Словеначки медији о везама тајкуна

Објављујемо писање словеначке штампе о везама појединих словеначких политичара и тајкуна са Милорадом Додиком, кога називају спорним, корумпираним, повезаним са организованим криминалом и подземљем. Словеначка НОВА ТВ 24 пише о везама старе УДБЕ, њених службеника који су постали утицајни политичари и тајкуни на простору бивше Југославије, и пословима Младена Миланкоивћа Која у Словенији, чије је предузеће МГ Минд постало власник велике компаније за цесте у Љубљани.

Регион 13.01.2018 | 17:14
Словеначки медији о везама тајкуна
Члан Социјалдемократске партије Јан Шкоберне и његов отац Марко Шкоберне – тајкун слона и сувласник Есотецха – присуствовали су новој години пред председником Републике Српске Милорадом Додиком, оптуженом за бројне случајеве корупције. Република Српска се сматра правим пословним рајем словеначке левице – често су градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, бивши агент Удбе и лобиста Драго Исајловић и чак председник словенског државног холдинга Дамјан Белич.



Југославија је била уништена, а све што је остало од ње је стара мрежа оперативаца бивше УДБЕ и политичара, који који су били новоформирани, преобучени и преузели су власт, а тиме и операције. Један од њих је у Републици Српској, садашњи предсједнику Републике Милорад Додику, политичар који цијелу вјечност влада овим ентитетом, и који је типичан примјер повезаности власти са подземљем и организованим криминалом.

Словенија није била много другачија због лустрације, с обзиром да су старе снаге након пораза Демоса, поново преузеле власт и држе је у својим рукама. Исти људи који су на власти у бившим републикама Југославије и Словенији, преко бивше УДБЕ, учествовали су у службеним дужностима и вођењу државе, а сада савршено сарађују кроз своја бивша удружења, а повезују их само пословни интереси и новац

Укључене социјалне демократе

Неколико дана пре нове године, на Фејсбук страници „Срце за Српску“ објављена је фотографија словеначког посланика Социјалдемократске странке Јана Шкобернета и његовог оца, тајкуна и сувласника компаније Екотех, Марка Шкобернет, са председником Републике Српске Милорадом Додиком који је организовао хуманитарни догађај.

Поред фотографије пише „Председник Додик је са словеначком делегацијом, који подржава хуманитарну кампању – Са љубављу храбрим срцима „, стоји на овој фејсбук страници. Данас, на број 1411, можете разговарати са Јаном Шкобернетом, чланом Словеначког парламента. Хвала вам, пријатељи Срба из Словеније.“ Наравно, добротворна организација је често само покривач за везе између многих политичара и привредника, па смо Јанку и Марку Шкобернету послали питања о пословним везама Есотеха и Владе Републике Српске, али од њих нисмо добили никакве одговоре.



 Проналажењем веза презимена Шкобернет и Додика проналазимо пословне везе између мариборске грађевинске компаније ЦПМ и Републике Српске. Директор ЦПМ путева у Марибору, које су сада у стечају, био је Јанеза Шкоберне. 2010. године, Влада Борута Пахора обећала је 300 милиона евра вриједан уговор за изградњу аутопута између Бањалуке и Добоја, али посао није реализован због неадекватних банкарских гаранција. (Словеначки ЦПМ је био ангажован и на пробијању тунела Чемерно, али је компанија отишла у стечај, оставила милионска дуговања према добављачима и подизвођачима, те није испунила обавезе и послове који су били авансно уплаћени).

Удбаш Исајловић је успјешан грађевински радник у Босни и Херцеговини



Традиционално добре односе са Републиком Српском такође има и бивши агент Службе државне безбедности УДБЕ, лобиста и власник бројних компанија Драго Исајловић. Портал Плус је раније писао да је Исајловић власник СГП Горењца, који је оснивач и сувласник двије друге компаније – Горење инжениринг, д. о. о. и НЕ-МУ, д. о. о., основана 1996. године. Сувласник последњег је Елмонт, д. о. о, из босанског Жепча, а његова примарна дјелатност је изградња бензинских станица, терминала и рафинерија. Све бензинске станице су израђене искључиво за Петрол БИХ Оил Цомпани, босански огранак словеначког Петрола. Поред тога, познато је да је Исајловић снажан утицај на државни Петрол.
Словеначки медији су индиферентни према мафијским везама

Према писању Пожарипорта, пословне везе у Републици Српској такође се односе и на предсједника Надзорног одбора Словеначког државног холдинга Дамјана Белича, које има са фирмо Центурион у Бијељини. Ради се о приватној сигурносној агенцији која је такође финансирана државним новцем, који је, према босанским медијима, подржава и Додик.



У каравану словеначких политичара и утицајних фактора везаних за Балкан, а посебно Додикову Републику Српску је и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, који је  оптужен за подмићивање и сексуално узнемиравање. Градска комунална компанија КПЛ Љубљана већ је продата контроверзној компанији МГ Минд која се налази на црној листи Свјетске банке, Европске банке за обнову и развој и Интерамеричке развојне банке.  Власник компаније МГ Минд из Бања Луке,  који користи непоштене пословне праксе и због тога се налази на црним листама, је познати бањалучки тајкун Младен Милановић Каја, који је такође из уског круга људи и сарадника  Милорада Додика.

Петер Труден

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Милко

13.01.2018 16:25

Сад це се мисх мекињар Кесиц увриједити јер су га изоставили са листе удбаша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Ројтерс јавља.

13.01.2018 16:38

Узалуд вам труд свирачи. Потаманиће вас чика Миле у октобру к'о мале мачиће. Мали сте ви мишеви за њега.

Name

Ту

13.01.2018 16:44

Кесиц је стари лопов који тоне са годинама својим ..а каја мафијас који вара народ и глуми побозника а преварант на квадрат али вец пуца полако па нек једу г,,,,на и баја и они.

Name

Е Милко Курилко

13.01.2018 17:05

Кесић је удбашка громада. Такви се не појављују у јавности али увијек управљају.

Name

ре ројтерс

13.01.2018 17:24

Како је кренуло бице добро да доцекамо октобар без прангијања,све висе се прица о другом полувремену.

Name

Ре: Како Ројтерс јавља.

13.01.2018 17:40

Узми дуплу дозу, видиш да једна не дјелује. Сам видиш да си излапио.

Name

Неупуцени

13.01.2018 17:56

Па гдје је ту Специјално тузиластво да истрази је ли то истина и ако јесте да оптузи. Ако није да се не нервирамо и не бјезимо у Аустрију на рад.

Name

Бањалучки тајкун Младен Милановић Каја!?

13.01.2018 16:34

Зар Каја није из неке вукојебине код Мркоњица? Сљего с брда!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мико

13.01.2018 17:06

Цуди ме да се Мектиц није огласио у вези овога..а он то сигурно зна за то..па он зна све..висе од ције,кбг и бије заједно.која је наса среца сто га имамо ту гдје је...мало га муце ови мудзахедини сто се врацају са сиријског ратиста долазе кад хоце а забораве да му се јаве па..незна ко се вратио а ко треба да се врати..углавном он казе да их у ствари и нема..зна цовјек.

Name

Ти безимени

13.01.2018 17:09

Каја је успјешни и послушни бизнисмен. Зна кога треба слушати и како се понашати. Ја му честитам за све што је постигао.

Name

Е

13.01.2018 17:24

Меткицева зена ради код тајкуна овде код нас у прњавору па зато несме прицати о тајкуну и сељаку из мг каји лопову.

Name

Ре Ројтерс

13.01.2018 19:43

Треба гледати неке серије па сконтати историју.

Name

Мрки

13.01.2018 20:59

Браво Мирко бас тако како си написао.

Name

Мрки

13.01.2018 20:59

Мико а не Мирко невидјех добро.

Name

Вирус

13.01.2018 23:42

Сто не удари земљотрес и сравни цитаву РС и нас са њом.

Name

Е Миле Миле

13.01.2018 16:43

Буди сигуран да ћеш завршити у затвору због Мркоњичког клана и Каје МГ минд , па читав регион бруји и зна како је КАЈА уз твој Амин држи директоре Путева Нешића и Гојића а Каја извлачи новац и из јавног предузећа путеви , сва Република Српска о томе бруји и како се извлаче паре али Република Српска није ништа шта ти се спрема у Европској унији због Твојих тајкуна Каја , Станковић, Калдера , и остали , сав регион прича о томе а ти јадан то и даље подржаваш , јеси ли нормалан знаш ли шта и ским радиш и кога подржаваш !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.01.2018 17:21

Калдера је пропао до краја. Све блокирано за дугове. А чека га затвор и у Њемачкој. Тако да је Калдера “бивши”.

Name

Јеб

13.01.2018 17:41

Јебо вас више тај Кајо и тај Нешић па тјерај те ту гамад у затвор , шта треба висе да се деси да се смијени тај Нешић , ово је невиђена брука Додика.

Name

Ре

13.01.2018 17:49

Читава "Република Српска" бруји!! Код мене Нон стоп несто бруји ниса знао ста је, срећа процита твој коментар сад знам ста је. Хвала ти!!

Name

Каја патриота са бројаницом

13.01.2018 19:20

За исти посао што је радио испостављао 2 фактуре: једну Путевима за редовне послове, другу Фонду солидарности за фол поправке путева од поплава...толико о патриотизму и вјери у Бога!

Name

333.33

13.01.2018 19:58

Све и једна фирма у РС која је опстала ту је власт умијесана.А радници раде за мизерлук тристо еура по 250 сати сваки месец без одмора и боловања.У РС немозес бити обуцар ако ниси у владајуцој странци.НАРОД треба да се дигне и свак свога да убије .као кад је црни ДЈОРДЈИЈЕ позвао народ на буну на дахије.

Name

007

13.01.2018 16:59

Опозиција се бори на свој начи .И у Словенији,као и РС те Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

13.01.2018 17:37

Док се ми дозовемо памети они ће се накупити лове и за своје потомке па и ако оду у затвор и тамо ће им бити добро јер су и ове младе затворске чуваре поставили гдје они желе. Кредите ММФ-у и ЕБРД-у нормално враћаћемо ми док смо живи. Боље нисмо ни заслужили.

Name

Др. Фудбал

13.01.2018 17:24

А нове везе Чеферин-Кокеза?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Ројтерс јавља.

13.01.2018 17:25

Све те лоповцине на целу са Милом це заврсити у затвору и на крају ту и заврсити овоземаљски зивот...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

13.01.2018 19:12

Гдје је криминал ту је И Баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разоцарани

13.01.2018 20:32

Е мој предсједнице,на ста си спао! Ста би од оног цовјека који је тако импоновао с краја 90.! Које си ти осјезење био послије оног Крајисника! Одвратног Велибора Остојица! Приглупог Вуцуревица...а данас си спао на њих да ти намакну који глас. Спао си и на ове задње истетовиране дркадзије цији амблем изазива буру смијеха због основног непознавања правописа.... Е,мој јадни Милораде Додик! Тебе се висе не треба бојати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цурла

13.01.2018 22:37

Има ли висе смисла писати о Каји, никада ни једна афера није доказана, цовјек постено ради постено плаца раднике, политика га не занима, он никад није видјен у Додиковом присуству а ви га повезујете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

13.01.2018 23:50

И ХУМАНИТАРНИ СКУП ЗА КРИМИНАЛ И СА КРИМИНАЛЦИМА.СВЕ НА РОБИЈУ БЕЗ КОМЕНТАРА ИТО ДОЗИВОТНА.

Name

Ре цурла

14.01.2018 11:18

Оно сто не знаш и немој коментарисати , а токове новца никад не можеш избрисати , ни ти сакрити, тако да је све толико видљиво и евидентно , само ти то ни ти видиш ни ти разумијеш и погледај ко све узима тендере , Каја је класични мешетар који уз помоћ Тегелтије и наравно Додика нажалост испоставља фактуре а ништа није урадио и то наплаћује , узмите само фонд солидарности па ћете видјети ко је и колико наплатио на поплавама , све ће ти бити јасно а о путевима то је прича за себе , о томе тек слиједи права драма о Каји и Нешићу и (Тегелтији-Цвијановиц)

Name

цурла

14.01.2018 14:01

Када све то знас, засто не пријавис? Прицас глупости ти имас увид ко је ста фактурисао, стварно ово ни клинци у вртицу не би повјеровали смијали би се оваквој глупости!

Name

Ре ре цурла

14.01.2018 17:13

Ово није глупост , наравно да је пријављено и полиција је ушла у путеве и све је отишло и у сипу и сви папири постоје , толико о теби и таквим као ти који си заслијепљен поред својих очију и глуп да не схваћаш о каквом се криминалу ради, али из ког разлога овако коментарисес ако ниси један од њих није ми јасно , ваљда неко ко ради у том предузећу зна шта Каја фактурише и шта ради Смијешан си

Name

Ато

14.01.2018 10:43

Људи све раде с вјером у бога ,и како раде нек им бог тако врати,и њиховој дјеци , инаце је велики вјерник

ОДГОВОРИТЕ