Шта се крије иза посјете Колинде?

У јеку расправе о Изборном закону који оптерећује односе Бошњака и Хрвата у Босни и Херцеговини, предсједница Хрватске стиже у Сарајево. Да ли је та посјета својеврсни притисак или ипак начин за релаксирање односа?

Босна и Херцеговина 17.01.2018 | 21:52
Шта се крије иза посјете Колинде?
Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић долази у Босну и Херцеговину у изузетно осјетљивом политичком тренутку. Неки аналитичари у тој посјети виде шансу за рјешавање бошњачко-хрватских несугласица и релаксацију односа између двеју земаља, док други сматрају да је ријеч о наставку притиска Хрватске на БиХ и уплитању Загреба у унутрашње босанскохерцеговачке прилике.

Политички аналитичар Пејо Гашпаревић указује да је посјета Колинде Грабар Китаровић уприличена у вријеме сложених односа између Хрватске и БиХ, те све израженијих бошњачко-хрватских несугласица око Изборног закона.



"Важно је примијетити да предсједница Хрватске долази у Сарајево након недавне посјете Турској, гдје је са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом разматрала могућност трилатералног сусрета БиХ, Хрватске и Турске на нивоу министара спољних послова. Таква трилатерала договорена је још 2016. године, приликом Ердоганове посјете Загребу, али у протекле готово двије године она није реализована. Активирање трилатерале Хрватска-БиХ-Турска у садашњим околностима је, чини се, дипломатски инструмент којим се тражи модел за релаксирање односа и између БиХ и Хрватске те, посебно, хрватско-бошњачких односа", оцјењује Гашпаревић.

Спорни Изборни закон

Нормализација хрватско-бошњачких односа намеће се као прека потреба, каже Гашпаревић, подсјећајући да се у октобру 2018. године у БиХ одржавају општи избори.

"Ту се води заоштрена хрватско-бошњачка полемика око измјена Изборног закона које би омогућиле равноправну заступљеност представника хрватског народа из БиХ у тијелима БиХ.



Политички представници хрватског народа траже измене Изборног закона којима би се на изборима спријечило понављање сценарија избора Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, већином бошњачких гласова. Хрватски представници желе да обезбједе улазак у власт странака с хрватским предзнаком, те избор кандидата који добију већинску гласачку подршку Хрвата у БиХ. С друге стране, бошњачке странке противе се таквим измјенама Изборног закона јер, према њиховом тумачењу, то значи монопол на избор кандидата ХДЗ БиХ", каже Гашпаревић.

Он подсјећа да је и утицајни амерички аналитичар Данијел Сервер, који је од 1994. до 1996. године био и специјални амерички изасланик за Федерацију БиХ, указао на потребу "уклањања препрека за окончање мировног процеса на Балкану", међу којима је поменуо и босанскохерцеговачке уставне и изборне недостатке. Гашпаревић сматра да је тешко очекивати да би посјета предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић могла преко ноћи да изнедри рјешења свих проблема у бошњачко-хрватским и односима између Хрватске и БиХ, али би могла да означи почетак стварања новог, позитивнијег амбијента.

БиХ без државотворне свијести

Критичари актуелне политике Загреба према БиХ оштро осуђују "мијешање у унутрашње босанскохерцеговачке послове", али за кризу у односима између двеју земаља оптужују и политичке представнике у БиХ који "не испољавају државотворну свијест".

"Када се не бих сјећао рата од 1992. до 1995. године и војне агресије Хрватске на БиХ, рекао бих да ти односи нису никада били гори. Актуелно хрватско руководство слиједи принципе Фрање Туђмана – да не признаје БиХ као суверену државу, да располаже њеном територијом и утиче на њено становништво сходно својим потребама", каже стручњак за међународне односе Златко Хаџидедић.

"С друге стране, требало би утврдити да ли се БиХ уопште поставља као суверена држава и то је, по мени, много важније питање. Увијек можете очекивати дјеловање непријатељских или не толико пријатељских сила, али ће резултат тог дјеловања зависити и од тога како се ви сами према њему поставите. Хрватска није свјетска велесила па да БиХ не може да јој се супротстави. Проблем је у томе што у БиХ нема државотворне свијести, нема свијести о суверенитету ове земље. Мислим да политичке странке у овој земљи и не наступају са позиције да је БиХ суверена држава, која не допушта мијешање у своје унутрашње послове", истиче Хаџидедић.

Лобирање код Ердогана

За недостатак државотворне свијести у БиХ Хаџидедић оптужује и бошњачко политичко руководство напомињући да у тој земљи још није "заокружена свијест" о томе шта суверенитет заправо представља. Он подсјећа да предсједница Хрватске долази у Сарајево у тренутку када се у институцијама БиХ очекује одлука о спорном Изборном закону.

"Након лобирања у јавности посредством медија, те лобирања у Анкари код турског предсједника Ердогана да се у БиХ усвоји Изборни закон по вољи ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а Хрватске, очигледно је да је посјета предсједнице Колинде Грабар Китаровић Сарајеву, у дану када се у Парламенту гласа о Изборном закону, још један притисак на институције и званичнике у БиХ. Само је један одговор на овакве притиске – отказивање гостопримства таквом госту. Нажалост, мијешање у унутрашње послове БиХ од стране сусједних држава, али и великих сила које иза њих стоје, свакодневна је појава", каже Хаџидедић.

Извор: ДW

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

попара

17.01.2018 21:05

Нека врате насу имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

17.01.2018 21:18

Распад система на Балкану не мозе висе нико зауставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ККД

17.01.2018 21:35

Молим све хрваско преијеседниство дали били Босански или Хрваски да помогну нама у Зепцу од Опцинске и Опцинског Суда њиове дикиминације над нама хрватима отесенам све земљу једноставно долази Геометар и одузима земљу на вратима и продају муслеманима недају нам ни лицне карте да имамо муслемани нас нападану а тако и хрвати коису нс фукцијама у опцини додијалојетако траје 15.г да није висе за издрзат полиција не подузима ниста сртна би била да би неко помого назалост такоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аqуа

17.01.2018 23:22

Не лази керу тј дзукело марке авлијанер.

Name

РАЈНА

18.01.2018 02:05

Што се чудите, тај рецепт је стигао из РХ, ни Хрватска неда поврат станова ни кућа, а стамбено збрињавање, молим шта је то?

Name

ре ккд

18.01.2018 04:28

лазес ко пас и вратите имовину избјеглим србима из Хрватске а и дрзави Босни сва одмаралиста и имања Босански подузеца.

Name

просто и једноставно , цвијеће више неслуша

17.01.2018 21:48

нису успјели преко мртвих муслимана поклопити цијелу Босну , а сад је дај шта се може отети , па би било довољно и ХБ , опет под условом да је без срба и муслимана .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

18.01.2018 02:08

Немојте тако, руководство СНСДЕ-а је увијек добро дошло у лијепу њихову и то са црвеним пасошима , зато су их издавали. Кажу, коме је додјељен црвени пасош, провјерен је члан 100%.

Name

изборни закон зависи од државе

17.01.2018 22:19

У Дејтону у БиХ нису призната три национална него два ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реал

18.01.2018 01:35

Лобирање предсједнице Хрватске није успјело у Анкари .Ердоган који се иначе понаша попут султана, одбио је да о Босни и Херцеговини разговара без знања и иза леђа те државе. Одмах је назвао Сарајево и договорио трилатералу, а своју је гошћу подучио да уређење БиХ сматра унутарњом ствари народа те земље, у што се он неовлаштено не би мијешао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

18.01.2018 04:17

Док једни узивају вецина се пати силни милијони за одредјен број људи а цркавица за народ мене би било срамота бити политицар или радити у дрзавним институцијама фирмама и примати плату док један пензионер који је цијели зивот радијо 325 марака да прима па ме занима кад они оду у пензију а јасно је да ови из дрзавних институција имају зељу да им пензија буде попут плате ко це и како то да финанцира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Анте

18.01.2018 13:39

Свиђа ми се коментар.

Name

хехе

18.01.2018 05:54

Овакви коментари припадају сунцокретима који на крају нападају сами себе,ала Бабине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор

18.01.2018 05:58

Опет везање застава?

ОДГОВОРИТЕ