Страх од морбила скраћује посјете

Универзитетски клинички центар Тузла од јуче је промијенио, односно пооштрио режим посјета у циљу смањења ризика од оболијевања због епидемије морбила у окружењу (Србија и Словенија), као и због тренутне сезоне грипе.

Босна и Херцеговина 12.01.2018 | 07:23
Страх од морбила скраћује посјете
"По новом режиму посјете ће бити дозвољене уторком, четвртком, суботом и недјељом у периоду од 16 до 18 сати, а у јединицама високог ризика на период од 16 до 17 сати", наводе из ове здравствене институције, у којој су до сада сваки дан биле посјете.

Подсјећамо, од октобра прошле године до сада у Србији је од морбила (малих богиња) обољело 747 особа, а двоје је умрло - тридесетогодишњи младић у Београду и дјечак од двије године у Нишу.

Према подацима којима располаже Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести при Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, у РС засад нема повећаног оболијевања од инфлуенце, а у овој клиници није био евидентиран нити један случај морбила.

"Уколико се примијети повећано оболијевање од респираторних инфекција, здравствена установа може донијети одлуку о редукованом броју посјета, али на приједлог надлежних епидемиолога и инспектора", појашњава Верхазова.

Ово потврђују и из Института за јавно здравство РС, који је надлежан за епидемиолошку ситуацију у РС.

"С обзиром на то да немамо ниједан регистрован случај морбила, а само један случај грипа, засад нема ризика. Ако ситуација буде кулминирала, Институт ће реаговати", навели су из ове институције.

Љубица Јандрић, начелник Службе за епидемиологију, наводи да је од почетка сезоне узето 38 узорака и да је микробиолошком анализом у протеклој седмици утврђен један заражени вирусом инфлуенце тип А (Н3).

"Ово је први потврђени случај вируса грипа у РС. Остали анализирани узорци су били негативни", рекла је Јандрићева.

У Институту додају да се средином фебруара очекује врхунац броја обољелих од грипа.

Када су у питању морбиле, доктори сматрају да је најбоље спријечити их вакцинацијом, која и даље није на задовољавајућем нивоу.

"МРП вакцина у РС има довољно, али родитељи не доводе дјецу на вакцинацију или је одлажу па је обухват вакцинацијом низак. Тренутно у РС немамо пријављених обољелих од малих богиња, међутим све док обухват не буде 95 одсто и више постоји могућност за појаву епидемија малих богиња (морбила), рубеоле и заушњака", појашњава Јандрићева.

Од Института за јавно здравство Кантона Сарајево до закључења овог броја "Независних" нисмо добили информацију о епидемиолошкој ситуацији на овом подручју.

Када је у питању вакцинација против грипа, из Дома здравља Бањалука наводе да су за ову сезону потрошене све набављене количине вакцине, те да није било потребе за више доза.

И комерцијалне вакцине су потрошене, као и одређена количина вакцине која је набављена од стране Фонда здравственог осигурања РС за одређене категорије најугроженијих хроничних болесника.

Извор: НН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

богиње

12.01.2018 07:48

у страхусу велике оци у свакој дрзави гдјесу политицари покрали све у болницама покрали директори треба отици код хадјинице сабије и видети код ње имали вакцина пацес видет колико има разни лекова требајој да леци свога зуцу и осталу буљументу из сталеза сда ида мозе делити у вецници када је састанак ходја и хадјија са ресом на целу сто њија ненападну велике богиње неце онису исли на хадј и мрзе све сто иде на рец срби и стогод срби славе они покусају оспорит али срби славе у инат

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

12.01.2018 09:40

Из које лударе су те пустили ?

Name

Ре М

12.01.2018 09:49

Ово је крезуби србо са Сокоца побјего!

Name

богиње

12.01.2018 08:57

небојтесе брацо босњаци и богиње имају достојанство оне имају своју нацију нисује мењале од кадасује добиле јер док вас стигну у нацији муслимани висте побегли у нацију босње доквас стигну тамо вицете измислити нову нацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

12.01.2018 09:39

Није теби лако .

Name

Ре М

12.01.2018 09:51

Ма 70% је њих крезубо и полулудо!