Савјетник: Нека се зна “ко је газда“!

Савјетник америчког предсједника за безбједност Херберт Мекмастер сматра да САД треба да започну стратегију "крвавог носа", бомбардују Сјеверну Кореју и покажу Русима, Кинезима и Иранцима "ко је газда".

Свијет 11.01.2018 | 13:18
Савјетник: Нека се зна “ко је газда“!
Лист "Бизнис инсајдер" наводи да, за сада, државни секретар Рекс Тилерсон и министар одбране Џејмс Матис успијевају да спријече америчког предсједника Доналда Трампа да послуша Мекмастеров савјет. 

Мекмастер је прошле године написао текст за америчку војску и поручио да "непријатељске, ревизионистичке силе: Русија, Кина, Сјеверна Кореја и Иран анектирају територије, застрашују америчке савезнике, развијају нуклеарно оружје и користе стране снаге под заштитом конвенционалних војски". 

Он тврди да сви они пазе да не пређу границу која би изазвала конкретан одговор САД и савезника, те да "непријатељске снаге посматрају и процјењују америчка дјеловања и усклађују акције". 

Мекмастер наводи да се Кина, Иран и Сјеверна Кореја охрабре када виде "руско хибридно ратовање у Украјини и на Балтику, те слаб одговор САД". 

Сјеверна Кореја показала се посебно вјештом у "гурању" својих интереса у супротности са захтјевима САД, сматра Трампов савјетник за безбједност. 

Русија, Кина, Сјеверна Кореја и Иран дјелују у супротности са интересима САД, чији утицај опада на Тихом океану, у Источној Европи и на Блиском истоку. Истовремено, утицај Кине, Русије и Ирана расте.

Када су га питали о сјевернокорејској кризи Мекмастер је одговорио: "Нисмо предани мирољубивом рјешењу - предани смо рјешењу". 

"Морамо бити спремни, ако то буде неопходно, да извршимо денуклеаризацију Сјеверне Кореје и без сарадње њеног режима", сматра он. 

Мекмастер је за стратегију "крвавог носа", у склопу које би САД извеле ограничени напад као реаговање на неку сјевернокорејску провокацију. 

Али, такав напад би лако могао прерасти у нуклеарни сукоб. Могла би се умијешати Кина, па чак и Русија. Погинуле би бројали у стотинама хиљада, а можда и милионима", наводи у анализи "Бизнис инсајдер". 

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Са стране

11.01.2018 12:26

Ћелавог лудака треба хоспитализовати! Убијао би туђу децу само да покаже како има већу ћуну! Такви не би требало да слободно шетају улицама, а камо ли да саветују људе на озбиљним положајима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Са стране

11.01.2018 13:10

Које ли ироније, Амри да убијају туђу "децу", а шта нам раде "браћа" Руси у Сирији, сви су они (Амери и Руси) исти, само не знам како ће се понашати када мечка запјева пред њиховим вратима.

Name

ре са стране

11.01.2018 14:54

Колико је деце погинуло приликом српске опсаде Сарајева. Од овог приједлога нема ништа, сви ми знамо да је америчка војска неприкосновени Бр.1 на планети земљи.

Name

Миле

11.01.2018 16:34

Оцигледно да нисте уцили историју него сигурно повијест сте уцили па зато и незнате која је то најјаца сила била 1914 год. и 1941 год. и ста се то догоди у оба слуцаја након цетири године ратовања. Мало то проуците и доцете до спознаје да нема непобедиви залосно је сто много невиних страда а када су амери тако јаки сто вијетнам не заузесе повукосе се ко какве курве а оцигледно да неки од вас воле курве.

Name

транп

11.01.2018 12:55

немојга слусат само запрети некасе зна ко јаси коња а ко отвара капију тотије доналд транп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

11.01.2018 13:40

Транпе ти си странпаци глупи коњ.

Name

Јоле

11.01.2018 15:20

Ја ово разумијем тако,да ако Трумп послуса овог савјетника,да це управо Амери бити "крвавог носа".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

11.01.2018 16:36

Увијек вецина дрзава свијета стане на страну америке јер зависе од ње. надји атлас па забиљези своје омиљене а на другој страни остају све . једино нуклеарни рат мозе да те извуце ал морас одма на своју страну...

Name

Вирус

11.01.2018 15:30

А колико је деце подлегло блокирањем крајине и ники не одговара ови амри ки и насе балије само они имају га право.

ОДГОВОРИТЕ