Анализа: Аустралијан опен и повреде - могло је и горе!

Повреде су саставни део спорта па тако не постоје спортисти који још у детињству нису доживели неке минорне, а касније и нешто озбиљније повреде.

Тенис 17.01.2018 | 20:30
Анализа: Аустралијан опен и повреде - могло је и горе!
У свету спорта све се ради како би се избегле те недаће, али нажалост кад-тад тело попусти јер људи нису машине већ су “од крви и меса“.

Две недеље пред почетак Аустралијан опена било је много питања ко ће учествовати на првом Гренд слему сезоне, а највише се полемисало око тенисера и тенисерки који су паузирали у прошлој години.

Наравно ту се пре свега мислило на Новака Ђоковића, Ендија Марија, Кеија Нишикорија, Милоша Раонића, Стена Вавринку, Серену Вилијамс, Викторију Азаренку... али и на Гарбиње Мугурусу, Џоану Конту, Рафаела Надала, који нису паузирали али су вукли повреде.

Сви они били су под знаком питања јер нису залечили 100 одсто повреде... Сви осим Серене, која је већину прошле године пропустила због трудноће и касније порођаја, као и Азаренке која је због приватних проблема ван терена.

Ози опен само што није почео и од свих ових такмичара који нису били сигурни у Аустралији нећемо гледати Ендија Марија, Кеија Нишикорија, Серену Вилијамс и Викторију Азеренку.

Са друге стране, учествоваће Новак Ђоковић, Милош Раонић, Стен Вавринка и Рафаел Надал...

Када погледамо како је могло да буде, закључак је да ће Аустралија доста трпети у женској конкуренцији јер нема Серене, док је у мушкој могло да буде и горе.

Енди Мари – кук

Британац је прошле године стартовао као најбољи тенисер света, међутим у року од годину дана живот му се окренуо за 180 степени.

Мари има великих проблема са куком и покушао је да га реши на природан начин, али како није успео да га 100 одсто залечи одлучио је да пропусти Аустралијан опен и Ролан Гарос.

“Нажалост нећу играти у Аустралији ове сезоне, пошто нисам у стању да се такмичим. Хвала вам на свим честиткама подршке и надам се да ћу се ускоро вратити на тениске терене“, написао је Мари у саопштењу.

Као и код Новака, Марију је последњи турнир био Вимблдон где је у четвртфиналу поражен од Американца Сема Кверија.

Тада се мислило да није ништа озбиљно и да ће Британац бити спреман већ за последњи Гренд слем у сезони. Ипак, Мари је пред почетак УС опена отказао учешће и одлучио да паузира до краја године.

На почетку 2018. одиграо је један егзибициони меч у Абу Дабију против Роберта Баутисте-Агута и било је видно да се лоше креће и да није на 50 одсто својих могућности.

Енди се надао да ће се вратити на турниру у Бризбејну, али је 48 сати пред почетак турнира морао да откаже. Само неколико дана касније стигла је и потврда да Мари неће бити спреман за Аустралију.

Мари је тада рекао да ће покушати без операције да санира повреду, али једноставно није могло без тога. Некада најбољи тенисер света успешно је оперисан и очекује се његов повратак на травнатој подлози.

"Нисам још завршио са тенисом. Поново ћу се такмичити на највишем нивоу", рекао је Мари.

Иако није навео када жели да се врати, његов план је очигледно да буде спреман за Вимблдон.

"План је да се вратим за сезону на трави, можда и пре тога, али је сигурно да нећу журити. Желим да знам да сам спреман када се вратим на терен", закључио је Шкот.

Сада нам остаје да му пожелимо брз опоравак и још бржи повратак на тениске терене.

Серена Вилијамс – “не желим да будем само учесник“

После освајања 23. Гренд слем титуле прошле године у Мелбурну, Серена Вилијамс сазнала је да је трудна и због детета које носи у себи одлучила је да не наступа у 2017. години.

Сан сваке жене је да се оствари као мајка, па је тако Вилијамс донела логичну одлуку, али када погледамо из оног спортског угла, женски тенис је много изгубио.

Серена је дуго година била “алфа и омега“ и по питању квалитета скоро увек је била она, па десет места празних, па нека друга тенисерка.

Говоримо од томе када је била 100 одсто спремна и када је мотивација код ње била највишем нивоу. Поједини су женски тенис пратили само због њега јер је она истинска шампионка и једна од најбољих који је играла овај спорт.

Одласком Серене женски тенис никако да добије неку нову владарку и чињеница је да се налази у кризи.

Од четири Гренд слема прошле сезоне, имамо четири различите победнице... Прво место више ништа не значи да сте најбоља јер се на њему девојке смењују као на траци.

Управо због тих ствари повратак Серене се жељно ишчекивао, али мораћемо да на њега сачекамо још мало.

"Мој тренер и целокупан тим су ми увек говорили да идем на турнире само када сам сигурна да могу да догурам до самог краја. Могу да се такмичим, али не желим да будем само учесник, желим знатно боље од тога, зато ми је потребно мало више времена", истакла је Серена почетком ове године.

После ове изјаве дошли смо до закључка да ћемо на четвртом узастопном Гренд слему видети нову шампионку, јер управо Серена брани титулу.

"Сећање на прошлогодишњи турнир ћу увек носити са собом, а Олимпија и ја се радујемо повратку у Мелбурн. Ценим подршку и разумевање навијача и свих осталих на Аустралијан опену", додала је Серена.

Кеи Нишикори – ручни зглоб

Јапанац је међу први објавио како неће играти на првом Гренд слему у сезони.

Само што је кренула нова година Нишикори је саопштио јавности да због повреде ручног зглова неће бити у могућности да наступа у Аустралији.

28-годишњи тенисер ван терене налази се од августа због проблема са зглобом руке и како је рекао још није спреман да игра пет сетова.

Нишикори је прошле године играо осмину финала Ози опена и после Аустралије назадоваће још више на АТП листи.

Према његовим речима, опоравак иде у добром правцу и могли бисмо да га гледамо на терену већ од фебруара или марта.

Нишикори, 24. играч света, три пута је играо четвртфинале на Аустралијан опену (2012, 2015, 2016), али никада није успео да дође до самог краја.

Викторија Азаренка – борба око детета

Белорускиња води велику борбу са некадашњим мужем око старатељства над њиховим сином.

Због тог проблема популарна Вика пропустила је велики део прошле сезоне, а због тога неће играти ни на Аустралијан опену.

Како је саопштено, Азаренка "није у могућности да допутује у Аустралију", а директор Аустралијан Опена Крејг Тили нада се да ће Белорускиња наредне године учествовати на свом омиљеном турниру.

Некада прва тенисерка света није играла од јула и Вимблдона пошто не жели да напусти Калифорнију, док се не реши случај старатељства над сином Леом. Суд је одредио да дечак мора да остане у Калифорнији до доношења одлуке.

Вика је некада била једна од хероина овог спорта пошто се супроставља и побеђивала Серену Вилијамс, као и Марију Шарапову и друге тенисерке.

Ози опен освајала је 2012. и 2013. године, играла је финале Вимблдона истих година, али од 2014. никако да понови сличне резултате.

Борила се са повредама, потом се вратила на кратку у врх, затим је затруднела, родила дете, вратила се игрању, а сада има проблема са бившим партнером.

Вика је велика победница и надамо се да ће решити приватне проблеме и вратит се тамо где јој је место.

Када је реч о осталим изостанцима, нећемо гледати српског играча Филипа Крајиновића који је одустао због повреде Ахилове тетиве, а на турниру неће бити ни Белгијанца Стива Дарсиса.

Код дама знатно је већи број одустајања, па тако поред Серене и Вике, неће играти Светлана Кузњецова, Тимеа Бачински, Ана Коњух и Лаура Зигмунд.

Аустралијан опен се игра до 28. јануара.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар