Какав је тандем Агаси-Шћепанек? Показаће лакат!

Још неколико сати и Новак Ђоковић ће после шест месеци коначно опет играти "прави" тенис. Како ће то изгледати умногоме зависи и од његових тренера.

Тенис 17.01.2018 | 22:20
Какав је тандем Агаси-Шћепанек? Показаће лакат!
Ђоковић је пре неколико месеци договорио сталну сарадњу са Андреом Агасијем, који му се придружио на Ролан Гаросу прошле године, а стручни штаб је проширио пре неколико недеља са Чехом Радеком Шћепанеком.

Да ли га је Шћепанек појачао, тек ћемо да видимо. Оно што је било кључно у срадњи овог трија протеклих месеци је највећа Ђоковићева бољка у последње време, управо оно што га је одвојило са терен на чак шест месеци – лакат.

Ђоковић има 30 година, у мају ће напунити 31. Професионалац је већ 15, освојио је 12 Гренд слем турнира, између осталог три пута онај најпрестижнији – Вимблдон. Тако да нема ту шта да његови тренери раде на техници и чистим тениским карактеристикама.

"Највише смо радили на техници сервиса. То је део моје игре на који сам морао да обратим посебну пажњу због проблема са лактом. Радио сам на томе последњих неколико месеци са Радеком и Андреом. Агаси дође и проведе целу седмицу са комплетним тимом. Откако се Радек прикључио екипи, био је више-мање ту све време, трудили смо се да проведемо што је више квалитетног времена на терену", истакао је Ђоковић.

Међутим, повреда лакта му је потпуно утицала на механику сервиса, једног од кључних фактора у Ђоковићевој игри. Сама промена начина сервиса, првог потеза у игри, вуче за собом промене свега осталог, пре свега психе.



Бар је то нагласио Ђоковић као кључну ствар када је у питању рад на "новом" сервису уочи почетка сезоне. Управо ту на сцену ступају Агаси и Шћепанек, они су ти који су задужени да пронађу идеалну механику сервиса како он не би изгубио на убојитости, а истовремено омогућио Србију самопоуздање.

Агаси је својевремено имао сличних проблема. Почетком 1990-их је због повреде зглоба такође морао да мења технику сервиса. Па је тако он "специјалиста" за Ђоковићев проблем.

"Причали смо о томе. Поменуо ми је сопствено искуство. Он и Радек су доста разговарали о томе пре него што би причали са мном. Провели су доста времена анализирајући мој сервис. Ја, такође. Причали смо о томе. Али њима је најважније да информација стигне до мене док сам на терену, тако информација би и требало да функционише. Навикао сам да идем напред и проверавам шта функционише, а шта не", додаје Ђоковић.

Србин наглашава да он нема "нов" начин сервиса, већ да је једноставно направио нека прилагођавања.

"Не бих да залазим у детаље, али постоје три, четири ствари, промена ротације, подизање лакта, што је очигледно. Осећам да трошим мање енергије и да сам ефикаснији. Једва чекам да испробам свој нови сервис", закључио је Ђоковић.



Проблем је што није имао конкретан тест тог сервиса. Како не би ризковао обнову повреде прво је прескочио егзибицију у Абу Дабију крајем 2017, а потом и једини турнир који је требало да му представља "предигру" за Аустралију, Доху.

Наступио је само на егзибицији у Мелбурну пре неколико дана, али то није било ни место ни време за анализе и конкретну размену информација са стручним штабом.

Ђоковић се опет концентрисао на тренинге, неколико дана уочи АО његов тим се комплетирао у Мелбурну и кренуо пуном паром да га спрема за први меч и Американца Доналда Јанга.

Новак је током тренинга носио рукав на десној руци, али се није штедео чак ни приликом сервиса. Дан уочи првог наступа имао је одличан "спаринг" је са Фелисијаном Лопесом.

Ударао је лоптицу без страха, одлично сервирао и Лопес је могао само да му честита на неколико сјајних винера.

Тренутак истине заказан је за уторак ујутру по нашем времену. Ђоковић и Јанг ће играти трећи меч на Маргарет Корт Арени, после два женска дуела. Програм почиње у 11х по локалном времену, па Србин неће на терен пре 15. То је око 5 по нашем.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар