Ђоковић је опет "лош момак" за Енглезе и Амере?!

Британски и амерички медији у негативном контексту представили информацију да је најбољи српски тенисер предложио колегама формирање синдиката.

Тенис 16.01.2018 | 22:15
Ђоковић је опет "лош момак" за Енглезе и Амере?!
Новак Ђоковић својевремено је "глумио" повреде како би омео своје противнике, потом је био "женомрзац" када је рекао да тенисери привлаче више публике и спонзора од тенисерки, а сада је, бар према писању британских и америчких медија - похлепни мултимилионер!

"Дејли Мејл" први је објавио - а други прихватили - да је Новак Ђоковић на годишњем састанку најбољих 150 играча света, одржаном пред почетак Аустралијан опена, предложио формирање синдиката тенисера, који би се ефикасније борио за веће наградне фондове, с обзиром на то да Асоцијација професионалних тенисера (АТП) истовремено заступа и играче и приређиваче турнира.

Тај предлог је, наводно, "шокирао" већину присутних, а британски и амерички медији брже-боље су довели у питање Новаков морални кредибилитет, поменувши да је од спортских успеха зарадио преко 100 милиона долара и да живи у "пореском рају" Монте Карла, а да наградни фондови, нарочито на гренд слем турнирима, последњих година константно расту.

О чему се уствари ради?

Као председник Савета играча на АТП туру, Новак Ђоковић има обавезу и одговорност да помогне свим тенисерима, а нарочито оним ниже рангираним, који се током каријере суочавају са многобројним изазовима.

Његова обавеза је да допринесе позитивним променама у тенису, што се тиче распореда турнира, система такмичења, па у крајњој линији и финансија.

Највећи изазов је управо то да тенис постане дугорочно одржив спорт за што је могуће више играча. Новак је тим поводом и наступио на поменутом састанку, говорећи о начинима за унапређење целокупног система.

"Играчи из самог врха имају добре услове, док су остали углавном незадовољни и то је нешто чега су сви свесни. Као председник Савета играча, Новак је предложио начин на који тренутна ситуација може бити решена и унапређена. Оно што је неопходно јесте да се играчи уједине, оформе синдикат и почну више да говоре о својим правима", открива извор МОНДА, близак играчима који су присуствовали састанку.

Ђоковић је овим потезом преузео одређени ризик, што се и види по начину на који је део светских медија представио целу причу. Међутим, ниже рангирани играчи су му веома захвални на овом гесту, јер су свесни да је ово директна борба за њихов бољитак.

"Топ 20 играч има све што му је потребно, али онима од 50. позиције и ниже рангиранима није нимало лако. Многи од њих су на ивици да одустану од тениса и од својих каријера због недостатка новца неопходног за плаћање путовања, тренера, особља... Средства нису подељена на најадекватнији начин и то је оно што Новак жели да промени, стварајући услове да што више играча направи нешто добро у овом спорту".

Ђоковић се у ноћи између понедељка и уторка враћа такмичењу после више од шест месеци, мечом првог кола Аустралијан опена против Доналда Јанга.

Више је него извесно да ће тема синдиката тенисера на конференцији за новинаре бити бар подједнако "врућа" као прича о првом Новаковом наступу након Вимблдона 2017. године.

ТРОИЦКИ: НОВАКУ ОВО НАЈМАЊЕ ТРЕБА

Виктор Троицки изјавио је после победе над Алексом Болтом (3:2) да због наступа на турниру у Сиднеју није могао да присуствује састанку играча, али да је упознат са тематиком и да је раније често причао о томе са Ђоковићем.

"Новак не ради то због себе, њему то најмање треба. Чињеница је да морамо да будемо уједињени, јер тада имамо моћ да променимо нешто. То шта је у реду или није, погледајте у другим спортовима, па ће бити јасније. Тенис јесте добро плаћен спорт ако играш добро, али процентуално није толико добро плаћен... Они повећавају наградне фондове, али и зарађују много више него претходних година и ту лежи проблем", рекао је Троицки, а преноси Б92.

"Сви ти милиони и камиони о којима се пише да тенисери зарађују... Првих 10 да, топ 20 веома лепо живе, топ 50 такође, али ови испод никако. Док плате тренера, путовања, порезе... Остане им веома мало. Да не говорим о слабије рангираним играчима, они су у дубоком каналу. Ноле се бори за равноправнију поделу новца и да тенис не играју само првих 100 на АТП листи. Многи играчи одустају јер немају довољно новца да финансирају каријеру, једноставно немају шансу. Опет кажем, њему то најмање треба од свих".

ФЕДЕРЕР ЈЕ ПРОТИВ

"Дејли Мејл" пише да Новакову иницијативу, између осталих, подржавају Жил Симон и тренутни "број четири" Александер Зверев, а противи јој се најтрофејнији тенисер свих времена, Роџер Федерер. Наглашавамо да су ово незваничне информације...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар