Словачка постаје “обећана земља”

Протеклог викенда из Бањалуке у три аутобуса, уз помоћ агенција за посредовање при запошљавању, у Словачку је отишло више од 150 радника из Босне и Херцеговине. Радиће углавном у производним погонима за плату до 650 евра. Већина каже да нема жељу ни да се врати.

Република Српска 15.01.2018 | 22:56
Словачка постаје “обећана земља”
Трбухом за крухом – тако говори већина оних који су одлучили да боље сутра пронађу у Словачкој, земљи у коју хрли све више људи са ових простора.

Аутобуси су пуни, а у посљедњој тури која је отишла из Бањалуке били су Саво и Самир. Упознали су се пред полазак. Обојица причају да су се на одлазак одлучили због дјеце.

“Па, највећи фактор је недостатак посла. Ја сам ожењен, имам супругу, дјевојчицу која иде у први разред”, коментарише Самир Дедић из Добоја.

“Идем тамо да радим, да бих могао да зарадим и да бих имао одређена новчана средства за себе, а и за моју дјецу”, каже Саво Пајић из Бијељине.

Било је и оних чија су дјеца отишла. Кажу да им није лако, али се надају да ће им, на неком другом мјесту, бити боље.

Све је сигурно, увјеравају из агенције за посредовање при запошљавању која шаље раднике из БиХ у Словачку. До сада су у ту земљу послали на стотине људи.

Већином се раде физички послови у производним погонима. Смјештај се не плаћа, а плата је до 650 евра. Самир и Саво с почетка приче кажу да то није бог зна каква пара али ће, макар нешто од новца, мјесечно слати кући.



БН телевизија

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Деки

15.01.2018 22:15

Ови неце хлеба јести тамо да би зарадили дјеци.Донијеце тих 650 евра овде,потросити и властима је то битно...ста њих брига за народ.Њима еxтра...купице пензионере да гласају а младе ко ебе...нека иду.И онако не гласају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Деки

16.01.2018 06:31

Сличан коментар сам написао прије пар дана. Власт није забринута због одласка младих људи у треће земље. Свјесни су да дио породице остаје. Њима ће слати дио новца који ће се наравно трошити у земји а паразити ће и даље да добро живе на грбачи сопственог народа.

Name

Жаре

16.01.2018 07:59

Будале иду тамо а остављају кућу и имање,трактир,плугове,тамо радити свашта,а неће да буду своји на своме!

Name

Игор

16.01.2018 09:03

Жаре коњу ! И јеси за плуга ј... те он !

Name

Баја

16.01.2018 15:04

Тамо це се сјетити тог плуга и трактора којег су оставили....дај бозе да сви одосе у неке канцеларије...

Name

валтер

15.01.2018 22:22

Сијецам се ко јуце, дијевојака из Цехословацке на Јадранском мору, били смо за њих западна њемацка, види ста доцекасмо, захваљујуци домацим издајницима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

страшно и жалосно

16.01.2018 07:25

Задње за омладину боже сачувај катастрофа, страшно је ово гледати јадни и родитељи, довољно им је гледати дјецу кад одлазе из своје земље за комад хљеба. Гдје је Сања Вулић у које је језик ко лопата синоћ сам је гледала на ТВ-у, женско сам просто ме срамота али оно чудо нисам још никад ни чула а камоли видјела. Боље ти је мала поклопи се и ћути, ја сам мајка и имам дјецу који су завршили факултете прије девет година па не могу ни приправнички да одраде срамота те слушати и гледати, прво си некултурна до краја нападаш културног доктора Дроњка што се тиче гардеробе, баш јутрос мало сам читала о теби нападала си и неку женску ради кратке сукње и колеге као што је гледају страшно чиста некултура дијете драго не треба ти никакав факултет нити шта јадна ти мајка нико те никад неће моћи трпити ако тако будеш наставила бити охола и бахата, можда ће моћи једино матер која те је такву родила, за тебе је Дроњак свијет измислио свака му част на понашању и култури. А што се тиче твог друга Живка Милуновића покушава попримити твоје особине а можда их је већ доста попримио што њега брига колико ко студира и шта ради, он ће завршити каже али како наступа кркански хоће али ће му купити а није ни то битно и факултет избаци некад највећу будалу. Ја сам синоћ гледала ону емисију гдје сте вас двоје били у најмању руку мислила сам да имате по два разреда основне и себи никад не могу опростити што сам гледала емисију само ради вас двоје и само ради вашег некултурног понашања. Можете ли мирно спавати кад гледате омладину јутрос како одлази, ова три аутобуса сррашно је али ви наставите млатити празну сламу изгледа по вашем омладина луда па иде срам вас било обадвоје. Незнам једино изгледа по вашем омладина луда и да вас једино она госпођа из Б. Луке може подржати а убијеђена сам да је нека фамилија јер нормалан човјек онакво понашање не може одобравати. Па огласите се јутрос гдје су вам то толика радна мјеста можда има али само за црвене јер сам то осјетила досад у ових 11. година и на својој кожи.

Name

црис

15.01.2018 22:31

ти људи иду и раде на црно.никако ми није јасно како агенције то легално воде,нит наса дрзава нит словацка обрацају пазњу на то.неко за то дебело плаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласајте и даље за мене

16.01.2018 08:01

А гдје ти зивис?Па код нас 30 % радника ради на црно.И о каквој легалности прицас?Код нас се највазније ствари на највисем нивоу раде илегално па сто не би ови јадни људи досли на било који нацин до посла.Која наса дрзава?Да је то наса дрзава ти људи не би ни морали ици радити у Словацку.

Name

ЈАД

15.01.2018 22:48

Е ово је ЈАД НАСЕ ЗЕМЈЕ.СУРОВОС ОМЛАДИНА ОДЛАЗИ КО НИКАД ДО САД ОВИ НА ВАСТИ ЛАЗУ НАРОД И УЗИВАЈУ СТО ЉУДИ ОДЛАЗЕ.СВИ КОЈИ ОДЛАЗЕ НИСУ ИМ ПОДОБНИ НИСУ ПАРТИСКИ СЛЕДБЕНИЦИ И ОНИ НЕТРЕБАЈУ ДА СУ ОВДЕ МОГУ УТИЦАТИ НА ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТ ЗАТО СУ ИМ СЛОБОДНЕ 4 СТРАНЕ СВЈЕТА .КО ГОД ЈЕ УЗ ВЛАДАЈУЦЕ НЕГДЈЕ ЈЕ УХЉЕБЉЕН.ГЕНОЦИД НАД СОБСТВЕНИМ НАРОДОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рад

15.01.2018 23:46

Мисле јадни људи даје негде боље а најбољеимје ту гдесу родјени само ако имају своју земљу дасе преоријентису на стоцарство или другу струку омдасу своји на своме страна зенља даје лазно обецање стомак пун а дуса празна ванисе ради од зоре до мрака тамо нема пиве у подне вани гоне ко бог маглу хоце дусу да ваде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека пробају

16.01.2018 08:09

Најбоље је тамо гдје ти је добро.Нема ни код нас пиве у подне осим ако си у дрзавној слузби,а гоне и вриједјају за 200 евра ко враг бога.Нека пробају.Па ако им не буде одговарало није проблем да се врате.

Name

Роки

16.01.2018 00:19

То је нама наша борба дала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коки

16.01.2018 07:00

.Да имамо Додига за Марсала!

Name

борац

16.01.2018 05:55

Успјех је склонути се од мафије ста оцекивати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеки Пресс

16.01.2018 06:03

Реформска агенда наравно има своје тескоце. Фактицки цим ми ојацамо привреду бице проблем одстрањен у коријену, али сада се ето тренутно боримо са здравством. Ко здрав ко зив није нико крив. Срдацно Васа Зеки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

16.01.2018 06:20

Тузно да тузније немозе бити :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.01.2018 08:25

Може,може.

Name

Ремо

16.01.2018 06:56

Само ви идите у Словацку-земљу снова. Фабрика има понесто а багера изузетно мало тако да за крампологе и лопатографе сигурно има посла. Лп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немојте се само свадати и Вадити оци једни другима док то радите друге земље сеобогатисе .СВИ субоље укопцали него ви.Помирите се и поцните И

16.01.2018 08:56

Мислити за боље сутра ако није вец касно.

Name

цдблука

16.01.2018 08:38

СНСД полако али сигурно празни РС. Остаце само његово гласацко тијело: ухљеби, пензионери и сељаци...и сигурно добија изборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

16.01.2018 10:25

Од пензије се не може презивити седам дана а шта заостали 23 дана бегај и старо и младо овде нема слободе ни хљеба.

Name

турбоскара

16.01.2018 10:07

БАЈА ЗЕЉКИЦЕ И ОСТАЛИ ВИДИТЕЛИ ОВЕ СЛИКЕ.ДО ПРИЈЕ 8 МЈЕСЕЦИ СИ СЕ ДРЦИО КО ОДЛАЗИ ИЗ РС НИКО ДАЈ ЈЕДНО ИМЕ ХА ПА ЛАЗЕТЕ ОНО ТВОЈИМ КРК,АНСКИМ НАГЛЛАСКОМ БАЈЕ. СТА КАЗЕС САД ОВО ЈЕ ЗАХВАЉУЈУЦИ ТЕБИ ЗЕЉКИЦИ СНСД И НАЈЛОСИЈОЈ ВЛАДИ ОД ПОСТОЈАЊА РС. ДА ИМАТЕ МОРАЛА И ЕТИКЕ ИМАЛО ПОВУКЛИ БИ СЕ АЛИ СТО БИ КРАДЕТЕ МИЛИОНЕ СИН ТИ У МИЛАНУ УЦИ ДАО СИ МУ 3 МИЛ ДА НЕБУДЕ ДЈАБНКИ ЦЕРКИЦЕ У СРЕД БОСКЕ НЕЗАКОНИТО ОТВОРИО АГАПЕ ДА БАЈЕ ЈЕДУ СУСИ ВОЗАЈУ ДЈИПОВЕ И БМW А НАСА ДЈЕЦА ОДЛАЗЕ И ОДЛАЗЕ .А И ОВАЈ НАРОД ЈЕ ГЛУП УМЈЕСТО ДА УЗМЕ СТВАР У СВОЈЕ РУКЕ И СРЕДИ СВЕ ОН ЦЕКА ДА МУ НЕКО ДРУГИ РЕСИ ПРОБЛЕМ.А БАЈА И ДАЉЕ ПЕВА НЕМОЗЕ НАМ НИКО НИСТА ДОК СВЕ ПРОПАДА ДЈЕЦА ОДЛАЗЕ ОНИ ЦЕКАЈУ НОВЕ КРЕДИТЕ ДА ЈОС МАЛО НАПУНЕ ДЈЕПОВЕ .ЕТО ТИ РС ТАКВА РС ОВОЈ ОМЛАДИНИ НЕТРЕБА БОЉА ИМ ЈЕ И ЈЕДНА СЛОВАЦКА ОД ТВОЈЕ ПРОПАЛЕ РС,

ОДГОВОРИТЕ