Моћно оружје у рукама Путина

У руској армији појавиц́е се борци-рониоци, тзв. "акванаути", који ће моћи да роне на дубине веће од 400 метара.

Свијет 11.01.2018 | 07:44
Моћно оружје у рукама Путина
Њихова првобитна намена је да буду спасиоци, али руско министарство одбране има план да их ангажује и на неким другим мисијама, преноси Спутњик.

Прва фаза обуке ронилаца биц́е одржана у Ломоносову. Друга фаза те обуке укључиц́е вежбе роњења са спасилачких бродова руске Ратне морнарице.

Зарањање на дубину од 400 метара одвијац́е се са палубе спасилачког брода "Игор Белоусов" и уз коришц́ење специјалног ронилачког комплекса за екстремне дубине ГВК-450, који омогуц́ава рад на дубинама до 450 метара и у сменама на шест сати дневно током три недеље.

Реч је о ронилачким комплексима, који споља подсец́ају на велике капсуле и омогуц́авају рониоцима да дуже време раде на великим дубинама.

Иначе, у новембру прошле године руски спасиоци су оборили рекорд — ронили су на дубини од 317 метара у акваторији Тихоокеанске флоте. Била су изведена два зарањања у условима дужег боравка под водом.

"То не подразумева роњење у лакој опреми на екстремним дубинама, вец́ је суштина пројекта стварање аутономних станица у великим дубинама, на којима може да ради најмање 12 људи, који ц́е бити у стању да организују несметан рад у сменама на том или другом објекту", каже за Спутњик потпуковник Сергеј Ченик, војни историчар и главни уредник војно-историјског магазина "Милитари Крим".

Према његовим речима, сада се завршавају тестирања спасилачког брода "Игор Белоусов" и то ц́е бити прва у Русији, могуц́е и у свету, подводна станица за војнике, тзв. "акванауте".



"Учињен је и корак даље. Одвојена јединица ц́е пружити могуц́ност да се буде максимално независан, да се користе техничке могуц́ности и све што тај брод поседује. Пројекат је сличан орбиталној станици, великој насељеној структури на највец́им дубинама", каже Ченик.

Припрему "акванаута" ц́е и овог пута спровести Научно-истраживачки институт за спасавање и подводне технологије, заједно са експедиционим спасилачким тимом Војно-морске флоте Русије.

Извор: Спутњик

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мио

11.01.2018 09:51

Нека они направе оспособе њих неколико сто цисто сумњам и у то. Сјетимо се кад је требало два профи за дубинско роњење кад им је потонула подморница тад нису имали па им је Норвеска посудила потребну опрему и ронице. И врема је да и сами имају бар неколико таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

11.01.2018 16:40

Ма немају руси пара за толка улагања. то су улагања у људе а људи се могу разболити од грипе и било цега, јос и старе кваре се и мјењају . а милионе улозе а ко зна кад це бити мисија .

ОДГОВОРИТЕ