Црногорци отимају Острог од СПЦ

Петиција за одузимање највећих светиња нашој цркви. Црквеном имовином бавиће се тужилаштво у Подгорици по тужби "ЦПЦ"”, пишу "Вечерње новости".

Регион 15.01.2018 | 09:02
Црногорци отимају Острог од СПЦ
Група грађана Црне Горе, већином присталица канонски непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ), покренула је иницијативу за укидање власништва Српске православне цркве “над црногорским манастирима и црквама”.

Акција је оживела након што је рашчињени Мираш Дедеић на Божић поново затражио од државе да врати “отету црквену имовину”. Покретачи, између осталог, наводе да је независну и међународно признату Краљевину Црну Гору 1918. године окупирала и анектирала Србија.

Црквеном имовином, чији је титулар Митрополија црногорско-приморска, бавиће се тужилаштво у Подгорици, и то по тужби канонски непризнате ЦПЦ. Стево Вучинић, потпредседник ове организације која је основана на Цетињу у полицијској станици, поднео је више кривичних пријава због наводно незаконитог уписа црквене имовине на Српску православну цркву у Црној Гори. У тим папирима нашао се и манастир Острог, који је дуго на нишану малобројних присталица окупљених око Мираша Дедеића.

Упркос покушајима да путем друштвених мрежа и медијске кампање придобију наклоност грађана, у томе немају нимало успеха. Последње истраживање ЦЕДЕМ-а, пре неколико дана, показало је да Црногорци имају најмање поверења у ту дружину - свега 18,6 одсто.

Упркос занемарљивој подршци међу црногорским верницима, група Мираша Дедеића редовно испоставља захтеве за црквену имовину. Већ годинама они заступају тезу да је ЦПЦ једини легитимни наследник црквене духовности и да би она требало да буде титулар свих храмова и црквених добара. Посебно су им привлачни најпоштованији манастири, какав је Цетињски манастир или Острог.

Дедеићеве присталице су пре неколико година лансирале тезу да се у манастир посвећен Светом Василију Острошком, недалеко од Никшића, од ходочасника и приложника годишње слије око 50 милиона евра, што је више пута демантовано из Митрополије црногорско-приморске. Без обзира на пренадуване износе, несумњиво је да је уместо бриге о духовности новац најважнији покретач иницијативе за трансфер својине над црквеном имовином.



Непризната ЦПЦ “нишани” и богомоље у које се слива много мањи износ од добровољних прилога. Разлог за то је мањак богослужбених објеката у Црној Гори. Ова верска заједница, коју хришћански свет не признаје, делује у свега неколико објеката у неким од већих црногорских градова - Цетињу, Котору, Даниловграду...


ЛАЖНА ВЕРА

Митрополит црногорско-приморски позвао је на помирење међу браћом у Црној Гори.

- Русија се вратила себи, хоће ли се вратити Црна Гора сама себи? Даће Бог у новој години. Црна Гора, која се гради на лажним темељима, на лажној вери, не може имати будућност. Неопходно је да дође до помирења међу браћом, не делећи се ни на ове ни на оне, него да се вратимо заједништву. Није то Црна Гора краља Николе. Треба да се ослободимо лажи, обмана, превара. Деобе међу браћом преточиле су се у језичке и националне деобе - казао је Амфилохије на молебану у храму Христовог васкрсења у Подгорици.

(Вечерње Новости)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

СТД

15.01.2018 08:05

Браћа православна, као и Руси!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре његос

15.01.2018 09:07

Србија до Токија, ма све је васе, хахахахахаха...

Name

Па

15.01.2018 09:07

Када могу два Дукљанина - Радојициц и Цудиц да воде и контролису Бањалуку у сред Српске, сто онда не би могло и ово?!

Name

Ре

15.01.2018 09:54

Ако не носи назив Српско не мозе бити исправно вец само лазно.. цудо и да Руси нису под окриљем Спц.

Name

Аутохтони Црногорац

15.01.2018 08:12

Како непризната? Ко признаје вјеру? Како то да је спц надлезна, узму себи за право и тапија. А факта јест да је Србија ’18 окупирала Краљевину Црну Гору. Није то први пут да се из Србије забрањује/укида/не дозвољава несто изван Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Србо

15.01.2018 08:48

Пазња прије пустања језика у погон, обавезно провјери дали ти је МОЗАК УКЉУЦЕН.

Name

То некад

15.01.2018 08:48

За вријеме Римске Империје, Екуменални патријарх је доносио одлуку о признавању локалних вјерских институција. Обзиром да је више нема, те да је Екуменизам практично мртав... нема ко и шта да призна.

Name

Његош

15.01.2018 08:56

Како може Србија бити окупатор на својој територији?

Name

Ре

15.01.2018 08:59

Не би ти шкодило да прочиташ нешто,бар понекад.Овако од себе правиш будалу.

Name

Радојица

15.01.2018 09:05

Тако је Мали Србо. И кад укљуце мозак нека процитају "Горски вијенац" и све це им се указати.

Name

Монтенегер

15.01.2018 09:20

Наравно да треба све објекте ставити под управу ЦПЦ, то су требали давно урадити. Не могу се паре купити у Острошцу и уплачивати на рачун у Београду, није нико луд. Докле год се дио православног становништва Црне Горе изјашњава као Срби и Србију зове својом "матицом", треба их третирати као националну мањину, србијанску дијаспору на привременом раду у НАТО-Монтенегро, ТАЧКА!

Name

Ре Монтенегер

15.01.2018 09:57

Под хитно код доктора озбиљно си болестан :(

Name

Радојица

15.01.2018 09:58

Срби су у Црној Гори своји на својем. Црна Гора није српска дијаспора него српски матицни етницки простор бас као и Србија или Босна и Херцеговина. Новокомпоновани-НАТО Црногорци "Горски вијенац" у руке, укљуците мозак (ово је веома битно) и процитајте га па це вам се све указати.

Name

Ре

15.01.2018 10:04

Аутохтони Црногорче! Ако су Црногорци и по чему познати, онда је то сигурно чојство и јунаштво. Шта би којим случајем да оживе на трен Владика П.П. Његош, сердар Јанко Вукотић и многи други честити Црногорци који на Мојковцу успорише страдање Српске војске и народа. Да ли ти је познато да су Црногорци у Српској круни по Његошу драго камење, то јест нешто што има најљепши сјај. Да ли си заборовио да је краљев п.пуковник Бајо Станишић сигурно много већи Црногорац од тебе погинуо бранећи Острог и Мошти св.Василија од комунистичког зла? Да ли ти је ико рекао да онај за ким духовно ходиш да је као некад млад свештеник духовно посрнуо те од стране блаженопочившег Васељенског Патријарха Димитрија лишен свештеничког чина и као такав из цркве анатемисан. Да ли знаш да њему служе углавном рашчињени бивши попови СПЦ и ко зна ко све још. Да ли знаш да је у најгоре вријеме за СПЦ и наш народ уочи 2.св. рата на чело цркве дошао Црногорац Гаврило Дожић, зато ако још ишта ваљано у глави имаш не кидај нераскидиво и на крају подсјетио бих те на ријечи великог Црногорца који је рекао да је јунаштво бранити себе од других, а чојство бранити друге од себе, па би тога ради било паметно да својим ћутањем браниш част и образ честитих Црногораца који су дубоко свјесни онога што написах и још много тога више, а они су дао бог још увјек у апсолутној већини. Мир Божији Христос се роди браћо Црногорци, поздрав из Немањићке БиХ

Name

Монтенегер

15.01.2018 10:17

Какве везе има некакав горски вијенац или било која бајка са хисторијским чињеницама? Не уређују се србендо државе на основу сликовница и гусларских митова.

Name

Последњи кинески цар

15.01.2018 11:44

Не видим разлог да се препуцавате међусобно јер од тога нема никакве користи. Вјера, тј.црква, било која, је већ одавно постала огроман бизнис људи који себе називају поповима, свештеницима, хоџама или било како друго. Част једном малом броју људи који поштено обављају своју дужност. Нека свако погледа у својој околини "свог пастира" па ће видјети да сам итекако у праву. Почев од возног парка-аута па до бахатости када су у питању њихове накнаде за сахране ,водицу ,крштења и остало. Да не говорим о све већем порасту насиља над малољетним ученицима Богословија те педофилијом присутном и код православних и католичких свештеника. И онда о чему причамо и због чега се препиремо? Због таквих који се богате поред нас и од нас? Који се понашају силеџијски? Који први газе и скрнаве оно што и сами проповиједају? Етика и морал није на ниским гранама и на нули, него је дебело у минусу. И тако је у свим сферама друштвеног живота.

Name

Аутохтони Црногорац

15.01.2018 11:50

Овај РЕ написа српски горски вијенац,хвалоспјев окупатору Црне Горе. Засто је српски двор неколико пута покусао атентат на Црногорског краља? Засто је послиједњи црногорски краљ протјеран а дрзава анектирана? У крајњем слуцају Засто сам Његос није признао српског владара за свог владара ако је у сам Србин? Кад на то надјес одговор онда се јави,ре. И јос несто Немањици нису никад ни ногом кроцили у Босну а камоли владали њом.

Name

за кинеског цара

15.01.2018 13:00

Браво кинески царе,само је узалудно указивати овој марви на Балкану ста је морално а ста није.

Name

Радојица

15.01.2018 16:25

Монтенегринер, истријске чињенице су да су твоји преци Срби а ти си у НАТО-вим сликовницама прочитао да си етнички Црногорац што је непознати термин у славистици до 1974 године кад је и измишљен. Сједи један из историје.

Name

за Радојицу

15.01.2018 18:01

Ти си поремецен тип...........

Name

Радојица

15.01.2018 21:18

Кад неко не покушава да оповргне нечије твдње него покушава да вријеђа то вриједјање само описује тог ко се тим вриједјањем и користи. Само лаганица и без фрустрције јер ко скужи сконтаће

Name

За Аутохтоног НАТО Црногорца

16.01.2018 22:39

Мали час историје за аутохтоног. Званични светац Цркве Босанске је свети Сава јер то тако стоји записано у босанском копитаревом јеванђељу и зато што твдокорни члан Цркве Босанске Стјепан Вукчевић Косача носи титулу "херцег од светог Саве" (ко прати прати, ко не прати шта ћу му ја). Такође је познато да је Немања био владар и Хума и за кнеза хумског поставио свог брата Мирослава а Хум је територија данашње и источне и западне Херцеговине, приморја и западне Црне Горе. Немања је за владара Дукље поставио сина Вукана а Дукља ти је данашња источна Црна Гора. Словенско племе или ти етничка група Црногораца на овим просторима никад није постојало и славистика га не познаје. Кованица "Црногорац" која је топоним тј географски појам као нпр и Херцеговина, је новијег датума било да питаш заступнике досељавања Словена на Балкан (дакле никакво племе Црногораца се није доселило на Балкан), било да питаш заступнике аутхтонистичке тезе Словена на Балкану. Ако си ово скужио схватићеш. Конташ ли сад?

Name

мис низ тамис

15.01.2018 08:23

Мени је најсмјешније када неко каже "канонски не призната црква",хаххахаа нема те институције на планети која може одређивати или признавати када је у питању вјера, 21-и је вијек, значи нека вјерска скупина-"црква" у Индији или Африци, која има 100 млиона просталица треба неку "канонску" потврду, па то је смијешно до бола. Овај манастир је у Ц. Гори и временом ће све прећи у власништво црногорске цркве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

15.01.2018 08:53

Нико теби не брани да будес вјерник цпц, али направите себи богомоље, ове постојеце је саградила СПЦ! Поздрав

Name

Његош

15.01.2018 08:58

Ако већ не познајеш каноне и организацију православних цркава, боље је да ћутиш!

Name

Светозар

15.01.2018 08:58

Потпуно сте у праву. И да је само ви признајете то је и даље Црногорска Правослана Црква. Свидјело се то неком или не.

Name

Турбоскара за мис низ тамис

15.01.2018 09:17

Управо тако као И на косову.

Name

распоп

15.01.2018 08:32

Гдјеси сада иринеју садасе покази и докази даси србски патријарх ако незнас ниста друго узми свете мости насег оца василија паих пренеси у његову постојбину требиње и његову родну куцу или његов тврдос гдје слузијо богу и роду свомесрбскоме а тога распопа мираза дедеица распопа стога подрзава папа и ватеикан и цијонисти моздаси и ти са њима у друству да тако цинис заједно да унистите православље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

15.01.2018 08:54

Трком у школу багро неписмена!

Name

Па

15.01.2018 09:02

Добро збориш али слабо писеш.

Name

раскол

15.01.2018 08:38

Нетреба нама ни балије ни устасе папа треба само да одабере правог и онце урадити по зељи папе боље него његови крстаси србска неслогха и зељ за новцем и увек смо имали јуду из каријотски коице продат веру ватикану и цијонистима као стоје мираз дедеиц распоп кога подрзава мило дјукановиц и цијонисти са папом на целу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.01.2018 09:09

Овај сттттттааааааааааааа...

Name

ре раскол

15.01.2018 10:16

Ајд`сто вредјас друге а сто нас Србе својом неписменосцу,веца ти је корист да се латис плуга и волова,него да коментарисес јер ти је за сколу касно.

Name

Хрсуз

15.01.2018 08:48

Кад се појави Ристо Сотона, ницк наме - Амфилохије, сви ће се Монтенегрини (Карадаглије) разбјежати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

15.01.2018 08:59

Мираш Дедаић је велика аветиња и дворска луда Миловог режима. То је једна групица коју контролише УДБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2018 10:09

Ма ти све знас. Просвети нас.

Name

један

15.01.2018 09:09

Као и у свему, и у религији се све врти око пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корни

15.01.2018 12:06

Религија је највеца лаз икад исприцана.

Name

Србин

15.01.2018 09:13

Његош(Србин) сад се окреће у гробу! Срам Вас било Црногорци,брзо ћете постати католици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

15.01.2018 10:39

Од бандита дукановица све је могуце, бандо ста јос треба да отмете, измислили сте језик, цркву доста вад је Србија на грбаци носила пљунем вам на памет а на васе море ни мртва неидем.

Name

ре брука

15.01.2018 12:05

Мајку му,нама нико не ваља,запитас ли се икад да ли смо ми Срби нормални?

Name

Хрсуз

15.01.2018 09:26

Што би реко неимар Немања Кустурица - вени, види вици - отето проклето!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Треба

15.01.2018 10:59

Драга моја браћо Срби, ако сте читали свето писмо онда знате да нема наше и њихове цркве јер црква није ничије власништво већ храм божији и људски. Сви ви велики Срби који овдје паметујете треба да се запитате зашто то и Црногорци који су настали од Срба толико бјеже од своје српске браце. Није за то крив ни Дјукановић ни Америка ни Ватикан већ само ми Срби и наше понашање. Јел треба дозволити да се још причају пропаганде српске православне цркве и Јована Деретића како су Срби небески народ, како је Христос био Србин, како је и сам Бог Србин?? Па јесте ли ви свјесни колико је богохуљење реци да су Христ и Бог Срби и да смо ми неки небески народ???? Неће ме чудити ако на крају и српски народ из Војводине не побјегне од своје браће "Србенди" из Београда и РС. Нису Турци уништили душаново царство већ ви "Србенде", нису Немци издали свог краља и постали комунисти већ сте ви "Србенде" па сте се сад сјетили Бога и Православља а до јуче сте били комунисти. Срам да вас буде за сво зло које чините нашем народу и што сте погазили и част и образ нашег народа. Свима вама који нисте "Србенде" већ се још осјећате као Срби цара Душана и Саве нам апостола и Симеона желим свако добро и мир у кући а Црногорци нека спасе наше задужбине од руку ових великих "Србенди". Помого вам Бог народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за И Треба

15.01.2018 11:43

Свака вам цаст,ви дајете наду да се Срби оцисте од ових Србенди који сире мрзњу, намјерно или зато сто су по природи злобни.

Name

корни

15.01.2018 11:57

Бог не постоји,одрасти!

Name

За: КОРНИ

15.01.2018 13:05

Коме се моли Народ у невољи ? јел казу: "Бозе помози" ! Ста казе вецина на СВИЈЕТУ ? ? ? Коме се моле ? Господе Бозе опрости му, незна ста прица.

Name

Дубравка

15.01.2018 11:12

Слава му и милост!!!! Сацувај Бозе, брацо срби!!! Најсветије мјесто, Свети Василије, просветли нас и сацувај од зла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2018 11:57

Ста казес? Ниста не разумијем.

Name

Петар

15.01.2018 11:58

Па врх,ајмо мало да опет ратујемо у име измисљених богова,нисмо одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није него

15.01.2018 12:06

О неким стварима се једноставно не расправља, поготово се не узима узалуд име Острошког Василија, част му и милост. Ипак, кад већ би овај текст, није вишка погледати како је "Мираж" причао код Сенада Хаџифејзовића? Нема тога ко ће на образ ударити овом несоју, него, ето ово више да нешто кажем.

ОДГОВОРИТЕ