Анализа: Федал финале - случајност или реална опција?

Последње финале Гренд слема одиграли су почетком јуна у Паризу 2011. године након чега је уследио сушни период од чак 67 месеци.

Тенис 15.01.2018 | 23:45
Анализа: Федал финале - случајност или реална опција?
Нити један међусобни дуел у самој завршници неког од четири највећа турнира током тог периода наводио је на логичан закључак да су шансе за неку нову репризу готово немогуће – један је имао пуних 30 година, док је други био на прагу 36.

Онда је освануо 27. јануар 2017. и Роџер Федерер и Рафаел Надал су победама над Станом Вавринком, односно Григором Димитровим, дошли у прилику да се поново боре за један од највећих пехара у 'белом спорту'. 

"Присуствујемо посебној страници историје. Сведочили смо нечему невероватном", усхићено су новинари говорили пошто је "челенџ" показао да је Федерерова кратка дијагонала завршила на линији и да је управо постао нови шампион Аустралијан опена. 

Федерер је славио у трилеру од пет сетова и тако прекинуо низ од четири узастопна Гренд слем финала која су припадала његовом противнику. 

Истовремено се јавила и мисао потпуно супротно од оне већ описане, а опет потпуно реална, па сам и ја помислио да није далеко од истине – "никада више нећемо гледати Федал борбу за ГС трофеј". Непуних 12 месеци касније бих морао да признам да се процена није баш обистинила јер Роџер и Рафа тренутно заузимају водеће позиције на АТП листи, после невероватне сезоне у којој су су покупили све најважније пехаре.



"Њих двојица, Рафа и Роџер су фаворити, поготово имајући у виду наступе у прошлој години и чињеницу да су овде у Аустралији већ играли у финалима. Они су дефинитивно два највећа фаворита на које треба обратити пажњу, али је све и даље отворено", изјавио је Новак Ђоковић.

Најбољи српски играч враћа се после шестомесечне паузе због повреде лакта, који према сопственом признању још није 100% залечен, па га не треба уврстити међу најуже фаворите. Између осталог, такмичење ће почети као 14. носилац, али његова најбоља издања и не треба очекивати у Мелбурну, већ када се потпуно буде опоравио од повреде – детаљније о томе читајте ОВДЕ.

Жреб за први Гренд слем сезоне одржан је пре неколико дана и може се без дилеме рећи да је најбоље прошао ‘Бик са Маљорке’. Надал ће на отварању играти са Виктором Естрељом Бургосом, потом вероватно Леонардо Мајер, па Дамир Џумхур… Тек у четвртом колу би могао да се састане са Џоном Изнером или Дијегом Шварцманом, док му четвртфинале вероватно доноси Пабла Карења Бусту или Марина Чилића.

"Колено је добро. Овде сам, да се не осећам добро, не бих се појавио у Мелбурну. То је добра вест, тренираћу напорно и бићу спреман", рекао је Рафа који је такође имао проблема са повредом.

Упркос нешто тежем жребу (потенцијални противници су му Аљаж Бедене, Јан-Ленард Штруф, Ришар Гаске, Милош Раонић, Сем Квери, Давид Гофан, Хуан Мартин дел Потро…) и чињенице да се налази у истој половини костура са Ђоковићем, Тимом и Зверевим, Роџер Федерер је човек којег многи виде како брани титулу 28. јануара.

Разлога је много – фантастична претходна сезоне, физичка и ментална свежина, доминација у дуелима са Надалом, промена рекета која је дала изузетне резултате, промењена техника код бекхенда… Не кажу то само навијачи и играчи, већ и стручњаци, аналитичари и бивши тенисери.

"Игра све мање и мање турнира и фокусира се на Гренд слемове. Због начина на који игра, талента и начина рада, а тренира много напорније него што људи мисле, рекао бих да ће бити опасан на Гренд слемовима и када напуни 40 година", истакао је Матс Виландер и додао:

"Федерер жели да Надал игра агресивно и прави грешке. Зато толико ‘жури’ у њиховим мечевима, то је део тактике која функционише. У последњих неколико сусрета, Рафа је правио превише грешака покушавајући да испрати Роџеров ритам, а мислим да то не може да уради. Надал мора себи да каже – ‘ако можеш да ме победиш, победи ме, али нећу сам да се победим покушавајући да погађам винере’. То је једина шанса коју има".

Слично мишљење има и легендарни Борис Бекер, осмоструки Гренд слем шампион и некадашњи Новаков тренер.

"Рекао бих да је фаворит Федерер. Бранилац је титуле и имао је невероватну 2017. годину".

Пре 365 дана више је било оних који би стали иза моје мисли са почетка, да смо присуствовали последњем "Федал" финалу, али то изгледа није тачно. Двоумљења много нема – ако Надал буде 100% спреман, велике су шансе да их опет пратимо у последњем сингл мечу на овогодишњем Аустралијан опену. А разлог за ову тврдњу је једноставан – квалитет.

"Пре годину дана би њихова борба за прво место на свету била изненађење, али мислим да сви ми потцењујемо њихове играчке квалитете, посебно страст и љубав коју гаје према овом спорту. После свих трофеја и зарађеног новца, настављају да се такмиче на највишем нивоу, само зато што имају велику страст и воле тенис", додао је Бекер.

Одговор на питање биће познато након полуфинала који су на програму 26. јануара – немојте да се изненадите ако буде као прошлогодишњи.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар