Политика, а не фудбал: Крај саге о најгорој Барсиној инвестицији!

Арда Туран званично у Истанбулу! Свака утакмица коштала је Блауграну више од 1. 000. 000 евра!

Фудбал 13.01.2018 | 18:15
Политика, а не фудбал: Крај саге о најгорој Барсиној инвестицији!
На крају је било мучно то гледати. Барселона се упињала не би ли му пронашла нови клуб, Арда Туран је одбијао све понуде, сасвим задовољан местом на трибинама уз годишњу плату од скоро 9.000.000 евра. Ове сезоне ни минут на терену. Тек понеки тренинг, јер Турчин је увек проналазио изговоре. И коначно растанак који су толико дуго чекали на стадиону Камп Ноу. Арда Туран је и званично прешао у Истанбул Башакшехир, пошто је Барса била принуђена да прихвати понуду о позајмици на период од две и по сезоне.

Тачније, до лета 2020. године, када ће Арди и истећи уговор са Блауграном.

Финансије за сада прилично нејасне, иако се прво писало да ће Барса добити обештећење од око 10.000.000 евра (2.000.000 горе-доле). Према последњим информација неће добити ништа. Бар не фиксно. У зависности од Туранових игара у Турској добијаће некакве премије. Задржала је и право да у сваком прелазном року прода Турана. Под условом да он пристане наравно, а до сада то није ишло како треба. Ако ништа друго бар се ратосиљала те његове огромне плате. Њу ће на себе преузети Истанбул Башакшехир.

Било како, неславан крај саге која је од старта кренула у погрешном смеру. Просто, Арда Туран је био политичко појачање, не фудбалско, иако је управа прикривала одговорност тврдњама да га доводи на изричит захтев Луиса Енрикеа. Сви су у ствари знали да је Ардаизборно обећање Ђозепа Марије Бартомеуа, који се тада кандидовао за повратак на председничку фотељу. Барса је била под забраном довођења играча, а Бартомеу је свеједно издвојио 34.000.000 евра (плус још 7.000.000 у премијама) како би Арду довео на Камп Ноу. Туран је наредних шест месеци преседео на клупи, јер није могао да буде регистрован. Сви други председнички кандидати (Лапорта, Бенедито и Фреишес) јавно су се бунили против оваквог Бартомеуовог потеза (званично је додуше трансфер потписао Рамон Адел као привремени руководилац), тражили да он буде поништен.

Није вредело, Арда је стигао, освојио брдо трофеја, нешто и играо, али никада ни изблиза на нивоу на којем је био док је носио дрес Атлетика.

Све скупа је одиграо 55 утакмица за Барсу, постигао 15 голова. Кад урачунамо обештећење и плату долазимо до податка да је свака његова утакмица Блауграну коштала више од 1.000.000 евра!

Каталонци данас кажу да ни не изгледа као професионални фудбалер. Физички запуштен, увек у проводу, скоро никад на тренингу. Можда је баш због тога инсистирао на трансфер у Истанбул Башакшехир. Само ће га тамо трпети таквог. Јер Арда Туран је у врло присним односима са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. А јавна је тајна да је Истанбул Башакшехир Ердоганово мезимче. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар