Прича: Роџер Федерер - синоним за реч фаворит!

Осмог августа напуниће 37 година, али га то ни најмање не спречава да тениску јавност одушевљава изнова и изнова.

Тенис 15.01.2018 | 20:30
Прича: Роџер Федерер - синоним за реч фаворит!
Да би се побројали сви његови успеси, достигнућа и рекорди – у каријери дугој тачно две деценије – био би потребан један посебан, подугачак текст.

Ипак, довољно је рећи Роџер Федерер и значајан број становника наше планете знаће да вам каже много тога о 'Маестру из Базела'.

Иако је деловало да је 'крштеница' учинила своје, из ове перспективе, делује да је Швајцарац у сваком тренутку своје каријере тачно знао шта треба да уради, а то је био случај и током ситуације која је за њега била страна.

После полуфинала Вимблдона и пораза од Милоша Раонића морао је да заврши сезону, подвргне се операцији и направи најдужу паузу од када је 1998. године ступио у свет 'белог спорта'. Многи су истицали како је велико шампиону дошао крај, како, и да се у потпуности опорави, пре свега због година, више неће бити онај стари.

Међутим, после тек друге сезоне у овом миленијуму у којо није освојио барем један трофеј, Федер се на терен вратио у свом стилу – на спектакуларан начин.

Рекордеру по броју Гренд Слем трофеја умногоме је помогао и уникатан стил игре, нешто што се описује попут шута са задршком Мајкла Џордана, продора Дијега Арманда Марадоне или технике Вање Грбића – фасцинацијом.

Роџер је у међувремену променио и начин и дужину тренинга, пажљиво је бирао турнире на којима ће наступити пропустивши комплетну сезону на шљаци, док се, као и претходних неколико сезона труди да што је више могуће скраћује поене и себи својственим винерима завршава поене.

"То што он и даље игра тенис верујем да је најфасцинантнија ствар коју сам видео у било ком спорту. Јесте Пит Сампрас најбољи играч свих времена, али је чињеница да је Роџер на највећим турнирима увек ту. Оно што он ради је чист божји дар, али се мора истаћи и да је био изузетно паметан када је у питању вођење рачуна о сопственом здрављу. О томе се не говори превише, пре свега о начину на који тренира, али он и даље ради веома вредно и предано, иако је и тренинге редуковао и модификовао још пре пет, шест сезона. Он не воли да прича о томе јер не жели ни да људи причају о томе, док га ми сви гледамо и мислимо како је све што он ради лако, али је то само делимично тачно", сматра Патрик Мекинро, тениски аналитичар америчког ЕСПН.



Управо у побројаним факторима лежи и чињеница зашто се није зауставио на седамнаест највећих трофеја, већ је прошле године у спектакулраном финалу Аустралијан Опена савладао једног од двојице ривала Рафаела Надала, после борбе у пет сетова (6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3), и додатно увећао већ импозантну и невероватну бројку.

Баковит повратак наставио се на његовом омиљеном турниру, стигавши до чак осмог трофеја на Вимблодну чиме је постао рекордер 'Олд Енгланд Цлуба', да би сезону завршио са 52 тријумфа и свега пет пораза, освојивши седам шампионских пехара. Али, да то и није био случај, када је здрав – Роџера Федерера просто морате сматрати фаворитом.

"Кажем вам, то је невероватно – упалите телевизор да гледате Хопман куп и видите Роџера. Заиста фасцинантно како успева и наставља да ради све што ради. Изгледа млађе некога икада, док се креће предивно, као што то чини одувек, бриљантно ударајући лоптицу. За мене, он је очигледан фаворит. Имамо Рафу који има проблема са повредама, док је изнад Новаковог имена велики знак питања... Остали момци још увек нису направили пробој, Стан је повређен... С друге стране, не верујем да Григор, Давид, Александер и остали млађи играчи имају икакве шансе против Роџера у полуфиналима и финалима највећих турнира", јасан је Патрик, млађи брат легендарног Џона.

За разлику од Новака и Рафе, Роџер у потпуности спреман чека почетак првог Гренд Слема сезоне и решен креће у одбрану титуле, потенцијалне двадесете јубиларне када су у питању четири највећа турнира.

Али, истовремено и поред свега наведеног, не би требало заборавити колико година има, што уз комбинацију паклених мелбурншких врућина и надахнуте противнике може да представља 'фаталну' комбинацију – нешто што такође није страно по многима најбољем играчу од када је тениса.

Федерер не би требало да има превише проблема на самом старту где га чека Аљаж Бедене из Словеније, а ни у другом колу – када ће се највероватније састати са бољим из окршаја Јан-Ленарда Штруфа из Немачке и добитника специјалне позивнице Јужнокорејца Сонво Квона.

Први прави тест могао би да има против Француза Ришара Гаскеа у трећој рунди или Милоша Раонића из Канаде у наредној, док би у борби за само завршницу ривал могао да му буде или Белгијанац Давид Гофан, Чех Томаш Бердих или Хуан Мартин дел Потро из Аргентине.

Наравно, као и у сваком спорту, није немогуће да Швајцарац, или неки други фаворит, шокантно заврши свој наступ на првом Слему сезоне, али се сви љубитељи тениса барем потајно надају да би у борби за велико финале, крајем јануара, могли да гледамо нови епски спектакл и 46. окршај Роџера Федерера и Новака Ђоковића.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар