицу.



БН телевизија

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Фемиц

17.01.2018 22:34

Господине Фемицу!Питам те само једно,а то је докле висе твоје рекламе,преко ледја постени бјели мантила.Да имас и мало образа,уступио би то мјесто постеном цовјеку др који це истински да се бори за бољи статус др.Добро је познато свима,све сто радис,радис у интересу власти и лицне своје промоције.Ти Мисицка и сви остали синдикалци,сте заститници власти и својих добро плацени фотеља и пунијих дјепова.Брига вас за здравствене раднике и њихове плате.Власт а такодје и опозиција су исти!!!Овде је само борба доцепати се власти. и засјести у фотеље кога брига за народ и раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

18.01.2018 08:23

ХА,ХА,ХА - КОЈИ СИ ТИ БОГДАНИЋЕВ БОТ.... АКО СИ СТВАРНО "БЈЕЛИ МАНТИЛ" ОНДА СИ ЧЛАН ОНОГ ОКТРОИСАНОГ ГРАНУЛИЋЕВОГ ЖУТОГ СИНДИКАТА КОЈИ ПО МИШЉЕЊЕ ИДЕ КОД ИСТОГ ТОГ БОГДАНИЋА... ШТРАЈКА ЋЕ БИТИ АКО СЕ ЗНАЧАЈНО НЕ ПОВЕЋАЈУ ПЛАТЕ. АКО ИМА ПАРА ЗА ГРАДЊУ НОВИХ БОЛНИЦА И НАБАВКУ НОВЕ МЕДИЦИНСКЕ ОПРЕМЕ И ЗА ЕЛЕКТРОНСКИ ИНТЕГРИСАНИ ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ. ОНДА ИМА НОВЦА И ЗА ПЛАТЕ ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА. ДОСТА ЈЕ ВИШЕ СА ПРОВИЗИЈАМА ОД ГРАЂЕВИНАРСТВА И ЈАВНИХ НАБАВКИ !!!

Name

Ре Торро

18.01.2018 15:28

Свака цаст за коментар, истина 100% А тек провизија за лијекове, уградбени материјал...

Name

ДЕГОТХИА

18.01.2018 21:11

БОГДАНИЋ ЈЕ СУРОВИ И ДРСКИ КАБАДАХИЈА У СВИМ СВОЈИМ ПОСТУПЦИМА, ИАКО У ЈАВНОСТИ ИГРА УЛОГУ ДОБРОЋУДНОГ ДЕБЕЉКА СА ТОПЛО -СЛАТКАСТИМ И ЗБУЊЕНИМ ОСМЈЕХОМ, А КОЈИ ЕТО ПОНЕКАД И ЗАМУЦА ОД СВОЈЕ ДОБРОТЕ И НЕИСКВАРЕНОСТИ... ЕТО ВЕЛИКИ ШКРБА - ПОСЛИЈЕ СВОЈЕ ВЕЛИКЕ ГРЕШКЕ СА ОНИМ СТАНИЋЕМ САДА ЈЕ КОНАЧНО ДОБРО ИЗАБРАО ВРЛО ПОСЛУШНОГ "ПЕДРА" КОЈИ ТРЕБА ДА БУДЕ ЗА СВЕ КРИВ... У СЛУЧАЈУ ДА ЕТО НЕШТО КРЕНЕ НАОПАКО !!!!

Name

ако и ви

18.01.2018 00:39

Ако и вас позове на пиво обавезно да одете,видите како су проћли Зворничани и жељезничари,топла предсједникова ријеч,пивце и нога у дупе да вам бриди све до куће ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микимаус

18.01.2018 04:11

Па додик и кумови се лијеце у београду ста це њима здравство ово је само за фукаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.01.2018 08:30

Па ста це им веце плате кад И овско су јавно поцели тразит паре од градјана.ако неставис коју пару у књизицу боље немој иц код њија.добојска болница је по томе позната.

Name

Шиља

18.01.2018 09:47

Миле иде и у Тузлу кад затреба. А има и хеликоптер и авион за не дај Боже.

Name

биће боље

18.01.2018 08:05

Сад ће избори па господо опет гласате за Додика и СНСД. Сретно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.01.2018 16:26

Треба гласати за Здравка.

Name

јој што волим овај режим други раде а ја трошим. СНСД

18.01.2018 08:29

Доктори и медецински техничари бјежите у Њемачку тамо Вас траже. Овдје је дно дна пропаст и нема друге пакуј кофере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста је и вас више

18.01.2018 12:40

Нерадници, све им мало. Продајте те чоколаде и вискије из ладица и ето пара. Доста је ваше самовоље, нема више радничког самоуправљања. Ствар је јасна изађеш на изборе, добијеш власт и онда одлучујеш о висини плата. Али сви ви знате да се не можете супроставити властима легалним путем, изборима, него покушавате неким штрајковима и преварама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурс

19.01.2018 02:26

Фемицу, узми ону фукару из зворника сто ти је предсједник синдиката под руку па се сједите испред владе и страјкујте гладју, кладим се да би то био најдузи страјк у историји цовјецанства :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега Бн

22.01.2018 11:11

Цијенима да докторима не требају веце плате, ако цемо објективно. Одакле? Земља у апсолутном хаосу, не ради ниста, сиротиње на све стране, пензије 200 км итд,итд.. Да, плате требају бити веце у перпективи али треба исто тако схватити да нема новца. Не мозе неко имати 2000-2500км, колико објективно има сваки специјалиста са дезурством, да се не лаземо, а нека јадна бакица која је исто радила 35 година да има пензију 180 км. Просто не иде. Мислим да треба порадити на условима рада у здравству, пресјеци ланац директора који су у фотељама пет мандата и раде НИСТА и исто се забавити компетенцијама запослених.

ОДГОВОРИТЕ