Вучић: Посјета Абеа велика част

Предсједник Србије Алекасндар Вучић изјавио је да је долазак јапанског премијера Шинзо Абеа у посјету Србији велика част и да је Србија једна од шест земаља источне Европе коју ће посјетити, у којој ће се најдуже задржати и једина земља коју ће посјетити, а која није чланица ЕУ.

Србија 15.01.2018 | 09:44
Вучић: Посјета Абеа велика част
Посебно је нагласио да очекује нове јапанске инвестиције у наредном периоду.

"Од укупно шест земаља које ће сада посетити, најдуже ће се задржати у Србији, и једина која није чланица Европске уније. То су веома ретке посете и људи у Србији треба да буду поносни", рекао је Вучић.

Предсједник Србије је синоћ, гостујући на РТС-у, рекао да Србија деценијма није била у прилици да је посјете кинески предсједник и премијер, руски предсједник, њемачка канцеларка и то са добрим порукама.

На питање има ли трему од сусрета са једним од пет најмоћнијих људи на свијету, рекао је да увијек има трему пред долазак неког државника.

"И када слушамо химне, имам трему да не погрешим нешто у протоколу, да гост иде са десне стране, да се са праве стране окренете, да нигде своју земљу не обрукате... А, да не причам о ономе што је садржајније од форме, а то су суштински разговори", истакао је Вучић.

Говорећи о односима Србије са Јапаном и Кином, а у свјетлу проблема које те две земље имају међусобно, Вучић је рекао да, иако Кина и Јапан имају неке своје спорове и различита виђења око појединих ствари, Србија води рачуна о својим интересима.

Како је рекао, када се припремала посјета јапанског премијера, било је најављен прво долазак три, па шест, а на крају ће у Србију доћи представници 16 моћних јапанских комапанија.

"Очекујемо значајније инвестиције у наредном периоду, увећање трговинске размене, која је била готово непостојећа, 10 или 20 милиона евра, а сада је око 155 милиона. Јапан је један од највећих донатора био и остао", рекао је Вучић.

Он је подсјетио да су јапанске фирме већ присутне у Србији, попут Јапан Тобака, Јазакија у Шапцу, док са француском компанијом јапански Иточу чини конзорцијум који ће кроз јавно-приватно партнерство решити проблем Винче, један, како је рекао, од горућих проблема Беоргада и еколошки проблем Србије.

На констатацију новинара да је Абе лидер Либерално-демократске партије у Јапану, те да добро сарађује са том, као и са ЛДП-ом у Србији, Вучић је рекао да је то погрешна констатација, јер, како је рекао, ЛДП у Јапану, нема везе са ЛДП-ом у Србији, а још мање са ЛДП-ом Владимира Жириновског у Русији.

"Бесмислено је да ми себе поредимо са Јапаном на било који анчин, али мислим да је Абе одговоран човек", рекао је Вучић и додао да је у Јапану боравио док је још био у опозицији, те да су га тада представници јапанске власти провеле по читавом Јапану "од Тојоте до Хирошиме", и да је видео колико су вредни

Додао је да ће из Јапана доћи у наредном периоду стручњаци у разним областима.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар