Већа контрола утрошка средстава

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да се преласком домова здравља у Српској на трезорско пословање ни на који начин не мијења начин финансирања ових здравствених установа, већ се само уводи финансијска дисциплина у примарну здравствену заштиту.

Република Српска 15.01.2018 | 12:46
Већа контрола утрошка средстава
Богданић је објаснио да трезорско пословање за дом здравља подразумијева контролу утрошка средстава, које доставља Фонд здравственог осигурања.

"Средства из Фонда здравственог осигурања ићи ће преко рачуна локалних јединица у домове здравља, што значи да ће средства, која су намијењена за плате, морати бити уплаћена за плате здравствених радника, порезе и доприносе, а никако, као што је до сада био случај, за замјену столарије или било чега другог што неки директор у том тренутку сматра битним", рекао је Богданић новинарима у Бањалуци.

Богданић је нагласио да данас има много примјера домова здравља који имају исти број осигураника и добијају исти ниво средстава, а од којих једни имају уплаћене порезе и доприносе, а други имају милионска дуговања.

"Са преласком на трезор, таквих ситуација неће бити. Исто тако, нови начин пословања онемогућиће непотребно запошљавање, јер се средства која ће Фонд упућивати за плате неће моћи повећавати", истакао је Богданић.

Према Богданићевим ријечима, домовима здравља у Српској управљају локалне заједнице, али им Фонд здравственог осигурања дозначава средства, док Министарство само врши надзор у раду, односно контролише да ли је оно што се ради у домовима здравља у складу са Законом о здравственој заштити и Законом о здравственом осигурању.

Богданић је навео да се, због разних скепси и нејасноћа око новог начина пословања, Министарство одлучило да трезорско пословање за почетак уведе у један дом здравља - у Челинцу, а да би у другој половини године, на трезор требали прећи и остали домови здравља.

Министар здравља је додао да су посљедњих дана поједини медији пренијели погрешне информације о трезорском начину пословања, те да су збуњивали јавност нетачним информацијама да ће финансирање домова здравља бити на терет локалних заједница.

"Јако је некоректно да се у коментаре о овом питању укључују људи који то не разумију, који не знају шта је трезор, ни како се спроводи, а да коментарисањем стварају конфузију, посебно код пацијената и запослених здравствених радника", поручио је Богданић.

Он је додао да су циљ здравственог система пацијенти, да су они најбитнији, те да се средства прикупљена од доприноса у првом реду користе за заштиту здравља становништва, односно за лијечење, превенцију, рехабилитацију, а затим за плате здравственим радницима.

"Идеја о трезору потиче из периода претходног министра здравља и претходног директора Фонда здравственог осигурања. Ми смо ту идеју прихватили и имплементирамо је на начин да покажемо како то функционише на Дому здравља Челинац, а затим ћемо је, ако се покаже исправном, примијенити и на цјелокупни здравствени систем", нагласио је Богданић.

Он је додао да се здравствена заштита и даље финансира само из доприноса, што није довољно, те да се само 20 одсто укупних плаћања здравственог система односни на примарну здравствену заштиту, а 80 одсто на болнички сектор.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Синиша

15.01.2018 12:00

Ти си највећи проблем, олошу један! Тебе треба склонити, па ће све бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

15.01.2018 17:01

ХА, ХА, ХА, ОН КАЖЕ ДА НЕ РАЗУМИЈЕМО ШТА ЈЕ ТРЕЗОРСКО ПОСЛОВАЊЕ - ПА ШТА И ОН НЕ РАЗУМИЈЕ ШТА ЈЕ МЕДИЦИНА (СТУДИРАО ЈЕ 12 ГОДИНА), ПА ЈЕ ОПЕТ МИНИСТАР ЗДРАВСТВА... Е БОГДАНИЋУ, БОГДАНИЋУ МУЉАРО ЈЕДНА ТЕСЛИЋКА...

Name

Ста казе - ниста се не мијења?!

15.01.2018 12:02

Знаци Богданицу, и даље цес бесомуцно красти. Дозивотна ти не гине! Кад-тад!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матер у п...

15.01.2018 12:52

Сад си се сјетио кад нема више фенинга !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмммм

15.01.2018 13:03

То трезор ме асоцира на затвор. министар први!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

15.01.2018 13:18

Овај мутивода од министра прица о трезору 4 године.За то вријеме није ниста радио осим сто је своју приватну клинику у Вруцици бањи обезбједио и извукао паре фонда

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАБА11ЦЦ

15.01.2018 13:29

Прелазак на трезор знаци да је здравствени фонд потпуно унистен и да не постоји! Исто као сто висе у пропалој рс не постоји ни пензиони фонд који је на трезору и који је 100% унистен од ове пропале власти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

15.01.2018 13:35

ТВОЈА СТРАНКА СНСД СВЕ ГОВОРИ.СВА ВАМ ЈЕ ПРИЧА ГЛУПА НАРОД ОДЛАЗИ А ВИ ХАРАЈТЕ ДОК ЈОШ МОЖЕТЕ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

15.01.2018 16:53

Када цес ону дјецу одробијати ,хуљо-_

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

15.01.2018 18:27

Ста казе " финансиска дисциплина" па то се односи на њега и његов рад та дисциплина.. замислите цовјек не зна ста прица а отвара уста .. хахаххахаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

15.01.2018 18:42

БОГДАНИЦ И ТЕГЕЛТИЈА НА РОБИЈУ.САД СЕ ВАДЕ ИЗ СЕПТИЦКЕ