АО - Ђоковић као машина: Играо сам савршен тенис!

Ђоковић није крио задовољство што је на високом нивоу одиграо први такмичарски меч после шестомесечне паузе и убедљиво започео такмичење на Аустралијан Опену.  Новак: Као да нисам престајао да играм тенис! Новак Ђоковић био је одушевљен после повратка на АТП тур и победе над Доналдом Јангом у првом колу Аустралијан опена.

Тенис 16.01.2018 | 21:50
АО - Ђоковић као машина: Играо сам савршен тенис!
"Новак Ђоковић је савршена тениска машина", рекао је својевремено врхунски тренер Ник Болитијери.

Управо то потврдио је српски тенисер на свом повратничком мечу против Доналда Јанга у првом колу Аустралијан Опена после шестомесечне паузе.

Ђоковић, који је чак шест пута освајао пехар у Мелбурну "почистио" је Американца резултатом 6:1, 6:2, 6:4 и после 112 минута игре изборио пласман у друго коло.

Одложени повратак на терен почетком 2018. године забринуо је многе да повреда лакта која је Ђоковића натерала да направи најдужу паузу у каријери није санирана, али је српски тенисер на првом званичном дуелу одагнао сваку сумњу о потпуном оздрављену.



Ђоковић је био веома задовољан повратком на терен у великом стилу, али није крио да је стрепео од првог меча.

"Када направите паузу од шест месеци никада не знате како ћете почети, због психолошке блокаде и осталих ствари. Изашао сам на терен са правом емоцијом. Захвалан сам што имам прилику да будем овде, јер пре месец дана нисам знао да ли ћу доћи у Аустралију, лакат није био спреман за овај ниво такмичења", рекао је Новак по завршетку дуела.

Ипак, добио је први дуел убедљиво и подсетио на најбоље дане своје каријере, иако је ове године постављен за 14. носиоца и заузима најлошију позицију на АТП листи у последњих 10 година.

"Желео сам да почнем правим интензитетом и то сам урадио, водио сам 6:1, 5:0, играо савршен тенис, као да нисам ни престајао. Уживао сам. Сјајно је вратити се овде, поново бити на тениском терену. Не постоји боље место да заиграм после шестомесечне паузе због повреде, него овде у Аустралији", поручио је Ноле.

Бивши "број један" посебно се захвалио свом тренерском тандему, Андреу Агасију и Радеку Штепанку на великој подршци.

"Желим овде пред свима да се захвалим Агасију на свему, што је овде са нама и што ми помаже, али велико хвала и Радеку, који је као и Андре мој пријатељ", рекао је Ноле.

"Први меч после шест месеци никада не знате како ћете почети, због менталне блокаде и осталог. Дошао сам на терен са правом емоцијом. Захвалан сам што сам имао прилику да будем овде јер пре месец дана нисам знао да ли ћу доћи у Аустралију – лакат није био спреман за овај ниво такмичења. Ево ме и желео сам да почнем правим интензитетом. И јесам то урадио, водио сам 6:1, 5:0, играо савршен тенис, као да нисам ни престајао. Уживао сам. Доналд се вратио у трећем сету, а ја се надам да сте и ви уживали", рекао је Ђоковић по окончању дуела.

Шестоструки шампион у Мелбурну је открио шта је радио док се опорављао од упале тетиве лакта.

"Сјајно је вратити се овде, поново бити на тениском терену. Не постоји боље место да заиграм после шестомесечне паузе због повреде, него овде у Аустралији. Волим да долазим и играм овде, ви сте сјајни. Био је дуг период без такмичарског меча, али сам искористио то време да проведем квалитетно време са породицом. Добио сам друго дете и то је велики благослов. Руке су ми биле пуне, иако нисам држао рекет. Нису овде са мном, недостају ми, али ми је недостајао и тенис, и они ми пружају велику подршку".

Он је био свестан да је пауза била право решење јер је повреда дошла до те фазе да није могла да се залечи лековима.

"Никада се у животу нисам суочио са оваквом ситуацију. Током каријере сам можда паузирао најдуже месец дана, нисам пропустио ниједан Гренд слем и сада је било другачије. Не желим да кажем да је било лоше, већ другачије. Морало је да се деси у једном тренутку, ова повреда ме мучи већ дуго и све је ескалирало прошле године у време Ролан Гароса и Вимблдона. Морао сам да узмем неко време слободно, повреда је нешто што ниједан спортиста не жели, али ми је дала времена да се осврнем на свој живот, игру и на себе самог. Желео сам мало више слободног времена, имам невероватну каријеру на коју сам поносан, али некада нисам могао да радим друге ствари или будем са породицом. Сада се то десило и драго ми је да сам опет на терену", закључио је српски играч.

"Агасију хвала за све"

У његовој ложи није било породице, али је зато читав тим био присутан, на челу са Андреом Агасијем и Радеком Шћепанеком.

"Желим сада пред свима да му се захвалим, иако он зна да сам захвалан што је дошао да буде са нама, што води рачуна о овом спорту и мени генерално. Он ми је пријатељ, као и Радек и чинимо сјајан тим. Имамо изузетну везу и одушевљен сам да видим како ће њихов однос да се развија", додао је Новак.

За Ђоковића је важно и то што нема додатни притисак одбране великог броја поена у Мелбурну, јер је прошле године елиминисан већ у другој рунди, тако да брани само 45 АТП поена.

Његов наредни противник биће Француз Гаел Монфис, који је на старту убедљиво, у три сета, победио квалификанта из Шпаније Хаумеа Мунара - 6:3, 7:6, 6:4.

Тај дуел биће на програму у четвртак.

Новак Ђоковић победио је леворуког играча Доналда Јанга. Последњи пут је изгубио од тенисера који сервира левом руком у јуну 2014, када је у финалу Ролан Гароса био бољи Рафаел Надал.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар