Прича, АО: Кен Роузвол - човјек вино и "Мишићи" кроз три деценије

Сви су са дивљењем прошле године гледали Роџера Федерера како утире пут ка 18. ГС титули са пуних 35 година у Мелбурну. Кен Роузвол је то урадио са 37.

Тенис 15.01.2018 | 18:30
Прича, АО: Кен Роузвол - човјек вино и "Мишићи" кроз три деценије
Аустралијска тениска легенда је свој необичан надимак "Мишићи" добила половином прошлог века.

Човек коме је сваки мишић био развијен Лу Хоуд у шали је вижљастог Роузвола назвао баш "Мусцлес" (Мишићи) и тај надимак му је остао до данас.

Иза овог надимка се налази осам Грен слем титула у сингл каријери чија је нит била развучена на три деценије.

Тенис је половином прошлог века имао више значајних Аустралијанаца, Роузвол је био један од њих. Иако је Аустралијан Опен, као што смо већ писали, сматран једним од не тако јаких турнира јер нису били привлачни играчима из Европе и САД, ипак је подвиг освојити Грен слем.

А Кену Роузволу је пошло за руком да освоји сваки изузев Вимблдона. Баш пре две године је током турнира у Бризбејну изразио жал што више нема турнира на трави као некада.

Воли да их гледа иако му на трави недостаје онај највећи турнир са терена Ол Ингланд клаба. Шампион АО 1953, 1955, 1971. и 1972. (финалиста 1976.), Ролан Гароса 1953. и 1968, УС Опена 1956. и 1970. године. На Вимблдону је четири пута играо финале и четири пута га губио.

Као што је трајао током три деценије, трајао је и током три ере - аматерске, професионалне и Опен ере. Роузвол је тенисом почео да се бави са три године, а први рекет му је дао отац Роберт. Касније је његову вештину усавршавао легендарни аустралијски тренер Хари Хопман и Роузвол је постајао човек рекорд.

Када се само погледа размак између првих и последњих освојених ГС турнира види се да је био као вино - што старији то бољи. На почетку каријере држао се више ближе основној линији, користио прецизни бекхенд слајс и њиме диктирао размене.

Како је сазревао, сазревала је његова игра па је развијао сервис волеј игру која ће обележити прве деценије Опен ере и постати заштитни знак многим великим именима.

Са 18 година је освојио први највећи турнир и постао рекордер као најмлађи коме је то пошло за руком 1953. године. Са пуних 37 година, два месеца и једним даном је у окршају "олдтајмера" победио 36-годишњег Мала Андерсона 7-6, 6-3, 7-5 и постао и најстарији освајач слема. Одлука да се током каријере отисне у профи воде одвојила га је од ГС турнира пуних десетак година све до почетка Опен ере када је освојио први ГС на коме је учествовао у Паризу.

Побеђивао је Рода Лејвера, Тонија Роуча, Артура Еша и многе друге легенде, али му је топ ренкинг био друго место на коме се први пут нашао са 18 година, али и када је напунио 40.

"Имао сам среће јер се игра није много мењала од тренутка када сам почео да је играм до тренутка када сам завршио каријеру", рекао је једном приликом Роузвол. Финале против Рода Лејвера из 1972. и даље се сматра једним од најбољих тениских мечева у историји коју су последњих десетак година умногоме изменили момци из "велике четворке".

Роузвол је против Лејвера пре 45 година играо маратон од три и по сата 4-6, 6-0, 6-3, 6-7, 7-6.

На крају, када је све било готово рекао је "Он ми је дао десет лаких поена" указујући на десет дуплих сервис грешака које је Лејвер направио. "Омогућио ми је победу када је почео да сервира лоше", додао је после легендарни Аустралијанац.

Али то није било све од њега. Последње турнире у Токију и Хонг Конгу освајао је са 43 године, а противник му је рецимо у Токију био Илије Настасе. Један од последњих покушаја да освоји пети АО био је 1976. године када је дошао као први носилац, али је бољи у финалу био Марк Едмондсон.

Кен Роузвол је решио да се окане тениса после 133 освојена турнира (35 у АТП конкуренцији), укупно 18 Грен слемова (осам у дублу и један у миксу) и зарадио је тек 1.6 милиона долара. Ма колико се на рачун Роузвола Лу Хоуд, некада партнер у дублу, некада ривал у синглу, шалио због недостатка мишића, управо ти мишићи су тако дуго одолевали времену.

Довољно да од Роузвола створе једну од тениских легенди и бесмртних имена Мелбурна.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар