С Пјонгјангом играмо покер!

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је данас да Русија помаже Сјеверној Кореји да се снабдјева и тиме крши међународне санкције, а истовремено је упозорио да је Пјонгјанг "сваким даном све ближе" способности да на САД испали ракету дугог домета.

Свијет 17.01.2018 | 22:02
С Пјонгјангом играмо покер!
"Русија нам уопште не помаже кад је ријеч о Сјеверној Кореји. Оно што нам Кина помогне, Русија то подрије. Другим ријечима, Русија надокнађује (С.Кореји) оно што Кина уради", рекао је Трамп Ројтерсу.

Трамп је одбио да одговори на питање да ли је уопште почео било какву комуникацију са сјевернокорејским лидером Ким Џонг-Уном, са којим је размјењивао увреде и пријетње, што је појачало тензије у региону.

"Сјео бих са њим за преговарачки сто, али нисам сигуран да би то ријешило проблем", рекао је амерички предсједник, напоменувши да ранији преговори његових претходника са Сјеверном Корејом нису успјели да обуздају нуклеарни и ракетни програм Пјонгјанга.

Трамп је објаснио да није сигуран да би преговори довели до било чега смисленог.

"Преговарали су 25 година и они (Сјевернокорејци) су извлачили корист од наших ранијих предсједника", рекао је он, у интервјуу који је британској агенцији дао у свом Овалном кабинету.

Трамп је поздравио Кину за напоре у ограничавању снабдијевања Сјеверне Кореје нафтом и угљем, али је поручио да би Пекинг могао да учини више како би помогао да се Пјонгјанг обузда.

Међутим, Трамп је истакао да Русија, изгледа, "попуњава празнине" које су Кинези направили у снабдијевању Пјонгјанга.

У том контексту, Трамп је оцијенио да руски предсједник Владимир Путин "може много тога да учини".

"Али, нажалост немамо много веза са Русијом, а у неким случајевима је вјероватно да оно што Кина узме, Русија даје. Тако да крајњи резултат није добар колико би могао бити", рекао је Трамп.

Западноевропски безбједносни извори су крајем децембра рекли Ројтерсу да су руски танкери снабдјели Сјеверну Кореју горивом најмање три пута протеклих мјесеци, превозећи робу морским путем, што представља кршење међународних санкција против Пјогнаганга, док је Русија негирала да крши те санкције.

Сјеверна Кореја се ослања на увезено гориво како би одржала функционисање своје посустале економије, а такође јој је нафта потребна за програм интерконтиненталних балистичких ракета и нуклеарног оружја.

Амерички предсједник упозорио је у данашњем интервјуу Ројтерсу да је Пјонгјанг "сваког дана све ближи могућности да пошаље ракету САД, премда још није дотле стигао".

Такође, поздравио је преговоре између Сјеверне и Јужне Кореје о учешћу сјевернокорејске делегације на Зимским олимпијским играма у Јужној Кореји идућег мјесеца, истакавши да би то могла бити почета фаза у ублажавању кризе.

Трамп није желио да одговори на питање да ли САД разматрају могућност ограниченог напада из предострожности како би се Пјонгјангу показало да су САД озбиљне.

"Ми играмо веома, веома тешку игру - покер - у којој не желите да откријете своје карте", закључио је амерички предсједник.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар