Коме је сметао Оливер Ивановић?

Лидер ГИ СДП Оливер Ивановић убијен је јутрос у Косовској Митровици са шест метака из ''дуге деветке''.  Оливер Ивановић је био политичар занимљиве каријере. Био је шампион у каратеу, а неостварена жеља му је била да постане пилот.

Србија 16.01.2018 | 19:32
Коме је сметао Оливер Ивановић?
Оливер Ивановић је рођен 1. априла 1953. године у селу Ранић код Дечана. Отац му је био професор историје, а мајка професорка српског. Основну и Машинско-техничку школу је завршио у Титовој (данас Косовској) Митровици.

Желио да буде пилот

Кад је био младић, Ивановић је сањао да постане пилот, па је због тога уписао престижну Војне академије у Загребу, престоници тадашње Социјалистичке Републике Хрватске. Ту је започео озбиљно тренирање каратеа за време студија. Врло брзо постаје карате инструктор.

Након три године студија, Ивановић напушта загребачку Војну академију након што му је констатовано да има урођени оштећен вид. Враћа се на Косово и успешно завршава Машински факултет у Митровици, огранак Универзитета у Приштини. Накнадно апсолвира и на Економском факултету у Приштини.



Наставља паралелно са својим студијима професионално усавршавање своје борилачке вештине, добија нове појасе, и достиже врхунац када је освојио првенство у карате такмичењу Косова. Добија и одређени међународни престиж поставши почасни међународни карате судија, што доводи до усавршавања његовог познавања страних језика које је повео још из средњег образовања. Српски политичар је говорио енглески, албански и италијански језик.

Почеци политичког ангажовања

Политичар постаје 1999. године на молбу "момака с моста" (који раздваја српски од албанског дела Митровице) да им помогне у одбрани.

''На своју срамоту, иако овај град волим више него било који други, био сам спреман да одем. Вратили су ме момци који су били одлучнији од мене и сигурнији да ће по сваку цену остати овде. Њих двадесетак дошло је код мене са идејом да ме наговоре јер, ако ништа друго, "знам са странцима" - говорио је.



Тако се и родио СНВ као "грађански покрет за очување родног места". Ивановић је 1999. године постао председник Извршног одбора СНВ-а северног Косова.

О свом одласку из политике умео је да каже:

"Из политике ћу изаћи кад ја будем тако хтео, а не кад други буду желели".

Убиство

Оливер Ивановић је убијен данас у Косовској Митровици, док је улазио у просторије странке. Одмах је превезен у Клинички центар у Косовској Митровици, али је убрзо подлегао повредама. Незванично, нападач је побегао Опел Астром, која је потом запаљена. 

Обдукциони налаз је показао да је убијен са шест метака из пиштоља "дуга деветка", рекао је Тањугу директор Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици Милан Ивановић.



"Постоји шест улазних рана и четири излазне, два метка су се задржала у тијелу. Повреде су у предјиелу гоњег дијела грудног коша", прецизирао је Ивановић након обдукције која је трајала око четири сата.

Према његовим ријечима, хици су повриједили виталне органе Ивановића, горњу аорту, шупљу вену и јетру, усљед чега је дошло до тренутног искрварења.

Директор болнице је додао је тијело убијеног Ивановића након обдукције преузела породица.

Оливер Ивановић лишен је живота на дан убиства свог пријатеља, кога су убили 4 године раније.

Оптуживан

Оптуживан је да разједињује Србе на Косову. Више од три године провео је у затвору због оптужнице за ратне злочине коју је против њега подигао тужилац Еулекса, правосудне мисије Европске уније на Косову.

Чак ни екстремни албански националисти нису га доводили у везу са ратним злочинима, те је хапшење изазвало велики шок у јавности. 

На крају је пуштен из притвора и наставио је да се бори. Недавно је изјавио да се плаши за безбедност грађана на северу Косовске Митровице, али и своју.

Коме је сметао?

Јутрос је убијен,а сви се питају - ко је био непријатељ Оливера Јовановића, и коме је толико сметао? 

Када су га питали ко застрашује и ко је "главни шеф Српске на локалу", он је рекао да Српску листу чине "људи који без поговора слушају криминалне кругове".

''Они су из тог круга вођени. Да ли је могуће да српска власт то не зна? Знам да зна, јер је Вучић помињао једног од њих. Ако зна за њега, надам се да не зна какве методе користи и чиме се све бави. Нећу помињати име, али ако погледате његову изјаву о томе чија деце чувају КиМ, биће вам јасно'', навео је тада Ивановић. 

Ивановић је имао и подршку београдских политичара, Драгана Шутановца, Вука Јеремића, Саше Јанковића и Зорана Живковића. Када су га питали да ли због подршке дела опозиције осећа нелагодност, Ивановић је казао да нема и да једино не би волео да га брани неко из криминалног миљеа. 

''Држава мора да се ослони на поштене и паметне људе, оне који имају неку идеју''.

Прошле године пред локалне изборе у Косовској Митровици, Ивановић је у интервјуу за Курир рекао да је стекао статус "државног непријатеља број један за власт и лојалне јој медије, јер не дозвољава да га праве блесавим и да неко решава судбину Срба на Космету, а да чак ни не пита Србе на Космету о томе".

''Нисам проблем ја као личност, већ што иступам у јавности, односно што говорим истину и ехо те истине'', говорио је својевремено Ивановић. 



Ивановић се од јануара 2014., са још четворицом Срба налазио у затвору у Косовској Митровици. Оптужница против њега подигнута је новембра исте године, а суђење је почело наредног месеца.

Због одбијања његовог захтева да се брани са слободе, августа 2015. ступио је у штрајк глађу и недуго потом је због нарушеног здравља пребачен у болницу у Косовској Митровици. По првостепеној пресуди био је осуђен на деветогодишњу робију. У фебруару 2017. укинута је првостепена пресуда, наложено је ново суђење, а Ивановићу је одређен двомесечни кућни притвор.

Прошле године почео је поновљени судски процес против Ивановића у Основном суду у Косовској Митровици.

Када је након три и по године коначно изашао на слободу, како је и сам рекао у интервјуу за Време, приметио је да се доста тога променило на северу Косова. 

''Ситуација се променила на горе. Невероватан је осећај угрожености, страха код народа. Од стотинак људи са којима сам разговарао током првих пар недеља на слободи, нема ниједног који у првих пар реченица није поставио питање безбедности. Да се одмах разумемо: ти људи се не боје Албанаца него Срба, локалних кабадахија и криминалаца који се возе у џиповима без таблица. Дрога се продаје на сваком ћошку, сваки родитељ стрепи због тога. Полиција све то гледа и не реагује, па се грађани осећају незаштићено, иако су у косовској полицији на северу све наши људи, Срби. Неки од њих су искусни полицајци који су раније радили за МУП Србије, али ни они не раде ништа''.

Раније запалили аутомобил

Летос је у Косовској Митровици био запаљен Ивановићев аутомобил, а случај је окарактерисан као подметање пожара и изазивање опште опасности.

Ивановић је тада рекао да нема непријатеље и да се не бави незаконитим пословима, али да има политичке неистомишљенике, те да градске власти, морају, како је рекао, да се дистанцирају од серије инцидената.

''Немам никакав лични сукоб ни са ким. Немам никакав нелегални бизнис, немам ништа што би ме довело у сукоб са људима, једино што може да се деси јесте то да имам политичке неистомишљенике, али то не сме да буде разлог за овако нешто'', рекао је Ивановић у јулу прошле године.

На питање ко су људи који раде такве ствари, Ивановић је рекао: 

''Аутомобил су ми запалили чим сам најавио да ћу се кандидирати за градоначелника. То су криминалне структуре увезане са политиком у којима влада паничан страх од наше кандидатуре. За некога ко има инфраструктуру, ко располаже огромним новцем и има подршку Владе Србије, наша мала странка не би требало да представља проблем. Они, међутим, знају шта народ о њима мисли и боје се да ће изгубити ако грађани буду имали алтернативу. На прошлим локалним изборима алтернативе није било, ја сам био у затвору, а Миловић се није кандидовао. Сад су у паници''.



(БН/Еспрессо.рс)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Xwз

16.01.2018 18:39

Да ли је предсједник АВ АВ АВ поново, као својевремено кад је убијен Ђинђић, отворио свој најбољи виски? Док је био радикал јавно се хвалио како се је само два пута напио у животу: први пут кад је Звезда '91. освојила Куп шампиона и други пут кад су убили Ђинђића 2003, али то је био неки други, радикални Вучић. Ово је нови, европски, сад не пије више виски, само најскупља вина из личног подрума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

16.01.2018 19:03

Преобраћени АВ, страни плаћеник.

Name

томо

16.01.2018 19:55

Прочитајте не тако давне коментари СНСа приликом оснивања странке Ивановићеве.

Name

Киклоп

16.01.2018 20:45

ста оцекивати од сподобе која се преизборним плакатима ознацавао као сатаниста у форми постављања плаката са три сестице

Name

ре xwз

16.01.2018 22:16

Богу фала па има јос људи који размисљају мозгом, мада такви су данас мањина. Издајице и фукаре на телевизији се представљају као хероији и борци за народ. Смрдљиви лицимјери.

Name

Xwз

16.01.2018 18:40

Да ли је предсједник АВ АВ АВ поново, као својевремено кад је убијен Ђинђић, отворио свој најбољи виски? Док је био радикал јавно се хвалио како се је само два пута напио у животу: први пут кад је Звезда '91. освојила Куп шампиона и други пут кад су убили Ђинђића 2003, али то је био неки други, радикални Вучић. Ово је нови, европски, сад не пије више виски, само најскупља вина из личног подрума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

томо

16.01.2018 21:12

Неко ће се напит и после њега,није Бог мачка па да одмах огребе.

Name

Милојко

16.01.2018 18:55

То исто питање се постављало и приликом убиства Зорана Ђинђића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас народа

16.01.2018 18:59

Убили га издајници из београда на челу са демагогом! Овако имају отворен пут да заврше издају са својим западним пријатељима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гидра

16.01.2018 19:06

Ово како је описао да се Срби на Косову боје српске мафије, има слицности са овима из Србске цасти код нас. Види се да је цовек нормалан, а кад су се убијали корумпирани политицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган БЛ

16.01.2018 19:24

Увјек добри и постени Људи настрадају и то од некога "свога"!!Доста висе Лази и Превара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

16.01.2018 19:41

Ето вам Срби ваш мит о Косову. Човјек рече за живота истину која га однесе у гроб...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Назадњак

16.01.2018 19:50

Решење је на Андрићевом венцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеван Немања

16.01.2018 19:53

два лоса убисе Милоса

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

16.01.2018 20:11

вуциц, додик и србска цаст су највеца претња за балкан. У ову групу без размисљања спадају и сви остали политицари који су тренутно на власти у свим дрзавама еx yу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соломон бићакћић

16.01.2018 20:25

Срби Србима сувише олако стављају "мету на чело", најчешће се поиграва терминима: "издајник, страни плаћеник, сорошевац..." и онда када крену ликвидације већина тог истог народа остане у чуду. Српски народ је дубоко "затрован" и подијељен, криминалци се проглашавају патриотама а поштени Срби издајницима. Срби који никоме с главе длаку нису скинули су "издајници" а они који на хиљаде недужних људи послаше у гроб проглашавају се херојима, то је дубоко болесно стање. БиХ је преживјела страшан рат али стање ништа није горе у Босни него што је у Србији, напротив, стање у Србији је политички и безбједоносно веома сложено. На порталима са сједиштем у Србији често се провлачи термин "Србистан", та ријеч јасно осликава данашњу Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

16.01.2018 20:52

Никад се Срби нису ниже спустили него сада, јад, биједа и пропаст једног народа. Што је најгоре, може и ниже. Срећно народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

17.01.2018 14:41

Једноставно схватис да је доле зивот заврсен. Покупис се идес ван. Ако имас у породици старије, брини се о њима. Српске митове остави будалама, дозволи дјеци да се асимилирају на западу. Једноставно не вриједи то ницега, бас ницега. Ја сам био вани прије рата, па се вратио да браним понос и родну груду. Стварно сам будала невидјена, био. Радо коментирам на порталима, али се не кољем с другима. Ста висе немам никакав проблем ни с Босњацима ни са Хрватима, национализам је болест. Теска болест. Бојим се да јој нема лијека. Ја сам се излијецио, а био сам зесци. Осјецам се као да сам преболио рак. Одес на запад радис и поред себе имас неког из Сирије, Гватемале, Тринидада. ... Једни из пустаре, други из дзунгле и кад погледам ниста бољи од њих нисмо. Да су они зивјели у овако предивним земљама никад им се неби ово могло десити. Ми смо смеце највеце на свјету. Треба нас бити стид насег порјекла.

Name

Лав

16.01.2018 20:54

Албанци нису висе је он србима сметао.никада се то неце открити.зиви били па видили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лав

16.01.2018 22:58

Да Срби су га дрзали у затвору 3 године и осудили за ратне злоцине и јос траје поступак и сад и Пристина и медјународна зајдница зале за њим која патетика.Како реце горе у тексту ЗНАО ЈЕ СА СТРАНЦИМА дали је знао сад је питање. И Милосевиц је мислио да зна и Дјиндјиц.........Лака им земља.

Name

Коме је сметао

16.01.2018 21:33

Па питајте инаце доброг пријатеља вуцица за звонку веселиновица и јос понеке. Све добро испланирао АВ АВ АВ бас кад је био у Бриселу да би прекинуо разговоре. Који мафијас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

16.01.2018 22:39

Ко је убио не знам. Претпостављам да би се могло искористити за изборе у Београду. Претпостављам да ће власт у Србији, послије погибије, тражити одушак, да одложи признавање Косова И Метохије у УН-у. Притиснути су од Америке и запада, а Русији и Кини не зању како рећи немојте улагати вето, ако се буде гласало у УН-у. Са Кином би ишло нешто лакше, тешко је са Русијом, јер невезано за Путина, држава Русија не смије оставити иза себе таку љагу у својој историји, јер Русија није Путин. Ту је и Шпанија и Кипар, а они испред Европе неће то урадити. Власт у Србији, ову несрећу може искористити, да добије новчане подршке од запада, а да не испуни нека обећања извјесно вријеме. Власт је превише обећала мени се чини. Албанцима у овом тренутку, по мени, овај догађај не иде на руку. Од мене толико, а остале закључке извуците по собственом мишљењу. Породици погинулог желим да издржи и настави живот, а покојном Оливеру нека је лака црна земља. ПС: Драги Оливере, Косово и Метохију си волио и то се видјело. Земљу Косово и Метохију, нама могу одузети, а теби, Цару Лазару, Милошу Обилићу, браћи и њиховом оцу Југ Богдану и многим другим српским јунацима. Вама не могу одузети никада више, јер сте у њу положили своје животе и своје тијело. То Оливере није ствар мала и зато ти велико: Вјечна Слава и Хвала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

17.01.2018 07:47

Свака ти част. Амин

Name

Ђорђе

17.01.2018 10:16

Хвала Дејане и срдачам поздрав ...

Name

борац

17.01.2018 05:52

Ево овакво стање се уводи и код нас криминалци су у врху са подрском власти.Најзалосније сто користе име србска цаст и наносе огромну стету народу досад се писало овехабијама али ово је преврсило мјеру састанке дрзе у згради владе по граду их вода син предсједника РС мозе ли бити веца брука а народ ко народ цујес како неки казу наси срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

17.01.2018 06:50

Београду није интересантно да има мира на Косову јер онда нема ни прице о самосталној Републици српској у којој Додик трази своју сансу за останак на власти.Такви су убили Иванивица који је схватио да је немогуце одцепити сјевер од остатка Косова и који се спремао да понуди Србима са Косова да закопају ратне секире и интегрису се у Републику Косово.Север Косовске Митровице је центар Србијанског криминала град без закона полиције судства ауто таблица без царина итд у којем влада подземље које Подупире Београд јер сваки властодрзац из Беиграда рацуна на педесетак хиљада гласаца с тог подруцја.На северу Косова јер сам боравио тамо влада страх у свакој куци.То је зона сумрака које се Београд мора ресити.Онај ко посегне за признањем Косова бице смакнут од оних који су смакнули Ивановица.Његов наследник це ибда на велика врата уци у Еуропу ресити се руског рулета који Путин игра на балкану користеци Србију за поткусуривање својих интереса на Баккану јер јој је само Србија остала за то.Сто не безе наса деца у Русију него у Еуропу за кором леба.Русија је увек била и остаце беда која звецка орузјем.Сто није звецкала кад су нас Амери тукли ко вола у купусу.Ивановиц је колатерална стета Београда до конацног признања Косова од стране Београда.Ово је само пробни покус ста це се догодити .Вуцица цеја иста судбина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

17.01.2018 09:53

Аругументован и јако добар коментар.