Анализа: Новак послао јасну поруку, али још постоји оно "али"...

Десети јануар јесте велики дан за тенис – Новак Ђоковић вратио после шест месеци паузе због повреде.

Тенис 11.01.2018 | 22:15
Анализа: Новак послао јасну поруку, али још постоји оно "али"...
И то на какав начин – декласирао је Доминика Тима резултатом 6:1, 6:4 у егзибиционом мечу на Кујонг класику.

Ђоковић требало да се врати у Абу Дабију почетком године, одустао је од тог турнира, као и оног у Дохи јер је након озбиљнијих тренинга поново добио упалу лакта.

"Хтео сам да се вратим у првој недељи сезоне, али није било суђено", истакао је.

Појавила се сумња да неће бити спреман за први Гренд слем и, иако је из Мелбурна слао "позитивне сигнале" тренинзима и видео снимцима, она је "подгрејана" када је спаринг са Станом Вавринком, предвиђен за снимање, затворио за камере неколико минута пре његовог почетка.

Ипак, дан касније је нормално тренирао на 'Род Лејвер арени', а онда је дошло време и за први окршај у 2018. години.

Претходно је Рафаел Надал изгубио од Ришара Гаскеа на истом турниру, Давид Гофан од Пабла Карења Бусте, Марин Чилић од Метјуа Ебдена, што је била потврда да Кујонг класик није класичан егзибициони турнир, већ права и озбиљна провера пред Аустралијан опен.

"Освајач 12 Гренд слем турнира, из Србије – Новак Ђоковић", зачуло се на разгласу негде око три сата иза поноћи по нашем времену и све је било спремно за оно што смо месецима чекали.

Пети на свету, сет од 20 минута и "глава"

Већ у првом гему на сервис ривала послао је неколико дубоких лоптица и стигао до брејка, а када је Тим на 30:40 погодио мрежу, коментатори су званично дочекали некада првог играча на АТП листи.

"Новаче Ђоковићу, добродошао назад", рекли су у микрофон, али је тешко ко могао да замисли да ће мање од 20 минута касније поред његовог имена стајати 1-0 у сетовима.

Фуриозно је играо од првог до последњег поена у том делу игре – био је веома расположен, ритерн је функционисао, држао је изузетну дубину код удараца и направио је само три неизнуђене грешке.

У том случају ни пети тенисер света, који је недавно казао да је Новаков тенис од пре годину и по или две најбољи који је ико икада играо, није имао ни промил шанси, па је претрпео три брејка

"Лепо је вратити се на тениски терен и Аустралију. Ово није био лак период за мене, пошто је повреда највећи протвник за сваког спортисту", рекао је Србин после меча.



Други сет био је много изједначенији од првог, делом и због тога што је Аустријанац подигао ниво игре, а кључни тренуци дешавали су се код резултата 1:1 и 4:4. Момак из Винер Нојштата је снажно притискао, изборио се за неколико брејк лопти, али је код сваке Ђоковић проналазио добре сервисе.

Често се дешава да, након неког периода неиграња, играчи не буду на "максимуму" у кризним тренуцима, али је Новак потврдио да није изгубио на менталној оштрини, већ је под притиском противника концентрацију усмеравао на сваки следећи ударац – "глава" је одувек била његов најјачи адут.

Врло брзо је неутралисао сваку претњу која је долазила, а онда у следећем гему одузео сервис Тиму и послао јасну поруку противницима – "вратио сам се!".

"Сјајно сам стартовао, нисам могао да дочекам да одиграм меч. Недостајало ми је све – осећај да имам некога прекопута мреже, интеракција са судијама, линијским судијама…", усхићено је говорио о повратку, не желећи много да коментарише тренутни пласман АТП листи (14. место).

Сервис и форхенд

Најбољи српски спортиста је у комплексу удаљеном неких пола сата од Мелбурн парка наступио са посебним, заштитним "рукавом" на десној руци, који ће му изгледа бити стандардни део опреме докле год је лакат "ровит". Током недеље је на повређеном месту држао бандажу и кинези траке, али се одлучио за такозвани "слееве", заштитни знак Ника Кирјоса, на чији се рачун нашалио.

"Ово је први меч у каријери који играм са 'рукавом', видим да убрзава сервис. Крадем тајне од Кирјоса и трудим се да сервирам што боље".

И управо је почетни ударац један од два најважнија показатеља да је повреда лакта прошлост јер тај део руке трпи велики притисак код извођења сервиса. Уз помало скраћену "петљу", редовно је достизао уобичајену брзину од 180-190 километара на час, дуел је завршио са двоцифреним бројем асова, а већ смо споменули да је многе од њих погађао у најважнијим тренуцима.

Други сегмент је форхенд, ударац којим се креира већина поена, о чему је Новак причао на прошлогодишњем Вимблдону, када је саопштио разлог предаје четвртфинала са Томашом Бердихом.

"Сервис је био ударац код којег сам највише осећао бол. Данас и јуче је почело да ме боли приликом форхенда, па сам пред крај првог сета осећао код сваког ударца. Са половичном сервом сам могао да играм и можда завршим меч, али са половичним форхендом била је немогућа мисија", признао је тада.

Сада проблема није било – замах је био потпун, ни у једном тренутку није гримасом показао да осећа бол и у неколико наврата је веома прецизно и атрактивно завршавао поене форхендом, посебно по паралели.

"Било је потребно неко време да лакат зацели, сада га доводим у стање да могу да издржим мечеве".

Још је помало "зарђао"

Тачно 191 дан га није било на АТП туру, подсетио га је новинар између два сета дуела са Тимом, да би само пет сати касније изашао пред 7.000 људи на 'Маргарет Корт арени' и учествовао у занимљивом формату "Тај брејк тенса".

Ђоковић је већ на старту изгубио од сада већ пензионера Лејтона Хјуита, који је славио резултатом 10:6.

Било је очигледно да је Новак испао из ритма после одличних сат времена у Кујонгу, неке лоптице завршавале су далеко иза основне линије, али је то сасвим нормално у ситуацији у којој се налази – није играо шест месеци и, како то воле тенисери да кажу, помало је "зарђао".

"Не желим да будем превише самоуверен, али сам веома срећан како је све прошло данас. Не могу да кажем да сам 100% спреман, рећи ћу то на почетку турнира, када стварно будем осећао да сам 100% спреман".

Оно што је много важније питање у овом тренутку јесте колико повређени лакат може да трпи у континуитету када стигну константни напори и такмичарски мечеви.

Свакако да не треба очекивати Ђоковића на врхунцу форме већ у Мелбурну, а за разлику од текста који сам писао пре неколико дана, сада је слика много јаснија, па бисмо, уколико све буде ишло како треба, правог Новака могли да гледамо у Америци – на Мастерсима у Мајамију и Индијан Велсу.

До тада би требало да се иде полако и опрезно, као и да први Гренд слем буде званичан тест о могућностима у 2018. години – сваки већи успех од тога би само био бонус.

"Играо сам без бола и пресрећан сам због тога. Сада ми остаје још неколико дана пре почетка Аустралијан опена, уложићу много сати рада да бих што боље дочекао понедељак", закључио је Ђоковић.

Једини за нас важнији дан од овог данас биће када буде почињао учешће на Ози опену – нема сумње да ћемо и тада имати разлога за радовање.



Нова година, нова опрема

Као што смо више пута претходних дана најављивали, Ђоковић је у Мелбурну представио нову колекцију за Аустралијан опен, тачније један њен део. Он ће на првом Гренд слему носити опрему у плаво-белим нијансима, с тим што је против Тима био у мајици коју је требало да носи на прошлогодишњем УС опену. Такође, дефинитивно је отклонио све дилеме и од ове године ће наступати у патикама компаније "Асикс".

Иако су многи навијачи били изненађени оваквим потезом и незадовољни растанком са "Адидасом", пошто је немачки бренд имао и целу серију модела "Барикаде" посвећену Новаку, он се окренуо Јапанцима, са којима је већ имао прилике да сарађује, додуше када га је спонзорисао "Уникло". Потврђено нам је из више тениских извора и професионалаца који су имали искуства да "Асикс" по квалитету нимало не заостаје за много познатијим и маркетиншки јачим ривалима ("Адидас" и "Најки"), због чега се све више тенисерки и тенисера одлучује баш за ову компанију.

Ђоковић се тако придружио Давиду Гофану, Гаелу Монфису, Џоани Конти, Ненаду Зимоњићу, Васеку Поспишилу, Алексу де Минауру, Коко Вандевеј, Дарији Гавриловој...

Спекулише се и да ће ове сезоне прећи на рекет за већом "главом", али за сада нема потврда његовог спонзора, компаније "Хед" (Хеад).

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар