Зашто Србија игра ''онај'' рукомет: Играчи су проблем?!

Селектор Цветковић, поред изјаве да ништа не би мењао, каже да је пустио играче да сами креирају игру у нападу, а да је његова жеља да се игра на крила била неизводљива јер "они на то нису навикли".

Остали спортови 14.01.2018 | 12:15
Зашто Србија игра ''онај'' рукомет: Играчи су проблем?!
"Ништа не бих урадио другачије", поручио је из Сплита селектор рукометне репрезентације Србије, Јовица Цветковић, дан после глатког пораза од Хрватске на старту Европског првенства и дан пред другу утакмицу у Групи А, у којој ће нам ривал бити Исланд.

Након шестог узастопног пораза "орлова", који су остали са само једном победом у последњих десет такмичарских и пријатељских утакмица, оном над Аустријом од 34:32 забележеном у октобру, Цветковић је овај став образложио дугорочним планом који је предвиђао да екипа буде свежа, орна и на врхунцу форме у мечевима са скандинавским тимовима, Исландом и Шведском два дана касније, такође у сплитском "Спаладијуму".

"Тактику сам и подесио тако да бих сачувао екипу за ове две утакмице, да поделимо снаге које имамо. То је сасвим коректно испало по мом неком виђењу. Парирали смо добро нападу Хрватске у одбрани са којом смо започели. Резултат 10:9 у 26. минуту је било оно што смо желели", рекао је Цветковић, чији тим током другог полувремена утакмице са Хрватском није пришао на мање од пет голова заостатка за ривалом који је на крају добио меч са десет разлике – 32:22.

Цветковићев план који је предвиђао да се снаге поделе на све три утакмице, мада се у исто време то може схватити и као да смо рачунали с поразом од Хрвата, пореметила је и повреда десног бека, Марка Вујина, којег нећемо гледати у недељу и уторак од 18.15.

Цветковић је, потом, понудио још једно образложење за приказано у мечу пред 11.000 навијача Хрватске.

"Наш план је био што мање голова. Елиминисали смо контранапад због неке свежине коју треба да задржимо и неке снаге играча у одбрани, који ће се одмарати у нападу. На то смо бацили тежиште. Да је напад био мало концентрисанији на задатке које имамо у игри, резултат би био повољнији за нас", рекао је селектор, чији је тим и у петак увече приказао сада већ традиционалну, спору игру без укључивања играча са крила, у којој бекови троше енормну енергију да се пробију до позиције за шут.

"У оним моментима када смо губили резултат, играли смо четири на шест у нападу. Много је тешко играти кроз средину, без крила, против одбране где су Вори, Муса и други. Хрвати су нас уништавали са бочних позиција. Када затворимо крила, онда су деловали са средине. Много је техничких грешака у нападу... Ако видимо да су њихови голмани имали седам, а ми четири одбране, не можемо да кажемо да смо изгубили због голмана", рекао је Цветковић.

Селектор Србије је истакао и да је његова тактика да се игра са свих позиција, иако је реалност другачија - само је Мануел Штрлек постигао голова као сва наша крила, а збирно Хрватска је са крилних позиција постигла 14, Србија шест погодака.

"Моје инсистирање је да се напад почиње од крилних позиција, али они на то нису навикли", објаснио је селектор да је проблем у играчима, који током сезоне са успехом наступају за клубове попут Магдебурга, Вардара, Кила, Адемар Леона, Хандболда, Левена, Загреба, Бреста, Тулуза, Киелцеа, Гепингена, Берлина, Брегенца, Висле, итд.

Штавише, селектор тврди да је пустио играче да сами креирају нашу игру у нападу.

"Пустио сам играче да креирају игру тима у нападу. Морамо да схватимо да игра мора да се растеже по читавом простору у нападу - и бекова и крила. Увео сам Вујина, али у оваквој организацији игре, није могао да се снађе, као и Ђорђић. Како је игра текла, брзо сам га променио, јер игра није одговарала играчима његовог профила. Онда сам оставио играче који могу индивидуално да реше. Преко крила смо могли да добијемо доста течнију игру, а то нисмо постигли", причао је Цветковић као да позиција на којој се налази не подразумева одговорност за све о чему је говорио и што је екипа приказала.

Иако би у свему било тешко пронаћи разлоге за оптимизам, Србија и даље има шансе да се пласира у другу рунду такмичења, а први наредни ривал је Шведска која је у судару са одбраном Исланда била близу катастрофе (11:21 средином другог полувремена), али која је потом искористила опуштање ривала и изборила подношљив пораз од 24:26.

"Више ћемо трчати против Швеђана. Немамо више шта да чекамо, али имамо нови проблем. Поред Вујића, који је повређен, чувамо га, али питање је да ли ће успети да се опорави и за трећу утакмицу, сада се повредио Вујин. Тренутно имам 12 играча са којима располажем. То је то", рекао је Цветковић.

"Шведску ће сада неко да гледа неко као слабу екипу. Није слаба, то је изузетно јака репрезентација. Њихов голман није одбранио ништа, а исландски све и у томе је била разлика. Наш циљ је победа у једном од наредна два меча", закључио је селектор Србије.

Јовица Цветковић (58) је један од најбољих и најтрофејнијих играча у историји нашег рукомета, са којим је Југославија 1986. у Швајцарској постала светски првак. Као селектор водио је Србију од 2006. до 2009. године и у том периоду "орлови" се нису пласирали на Светско првенство у Немачкој 2007. и Европско у Норвешкој 2008, док су на Светском у Хрватској 2009. скором 4-1-4 стигли до осмог места. Недуго затим, Цветковић је смењен, а један од разлога била је и игра у којој је улога крилних играча била симболична. Рукометни савез Србије изабрао га је поново за селектора у октобру 2016. на седници на којој је смењен Дејан Перић.

Група А

Парови 2. кола (недеља): Србија - Шведска 18.15, Хрватска - Исланд 20.30

Парови 3. кола (уторак): Исланд - Србија 18.15, Шведска - Хрватска 20.30

1. Хрватска 1-0-0 (32:22) 2

2. Исланд 1-0-0 (26:24) 2

3. Шведска 0-0-1 (24:26) 0

4. Србија 0-0-1 (22:32) 0

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Навијац

14.01.2018 11:49

Драги селекторе након ове твоје изјаве изгледа да играци Србије играју на Марсу , а сви остали на Земљи , или мозда обрнуто , тако барем звуци , оцигледно је да си ти искљуциви кривац за ону срамоту против Хрватске !

ОДГОВОРИТЕ