Здравство под контролом ММФ?!

Прије три године министар здравства Републике Српске Драган Богданић најављивао је прелазак на трезорско пословање цјелокупног здравственог система. Одлука никад није проведена, јер није наишла на одобравање локалних заједница.

Република Српска 14.01.2018 | 19:30
Здравство под контролом ММФ?!
Данас је овај план близу реализације, јер ММФ трећом траншом условљава Владу да се план проведе. Стручњаци кажу да на тај начин здравствени систем прелази под контролу страних финансија.

Цјелокупни здравствени систем Српске ускоро ће бити под потпуном контролом страних финансијера. То је потврђено недавним захтјевом ММФ-а, који је условио трећу траншу преласком домова здравља и болница у Републици Српској, као и Фонда здравственог осигурања на трезорско пословање. То значи да се интернационализује питање здравственог система у Српској, тврди бивши министар здравства Слободан Станић.

“На један начин имамо страно уплитање у вођење здравства и здравственог система у Српској. Други врло битан аспект је да начелници и градоначелници треба да се припреме да ће у њихове буџете ући, што се тиче домова здравља, око 130 милиона дуговања и обавеза, чиме ће јасно бити оптерећени буџети општина и градова у Републици Српској.”

У Министарству финансија кажу да прелазак на трезорско пословање не рјешава све проблеме у здравству, али тврде да ће увести више реда у финансирање у здравственом сектору. Они наводе да је трезорски систем пословања као мјеру написало Министарство здравља, али да се касни на њено провођење због неколико проблема.

“Прије свега било је отпора у локалним заједницама, понекад и мало неспремности и унутар саме Владе, али ево увели смо једну здравствену установу на нивоу Републике и увели смо један Дом здравља на трезорски систем пословања. Надам да ће ефекти и резултати њиховог рада разувјерити оне сумњивце који мисле да то није добро”, сматра министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Резултати рада и новог начина пословања тешко да ће кога разувјерити, тврди Станић. Он каже да је циљ власти да одговорност и дуговања у здравству пребаци на домове здравља и болнице, односно на локалне заједнице и да ће то бити паратрезорски систем пословања.

Министар Богданић је још 2015. године најављивао провођење овог плана, с циљем боље контроле протока новца од Фонда здравства. Прошле године је најавио да ће десет домова здравља учествовати у пилот-пројекту преласка на трезорско пословање, као и брзи договор о том питању.

Од десет домова здравља, само су два прихватила план Министарства, јер остали са тако великим дуговањима не би могли да функционишу. Сада када је ММФ условио Српску, експресно се прелази на трезорско пословање.

Министра смо питали да ли прелазак на трезорско пословање значи да ће цјелокупни здравствени систем бити под контролом страних финансијера, али одговор нисмо добили.