СДП на изборима помаже Додику!

Професор на Универзитету у Источном Сарајеву Драгомир Вуковић коментарисао је за Вијести. ба идеју СДП-а БиХ да љевица на општим изборима у октобру понуди сва три кандидата за члана Предсједништва БиХ, те како би се та стратегија могла рефлектовати на изборни резултат кандидата актуелне позиције и опозиције у РС на поменуту функцију.

Република Српска 13.01.2018 | 20:34
СДП на изборима помаже Додику!
Професор Вуковић је става да оваква позиционирања и варијанте утицаја на коначни изборни резултат могу имати ефекта.

Но, суштина је у томе да се ради о политичком процесу, који није нов у БиХ, а у којем се за одређену функцију представљају кандидати који немају шансу да побиједе. Конкретно, циљ је да се постигне резултат за неког другог.

"Основни циљ такве политичке стратегије одређених партија, у конкретном случају СДП-а, јесте да се пружи намјеран или ненамјеран допринос неком кандидату, а да озбиљни противкандидат, у овом случају Додиков или некога у ФБиХ, изгуби изборе", појашњава Вуковић за Вијести.ба.

Пракса да се пројектује политичка идеја љевице у БиХ, мишљења је, врло је блиједа јер у овој држави не постоји партија суштинске лијеве оријентације.

"Било је случајева да то буде СДП на нивоу БиХ или ФБиХ, а СНСД на нивоу РС. Међутим, све те партије не почивају на лијевој грађанској идеји. Оне своје бираче баштине углавном на националним принципима. Додик је постао јак политичар тек када је од СДС-а преузео националну политику", каже Вуковић.

Према његовим ријечима, СДП-ова идеја о кандидату љевице за члана Предсједништва БиХ из реда српског народа је квазиидеја у смислу суштинског резултата.

"Она искључиво служи да одређени озбиљан кандидат, који можда не би прошао да није те идеје, можда на крају прође на изборима", додаје овај универзитетски професор, преносе Вијести.ба.

Вјерује да је на овом фону било и разговора лидера СНСД-а и СДП-а, Милорада Додика и Нермина Никшића, приликом недавног сусрета у Бањалуци, а то се, како истиче, у бившој Југославији звало непринципијелна коалиција.

"Разговор Додика и Никшића вјероватно има везе са идејом која ће можда бити преточена у праксу са тим кандидатима. Такви политички разговори су квазидемократски разговори у смислу демократских процеса. Ради се интересним политикама. Договор између Никшића и Додика је персоналне, а не идеолошке природе", сматра Вуковић.

Узимајући у обзир наведено, упитан да ли је необичан недавни политички трансфер амбасадора Драшка Аћимовића, али и замјеника министра цивилних послова БиХ Војина Мијатовића из ПДП-а и НДП-а у СДП БиХ, Вуковић је поручио да се ради о интересантној појави у БиХ, која у дијелу јавности може бити дочекана са симпатијама, али која од тог симпатичног реаговања даље не може ићи.

Политички трансфери су, додаје, интересне природе.

"Политичка реалност и вишепартијски политички живот у БиХ не почивају на демократској, него на интересној политици која је уоквирена уским националним интересима, те произвођењем конфликата, криминалном и корупцијом, као и интересима политичких група које називам политичким сектама које све вријеме круже у политичком животу БиХ. Ми немамо нових политичких фаца. То је ружна пракса коју морамо напустити и политика мора изаћи из таквог амбијента. Ако је ово са СДП-ом наговјештај томе, онда ја то поздрављам, али сам потпуно убијеђен да то није то", закључио је Вуковић у коментару за Вијести.ба.

БиХ, мишљења је, могућа је и има перспективу уколико рјешење за ову државу нађу националне, односно народне партије, никако квазиграђанске.

"Историја БиХ препознатљива је по народним партијама. Према мом мишљењу, логичније је да ове партије имају суштнску сарадњу, јер представљају вољу народа који живе у БиХ- различитих народа, али народа који живе у једној држави и који треба да сарађују, као и народне политичке странке. Уколико се ослободимо националних фрустрација, сарадња народних партија кључ је разумијевања сложених односа у БиХ", истиче Вуковић.

Парадокс у БиХ, додаје, представља чињеница да грађанске партије покушавају да сарађују, али немају неку суштинску сарадњу.

"Однос националног и грађанског врло је флексибилно и сложено питање у БиХ. Грађанима лијепо звучи сарадња Додик - Никшић или некада Лагумџија - Додик, али у БиХ наметање квазиграђанских партија суштински не може да заживи. Волио бих и било би добро за БиХ да постоји то наднационално и грађанско, али историја ове земље, посљедњи рат, постратни период, па и данашњи изузетно сложени односи нису добар основ и амбијент да заживе лијеве партије", казао је Вуковић.

(Вијести.ба)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

УДБА

13.01.2018 19:46

Ми се добро разумијемо.......!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

13.01.2018 20:46

ТО ЈЕ ТАЈ "СЕКСИ ИНЖЕЊЕРИНГ", ИЛИ КАКО СЕ ЗЕЗАТИ НА ИЗБОРИМА ГЛАСАЧЕ И ТО У СВОЈУ ЛИЧНУ КОРИСТ И ЗАШТИТУ ЛИЧНИХ ИНТЕРЕСА... ОВАЈ КВАЗИ ИНСТРУМЕНТ УВЈЕК УСПЈЕШНО ИСКОРИСТИ БОГАТИ И ПРИМИТИВНИ ДОДИК, А СВЕ ЈЕ УСМЈЕРЕНО ПРОТИВ СИРОМАШНОГ И ОЈАЂЕНОГ СРПСКОГ НАРОДА И НАЖАЛОСТ УВЈЕК УСПИЈЕВА ... !!!!

Name

075

13.01.2018 22:40

Само тако Милораде, хвала ти што си ДРЖАВУ БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ својом "политиком" вратио на "радар" великих сила, не мислим на Русију и Турску!!

Name

Неко да објасни!?

13.01.2018 19:53

Дезертер и сверцер нема право да се кандидује! Засто прицате стално о њему? Који К висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јооој

13.01.2018 20:05

Овај доктор наука ? Клошар , Мићина подгузна мува...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијепо

13.01.2018 20:32

А састанак никсица и вукоте је онако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2018 22:22

Ти лијепо не блеји, зна се ко се бави лоповлуком и куповином гласаца па и партија.

Name

???

13.01.2018 22:05

Ал искрено, нисам бас сконто како це му помоћи !!!! Ста је пјесник хтјео да каже ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

14.01.2018 04:04

Купице тупане за сицу и кобојаги отцепљење ја глупана Бозе драги.

Name

Ре:???

14.01.2018 09:58

За тебе јер си поглуп мало. На изборе иде Додик са својима,СзП са својима.И сад још двије партије иду са својим кандидатима(само да одвуку гласове) Додик добије 40%,СзП добије 30%, а оне две партије по 11%. И онај сто има највише гласова купује једну од ових и сад има 51% тј.влада даље.Зато је битно обавезно изаћи на изборе и препознати нове и мале партије које режим шаље на терен по гласове.Такве партије ће имати од резима подршку,рекламу,оне ће правити подвале СзП у и оне ће нудити и паре за глас,али и лопату да се укопас за слиједеце 4год.Сви на изборе и само СзПу дати глас ако желиш промјену стања у ентитету Република Српска.Све друго сто ти се нуди је само Додикова игра и ништа друго.

Name

Озна све дозна

13.01.2018 22:15

И ста це мо сад удбасу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

13.01.2018 22:27

Знаци у преводу,Бошњаци неби бирали Српског члана предсједништва!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно је све

14.01.2018 10:06

Да разјаснимо ову ствар.Кад се каже “Грађанска партија”онда је то партија у којој су кобајаги Срби,Муслимани и Хрвати заједно.Е сад је ли то овдје у БиХ могуће? Није, и неће бити могуће још дуго,дуго.Према томе партије као ДФ,СоцДемокр.и сл.су подвала и лаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

14.01.2018 10:16

Слушајте ви тупани једни.Стварам још двије партије и гурам на изборе 7(седам)партија .Оне ће да покупе глупим Србима гласове (бар 15-20%) Моји морају гласати за секту и од оних узимам тих 15-20% и ето ме поново медј Србима, душу ћу да вам исциједим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

14.01.2018 17:25

Колико ја видим овде циљ је да на следећим изборима побиједе СДА и СзП и да се ако је могуће растури РС. Није ми чудна политика НДП-а и ПДП-а њима није РС ни била никад приоритет,овдје ми је СДС нејасан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зоран

15.01.2018 20:33

,,Не разумијеш ти то друже судија''...