Смијте се, бићете здравији

Научници су установили да смех може да смањи ниво хормона стреса, ублажи упалу артерија и повећа ниво доброг холестерола. После искреног смеха позитивни ефекти на тело и психу трају још 24 сата.

Здравље 17.01.2018 | 12:39
Смијте се, бићете здравији
СТУДИЈЕ спроведене последњих година показале су да постоји јака веза између емоција и стања кардиоваскуларног система. Установљено је да агресија, бес, анксиозност и друштвена изолованост доводе до већег ризика од срчаних обољења. С друге стране веселост, смех и смисао за хумор могу да помогну да останете здрави.

Научници су установили да смех може да смањи ниво хормона стреса, ублажи упалу артерија и повећа ниво доброг (ХДЛ) холестерола. После искреног смеха позитивни ефекти на тело и психу трају још 24 сата.

Како смех делује на тело:

1. Подстиче крвоток
Истраживања су показала да смех поспешује проток крви тако што шири ендотел, унутрашње зидове крвних судова. Ова промена у ендотелу која настаје захваљујући смеху слична је бенефитима аеробик вежби или ефекту статина - лекова за снижавање нивоа холестерола у крви.

2. Спушта хормон стреса
Показало се да смех има позитивно дејство и на друге аспекте биохемије. На пример, доводи до смањења нивоа хормона стреса, укључујући кортизол и епинефрин. Стрес изазива скупљање крвних судова.

3.Јача имунитет
Показало се да људи који су добро расположени и често се смеју имају бољи имунитет, јер смех повећава број ћелија које производе антитела, што јача имуни систем.

ПОСЛЕДИЦЕ СТРЕСА

Стрес се све чешће помиње као један од разлога епидемије кардиоваскуларних обољења, а истраживачи полако почињу да откривају на које све начине смех позитивно утиче на срце. Засад се сматра да је могуће и да смех смањује ризик од инфаркта.

Новости
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цему

17.01.2018 13:00

Чему се смијати мозда мадјијоницарском трику за презивити од првог до првог нема висе цему се смијат убилису наду у људима у сутрасње боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цему

18.01.2018 07:45

Не знас гдје горе останес куци тамосу убили у људима све и наду у боље сутра вани када одес надассе бпљем тамо јос горе дјеца родитеље дрзе док им требају после их туре у старацке домове да тамо цркну од туге мјестом даим помогну у старости вани дјеца имају новац алису људи изгубили дусу нико никог не постује висе нити дјеца родитеље ни родитељи дјецу самосе постује долар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирикл

18.01.2018 19:35

Свака цаст науцницима који су досли до закљуцка да се боље смијати него плакати.Ово је за Нобелову.

ОДГОВОРИТЕ