Срби да спријече отимање имовине

У поступку књижења имовине у Федерацији БиХ, који ће бити проведен у овој години, налази се око 30 одсто територије која је у власништву Срба. То је оцијењено синоћ у Бијељини на састанку Одбора за заштиту српске имовине у Федерацији БиХ. Истакнуто је да се имовина не може тек тако некоме одузети, али је потребно да буду обавијештени на који начин могу да потврде власништво над својом, или земљом својих предака.

Босна и Херцеговина 13.01.2018 | 08:16
Срби да спријече отимање имовине
Да Срби не би остали без своје имовине у Федерацији БиХ, неопходно да под хитно пријаве права на некретнине у земљишно-књижним канцеларијама надлежних општинских судова, одакле су родом и поријеклом.

"Кад општина објави јавни позив, онда се треба јавити, доћи и донијети неке доказне папире, материјале, да се то укњижи, и то се ради онда без новчане накнаде, а ако то не урадимо тада, онда оставинска рапсрава траје пуно дуже, и онда се то плаћа", каже Радован Грајић, помоћник министра за избјегла и расељена лица у Влади Републике Српске.

Имајући у виду да су Срби расијани по свијету, надлежни указују да је ово још један потез Федерације да преотме имовину Срба.

"Нама није у интересу да изгубимо 30% имовине које имамо, зашто би та земља била ничија ако знамо да је наша", пита Грајић.

"Највећи је проблем што Срби нису обавијештени о проблему који се ради у ФБиХ. С обзиром да се само путем службених новина, односно службених гласила у Федерацији објављује и путем њихових средстава информисања који нису доступни Србима који су избјегли са територије Федерације БиХ, а да не говорим о Србима који су у дијаспори", предсједница Удружења Крајишника Бијељина Смиљка Кнежевић.

Позив земљишних канцеларија у Федерацији БиХ важиће годину дана и сада је бесплатно књижење.

Надлежни су још једном упутили апел свим грађанима који су избјегли са подручја Федрације БиХ да се морају јавити у надлежне службе ради легализације своје имовине.