Хрватска дословно "грли" БиХ

Хрватска дословно грли БиХ геофграфски и надам се у сваком другом смислу, поручила је данас Колинда Грабар Китаровић приликом обраћања медијима након састанка са члановима Предсјеништва БиХ.

Босна и Херцеговина 17.01.2018 | 12:21
Хрватска дословно "грли" БиХ
"Протокол државних посјета је такав да је вријеме ограничено али има пуно тога о чему смо разговарали и о чему ћемо разговарати. Доиста што ме весели и због чега је посебно бити данас у Сарајеву као пријатељ БиХ и која је једна од најближих сусједних држава и не жели вам ништа друго него само добро у напретку према ЕУ и активацији МАП-а и другим циљевима које БиХ има као држава", казала је Грабар Китаровић и додала:

"Данашњи разговори су били врло отворени и мислим да је то пут према напријед. Драго ми је да смо се договорили да ћемо интензивирати нашу комуникацију, чешће се чути и сусретати и прионути на рјешавање отворених питања која оптерећују односе".

"Данас смо се дотакли господарства те се надам да ћемо о томе и више разговарати. Сам интерес хрватских улагача говори колико је Хрватској важна БиХ и да се иде у даљу стабилизацију и реформе на путу према чланству у ЕУ", сматра Грабар Китаровић.

Истакла је да "Хрватска дословно грли БиХ".

"Хрватска је уложила готово милијарду евра у бх.привреду. БиХ је једна од држава у које Хрватска највише улаже, а наша трговинска размјена је износила готово 1,6 милијарди евра. Хрватска дословно грли БиХ географски и надам се у сваком другом смислу".

Додала је да се у посљедње вријеме стварала негативна клима у вези са односима БиХ и Хрватске.

"Како се у посљедње вријеме стварала негативна клима у вези Хрватске и наших намјера према БиХ хјтела бих послати неколико важних порука, јер мислим да је вријеме да у директном дијалогу са свима пошаљем јасне и недвосмислене поруке јер се у посљедњих неколико мјесеци доста тога извлачило из контекста".

Грабар Китаровић је поручила да је дијалог увијек најбољи пут у проналаску заједничког рјешења.

"Дијалог је увијек најбољи пут према напријед, поготово ако постоје било какве недоумице. Моја прва дужност је штитити националне интересе хрватског народа, али исто тако желим градити мир са сусједним државама и нема земље с којом је то потребније радити него са БиХ. Хрватска је обавезана пратити дешавања у БиХ и пријатељски указивати на те процесе, то се никако не може тумачити као мијешање у унутрашња питања. Хрватска заговара темељна начела на којима је постављена БиХ".

Још је казала да можда не постоје државе које су упућеније једна на другу.

"Можда нема држава на свијету које су упућеније једна на другу као БиХ и Хрватска. Нама је посебно битно да је БиХ домовина и хрватског народа. Наша брига је дио жеље за добробити свих грађана и народа БиХ без обзира на вјеру и нацију. То што се ми залажемо за права хрватског народа, не значи да желимо да та права иду на ушртб других народа и грађана БиХ. Хрвати у БиХ никад нису били национална мањина, нити ће икада бити. Увијек су живјели ту и живјет ће".

"Кључно је осигурати да након јесенских избора БиХ осигура дјеловање институција како не би завршиле у парализи. Ја не желим да вам законодавство пишу међународне институције нити међународна заједница, него да то радите сами. За то је потребна политичка храброст и мудрост и надам се да ће је политички чимбеници наћи за добробит својих народа. БиХ није имала нити ће имати већег заговорника европског пута од Хрватске. Хрватска спада међу неколико држава која заговара аргумент да треба признати кредибилни напор и ту са другим пријатељима радимо како бисмо придобили и остале савезнице".

На питање новинара да ли је било приче о Изборном закону, казала је:

"Било је говора о изборном закону, као што сам истакла да је поштивање одлуке Уставног суда измјене изборног законодавства како би се у БиХ избјегло стање које имамо у Мостару. Ми желимо да БиХ настави крочити путем развоја, али о елементима измјене изборног законодавства нити ја нити Хрватска нисмо улазили. Нисмо наметали рјешења", истакла је Колинда Грабар Китаровић.

(Н1)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Сарајево

17.01.2018 11:28

Ко те дочекао на аеродрому, Колинда? Толико поштујеш БиХ да синоћ никога ниси обавијестила да нећеш слетјети. Зато јутрос, прц. Замјеник градоначелника те реда ради дочекао. Браво овом приликом за Црнатка, синоћ га је израдила, али је зато узвратио како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкер

17.01.2018 14:03

По Босни су се сетали дусмани од како постоји. Овај напацени народ трпи сто зив роб немозе а Босна јос висе.

Name

Анте

17.01.2018 11:41

Како неби грлила па вретите имовину водну накнаду и хидро потенцијале а остало да непомињем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХаРиС

17.01.2018 11:42

Оставите се само Туђманове политике и све ће бити ОК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квргаво дрво

17.01.2018 11:46

Паметно би било ријесити ствари као сто то ради Реал или Барцелона. На примјер нека Колинда узме БиХ дзрављанство и ми цемо је изабрати за цлана Предсједнистав из реда хрватског народа. А Цовица цемо за узврат послати на посудбу у Хрвтску, па нека га тамо изаберу и за краља Хрватске сто се нас тице. То би засигурно ријесило ситуацију у региону. А она друга два би се јагмила ко це да сједи заједно са Колиндом, а то које су етницке припадности уопсте им неби било вазно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рф

17.01.2018 12:18

Немој те нас висе грлит богати поплависмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

17.01.2018 12:37

Вероватно се мисли на Федерацију???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рођо

17.01.2018 12:51

Хрватска дословно грли свој дио федерације за који се у рату и борила заједно са тадашњим муслиманима ,ал чим настадоше бошњаци,заборавише шта су де код хрвата задужише док су били муслимани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

џони

17.01.2018 15:35

Требао би и ти мало загрлити правопис. Изгледа да није било "љубави" између вас, док си се школовао.

Name

Димњачар

17.01.2018 13:23

Хрватска грли Босну и Херцеговину, али попут змије отровнице. Треба бојкотовати све хрватске производе, нека покушају код Меркел извозити 3.2 милијарде марака смећа сумњивог квалитета. Бојкотовати кладионице и бит ће стока из Лиштице мирна као бубице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин из хр

17.01.2018 13:54

Управу си друг свака цаст.

Name

луда

17.01.2018 17:34

Да, кекс из Хрватске је канцероген.

Name

Чоколада

17.01.2018 15:09

Колинда, када нас толико глиш пошаљи неколике бригаде хрватске војске да нас заштите од свих врста непријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Чоколада

17.01.2018 17:28

Нису тако оставили у аманет Туђман и Шушак кад су с нехрватским политичарима дијелили СФРЈ и СРБиХ. Купујем стално чоколаде од продавачица све 3 нације из оба ентитета као дијете не обраћајући позорност на произвођаче тих мојих чоколада. Овамо је најјефтинији трговачки ланац "Бинго" из бошњачког града Тузле. Кад купујем своје чоколаде у пограничним градовима у БиХ гдје имају маркети "Бинго" обавезно видим огромне гужве Славонаца који кад се из те куповине враћају кући добијају поврат пореза на граници.

Name

ре Чоколада

17.01.2018 17:57

Удебљао сам се од чоколада. Не требају ми још гори отрови стероиди да будем дебео као они из Србске части. Ја нисам никому крив а оне из Србске части сада испитује СИПА.

Name

Посавац

17.01.2018 16:20

Око мене с обје стране ентитетске границе има колико хоћеш и необновљених и за становање увјетних али закључаних хрватских кућа. Кад икад су тадашњи водећи политичари сва 3 конститутивна народа као и тадашње вође Хрватске и Србије одлучили Босанску Посавину уступити Србима, Средњу Босну Хрватима а заузврат Западну Херцеговину и Крајину очистити од оних што нису Хрвати. О овој сада Колиндиној турнеји у БиХ мислим: "Тресла се гора, Родио се миш".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

17.01.2018 19:06

бас нас грлите с овдасњим ХДЗ,јос само да нас подојите...вас бх хрватина.

Name

Посавац

17.01.2018 16:48

Туђман, Милошевић и Изетбеговић су давно издијелили територије СФРЈ и СРБиХ тако да неко сада из Хрватске нема сада код кога доћи у Средњу Босну и Босанску Посавину. Што ће се Колинда сада мало прошетати по БиХ: "Тресла се гора, родио се миш".

ОДГОВОРИТЕ