Стари власници траже своје куће

Потомци некадашњих власника потражују објекте одузете после Другог светског рата, које између осталих сада користе певачица, странка Српски покрет обнове и Ђинђићева удовица.

Србија 12.01.2018 | 22:03
Стари власници траже своје куће
Певачица Светлана Цеца Ражнатовић, Српски покрет обнове, чији је лидер Вук Драшковић, али и удовица покојног премијера Зорана Ђинђића Ружица по свој прилици мораће да изађу из објеката које користе, сазнаје Курир.



Те објекте у процесу реституције потражују наследници некадашњих власника којима је имовина неправедно одузета после Другог светског рата.



Више власника

Цеца поседује локал у приземљу зграде у Кнез Михаиловој улици број 9, чији поврат захтевају потомци некад чувеног трговаца Велизара Митровића.

- Они потражују целу зграду, у чијем су приземљу два локала, од којих је један у власништву Ражнатовићеве. Други локал припада компанији „Делта М“ Мирослава Мишковића, док је остатак зграде у власништву Миодрага Костића Колета. Процес реституције на овом објекту још увек није завршен. Иначе, од свега одузетог после рата сад се потражује само 20 одсто - истиче председник Мреже за реституцију Миливоје Антић.



У проблему је и Ружица Ђинђић, која већ 15 година користи кућу у Толстојевој 35 на Дедињу, коју потражује Даринка Таталовић (82). Бака Даринка је због те имовине чак штрајковала глађу испред Агенције за реституцију, али и претила да ће се дићи у ваздух. Кад је Зоран Ђинђић постао премијер, на коришћење је добио и кућу у Ужичкој 40, коју његова супруга и даље користи, а за чији поврат су захтев поднели наследници чешког банкара Боукала.



И судије избацују

Такође пред исељењем је и СПО, с Вуком Драшковићем на челу, који ће после скоро две деценије морати да изађе из просторија у Кнез Михаиловој 48, на које право полаже више лица. Исељење СПО је заказано за 13. јануар, али је на то уложена жалба. Спорна је и зграда Високог савета судства у Ресавској 42, коју потражује ћерка покојног спортског коментатора Драгана Никитовића.

У Агенцији за реституцију Куриру је потврђено да СПО напушта зграду, док судбина куће Ружице Ђинђић још није одређена:

- За објекат у Толстојевој 35 донето је решење којим се одбија захтев подносилаца за враћање и против овог решења поднета је жалба Министарству финансија, које је другостепени орган, као и у случају зграде Високог савета судства. За Кнез Михаилову 9 пронашли смо само један захтев, за који неће бити донета позитивна одлука, будући да се ради о закупцу, а не и власнику локала. Могуће је да постоји још неки захтев за ову локацију.

(Курир)

(Фото: Марина Лопичић, Драган Кадић, Принтсцреен, Зорана Јевтић, Небојша Мандић, Дамир Дервишагић)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Трц

12.01.2018 21:09

Е ј.би га. Таман се људи скућили а неко хоће да их истјера ван. Срамота а грађани првог реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни Балкан

13.01.2018 06:39

Овде је вијковима власт само отимацина.

Name

вања

13.01.2018 10:00

Особе са слике дају поруку погресног тумацења ове пљацкаске реституције и тема је на насловној тек кад се пјевљка и ова свита нашла на удару док вец постене градане вец дуго избацују на улицу. Они су последица деведесетих и њих треба раздвојити. Како им је одузета имовина најбоље би било закљуцити из филима ,, Хајдук". Мислим од куце једног лепог ја би направила после старацки дом је се налази у лијепој је природи итд.

Name

Ин

12.01.2018 22:05

Упс ови јадници неце имати где зивети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

13.01.2018 01:07

Бивси власници су сви добили у социјализму на кме острцења станове а неко и другу компензацију, али то се нс спомиње нигде. Скоро су избацивали госпођу из стана који је њен отац добио у замену за два друга стана. Повратник тј.пријасњи власник је добио за одштету стан од СФРЈ и још један од фирме у којој је радио. Шта је овде правда? Жена би требала на улицу, а он користи бахатост и рупе у режиму. Криминал једном ријечју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре xx

13.01.2018 07:02

Објективан и праведан коментар. Некадасња дрзава није отимала да би дала својој дјеци,него да би се избјегла огромна социјална разлика. Уосталом,откуд тим прецима силне некретнине?? Да није препостеним радом?!

Name

xx

13.01.2018 09:03

Сигурно да не стојим на страни ових са слике јер о и спадају у категорију таквих и то је последица резима деведесетих, међутим велик број је случајева је као горе наведени. Таман посла да су после др .свј рата требали да оставе сараднике окупатора у вилама који им је омогуцио најцрњи режим да зараде. Док су људи разбијени и осакацени после првог свјетског рата ходали спаљеном Србијом неко је за тих двадесет година стекао дворце, руднике, винограде.. Зар мислите да су људи се тек прикљуцили НОБ. Не јер та борба је подразмјевала и разбијање класног непријатеља. Између осталог ево нам овде репризе.

Name

ре xx

13.01.2018 19:55

У праву сте господине??? Тако одлуци партијски несколовани кадар и сколоване посла на Голи Оток.......!!! Јад и биједа али досло је све на наплату,ста смо све узајмили.......???

Name

Турбоскара

13.01.2018 01:58

Нема од овога ниста немозес се срогатим бости..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

13.01.2018 03:15

Врацај отето бандо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.01.2018 04:59

Није се уселила сиротиња вец лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

13.01.2018 05:12

Најлаксе се скуцити са туђих леђа. Оно "Туђе хочемо своје недамо"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопови

13.01.2018 05:55

све треба истјерати напоље из тудје приватне своине и свима треба вратити стоје отето нека виде дасе немозе зивети на тудјој муки давноје рецено отето проклето

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брисел

13.01.2018 07:00

На хиљаде таквих слуцајева од Вардара до Триглава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окрени обрни

13.01.2018 07:34

Некада давно у зла времена и јос горој дрзави.Неки лоси момци су одузимали куце људима, уз разна објасњења. Прогласе га дрзавним непријатељем, стрпају га у затвор или га посаљу на такозвани голи оток и одузму му имање. У неко време народ се побуни. Направи (октобарску) револуцију. Победи и додју бољи на власт али никако да се сете да врате људима или презивелим цлановима породица њихова имања. Него та иста имања поделе "заслузним градјанима", "заслузним борцима" или не дај Бозе "заслузним установама", па `ајмо Јово наново. Интересантно је, да се "борци за демократију", они "Богом дани". Никада не побунисе и не одбисе тудје. Куце и имања која су им "по заслузи и правди" додељена. За нихово несебицно залагање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xцx

13.01.2018 09:09

Ма ста слинис! Постењаци и бизнисмани попут дxнасњих политицара. Одузели су лопурдама сто за двадесет година опљцкасе народ који је искварио у првом свјетском рату. Наравно ови са слике су последица демократских промјена. Комнта под xx. је довољан.

Name

Хм

13.01.2018 12:35

Ма ста слинис!?

Name

Из Саракева

14.01.2018 14:49

Све вратити у посјед власника.Правда је спора,људи умиру.Мени у РС(БиХ) кад ми се врати имовина(црна сума) бицу богатији од гос.Милорада Д.Све посјекосе приватно муслимана а онда казу да позитивно послују Суме РС.Припремају се тузбе за Маглиц у Фоци.

ОДГОВОРИТЕ