Ердоган звао телефоном Бакира

"Ердоган ме назвао и рекао да се налази с госпођом Китаровић и питао ме да ли смо за једну трилатералу да урадимо на министарском нивоу, па затим на предсједничком. Зашто да не? ", казао је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић у изјави Н1.

Босна и Херцеговина 10.01.2018 | 16:06
Ердоган звао телефоном Бакира
Изетбеговић је коментарисао дешавања у вези с Даном РС, састанку Колинде Грабар Китаровић и Реццепа Таyипа Ердогана, извјештају Дома лордова о стању у Западном Балкану и актуелним темама.

У новом извјештају Дома лордова Босни и Херцеговини је посвећена посебна пажња, а како се наводи, постоји неколико пријетњи које могу нарушити мир и стабилност.

"Наравно да БиХ побуђује интересовање, видјели смо у Бањалуци изјаве вјерских лидера и бившег предсједника, то је довољно да се људи узнемире. Не можете срушит Дејтонски споразум а да не доведете у питање и мир. Себични политичари, по истој матрици, покушавају повећати шансе на изборима тако да једно стање које ћу упоредити са водом у којој је талог пао на дно, поново замуте ту воду и подигну тај талог. Надам се да ће у октобру 2018. народ добро размислити коме ће дати глас. Надам се да неће мазохистички поново изабрати себичне политичаре који закухавају ради себе и своје власти", казао је Изетбеговић у изјави за Н1.

Када је ријеч о прослави Дана РС, Изетбеговић је истакао да је овај пут намјерно "шутио, да би други проговорили".

"Ја сам намјерно овај пут шутао да би други проговорили. Ја сам свој посао завршио, по мојој апелацији 9. јануар не може бити дан који се прославља као Дан РС. Ово што раде је све против Устава и закона и кад-тад ће престати. Само треба бити упоран, како су они упорни јер на нашој страни су закон и правда. Не можете ви са православним поповима славити дан који "припада свима", као славу православну, тјерати Бошњаке и Хрвате. Славећи дан из 91. године када је одлучено да Срби разграниче са Бошњацима и Хрватима, а знамо како је то текло. Хтио сам да видим како се активирају. Хтио сам да то проради, да то не буде однос Изетбеговић - Додик или СДА - РС. Имали смо реакције ОХР-а, Америчке амбасаде и надам се да ће судови и тужилаштва почети радити свој посао".  

Ердоган ме назвао и рекао да се налази с госпођом Китаровић и питао ме да ли смо за једну трилатералу да урадимо на министарском нивоу, па затим на предсједничком. Зашто да не? Увијек вриједи разговарати.

О говору који је одржао Томислав Николић на поменутој церемонији, Изетбеговић каже:

"Ово што је Николић казао је јако лоше и јако ружно или патријарх који, бојим се, не служи Богу него једном народу и нацији. Они би требали бити Христови сљедбеници, а не уски националисти како се то њему пречесто дешава".

Многе одлуке Уставног суда БиХ нису проведене, ово није једина?

"Овдје се радило о активном супростављању одлуци. Не можете казнити Парламент јер не може креирати нешто по нпр. апелацији Сејдић - Финци. Кога да казните? Дакле тјерате људе да смисле нешто чему се противе њихове колеге. Ако се директно супроставите одлуци Уставног суда пркосећи, онда је то друга ствар. Наше Тужилаштво је помало почело да се бави политком и избјегава да ради свој дио посла. Оно што је радио тужилац Марковић, да оптужи неке трећеразредне у том низу, а оне који су инспиратори не. Тужилаштво тако охрабрује једно дрско понашање".

О сусрету предсједнице Хрватске Колинде Грабар - Китаровић и турског предсједника Реццепа Таyyипа Ердогана у Турској, Изетбеговић је казао да је послао поруке Ердогану шта је прихватљиво за БиХ, те да су га звали приликом састанка на мобилни телефон.

"Не знам ја прецизно ни шта је она тражила, ја нисам видио из њихових изјава шта је она тражила. Послао сам поруке Ердогану шта је за нас прихватљиво, наравно да није прихватљиво мијеђшање у унутрашње послове БиХ. Чуо сам један коментар да ће "Изетбеговић прихватити све што Ердоган буде тражио". Ја мислим да је обратно, он је прихватио све што сам ја тражио од њега. И он на тај начин испуњава аманет да ће помоћи овој земљи. Он се обавезао да ће помагати овој земљи и до сада је све урадио што смо тражили. Помоћ Турске на европском путу, изградња инфраструктура, огромне квоте меса, брашна.. Мислим да је само ТИКА инвестирала око милијарду марака у БиХ. Господин Ердоган је један коректан и паметан лидер који се неће мијешати у унутрашње ствари БиХ. Не можете ви тек тако напустити грађански принцип и урадити што вам траже ХДЗ, ХНС или Човић и кренути у сегрегацију Изборног система. То су баланси осјетљиви, нешто је било шансе да се ту уради по моделу који је предлагао Фулле".

Шта је била поента састанка?

"Сад је све то спекулација. Зашто би она покушала урадити нешто што смо утврдили да није ни покушала. Ја сам с њима јуче разговарао телефоном, одједном су ме назвали на мобилни телефон. Ердоган ме назвао и рекао да се налази с госпођом Китаровић и питао ме да ли смо за једну трилатералу да урадимо на министарском нивоу, па затим на предсједничком. Зашто да не? Увијек вриједи разговарати. Казао ми је да жели помоћи нама да имамо боље односе ако је дошло до дискомуникације. Ердоган дјелује на такав начин, осмисли нешто што ће привући и једне и друге".

(Н1)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

лемилица

10.01.2018 15:42

...срби и руси-прочитајте ово два пута,па упоредите ваш и исламски пут чувања националног интереса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕКИ

10.01.2018 19:31

Додик је највеце зло за спски народ, висе нас је унистио од рата , нецес дуго бзди сигуран. СзП долази на власт а ти на робију. Јадан је сваки србин који те подрзава, тј.сељаци неписмени који ракију не испустају из руку и не тријезне се, ти гласају за Бају, а за СзП само културни људи који имају образ и понос....

Name

Јоја

10.01.2018 15:48

За тебе је пензија или затвор. Бирај сам док мозес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

10.01.2018 15:49

Ста је било глупани , немате коментара на ову тему? Не можете пљувати по Додику и власти па вас и не занима ста Бакир прица .. дно дна сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

10.01.2018 16:49

Свака част Горане, величанствен коментар, нека се стиде глупани ако имају образа, а немају га!

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

10.01.2018 17:03

Да величанствен и грандиозан коментар за Риплија!

Name

Гојко

10.01.2018 17:16

Не смију да коментаришу, добићете по гузици.

Name

ре горан

10.01.2018 17:32

Хоћеш да те подсјетим на сва зла твог Додика.Зна се добро ко је непријатељ али се и зна домаћи издајник.Једини србин који је рекао да је био геноцид у Сребреници је тај твој Додик.Кога јуче окупи у Бања Луци.Гдје су му савезници,је ли Јужна Осетија

Name

Бакире

10.01.2018 15:51

ста це нам сејтан, кад смо православни Срби ( вецина у РС ) им и покоја мањина али вецона одлуцује у РС. Па јесу пјевали Српску пјесму или сејтанску ? Како подваљујес, а ста друго оцекиват од тебе . Знамо ми сви у РС кало си нам рад !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ррр

10.01.2018 15:51

Ко ће с мамлазима изаћ на крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зелембац

12.01.2018 17:00

Дубоко диси.

Name

Сале

10.01.2018 15:53

Ови муслимајмуни на 27% бејха са овим изметбеговићем баш су јадни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмени

10.01.2018 16:51

Ти си Мајмун и онај ко те направи.

Name

Дени

10.01.2018 17:16

Хвала ти Сале на таквим дивним ријецима. Не знам ста је неки обицни пристојан цовјек заслузио да мислис тако о њему и да најгнусније вриједјас. Ја сам Босњак, агностик и немам разлога никога да мрзим, нити сам икад. Замисли се мало о свом понасању и мрзњи која це те појести као канцер. Ја бих се макар мало постидио ако имас стида.

Name

Зоки САЛЕ

10.01.2018 19:55

Због таквих неписмених као сто си ти Сале стидим се сто сам Србин.Није лијепо вриједјати вец је лијепо прастати тако је Исус рекао.Сале,кад год зелис неког вриједјати или омаловазити,прво крени и погледај у своје двористе дали је добро.Цовијека мрзња једе,а прастање и доброта краси,али ЦОВИЈЕКА.

Name

Ибрага

11.01.2018 05:03

Сале обавезно сеју да поселамиш.

Name

Е' Бакире

10.01.2018 15:57

Јос си им ти фалио у Турској , па да буде тројцица !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАКИРЕ

10.01.2018 16:17

Једног дана те цека "РС и Србија" =

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2018 16:52

Тракторијада.

Name

Три

10.01.2018 16:23

Три-лате-рала би очигледно била муслимани из ФБиХ, муслимани-Турци и Хрвати. Зашто да не? Али то није БиХ-Турска-Хрватска. БиХ је тројство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко бре?

10.01.2018 16:26

Нешто контам сви ови про-СнСД коментари или они у заститу лика и дјела лакташког дилбера долазе са неколико адреса, боље реци са једне адресе , из Палате Републике. Све пише Перо Симићили се све дешава под његовом диригентском палицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакире

10.01.2018 16:42

један народ, једна дрзава - Србија !!! Додје све на своје . Бакире брини се за своју тројцицу у Турској и дубоко диси .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

10.01.2018 16:43

Тројка са Колиндицом? Баке, пристани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вид

10.01.2018 16:48

Турцина ста збори. Ко то казе, ко то лазе, мали Турцин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

10.01.2018 17:14

ЈЕБИ ТЕ СЕ И ВИ И ТРИЛЕТРАЛЕ.КАКО ЈЕ КОЛИНДА АМЕРИЦКИ СЛУЗБЕНИК БИЛА У ТУРСКОЈ.НЕКА СЕ САСТАЈУ КО И КАКО ХОЋЕ БИЈЕДИ У БиХ НЕМА СПАСА БИЛО КОЈЕ ВЈЕРЕ.БАКИРЕ ШТА ГОВОРИ ИРИНЕЈ ТО ИСТО И ЦЕРИЦ, ШТО СЕ ТИЦЕ НИКОЛИЋА РЕЦИКЛИРАН ЈЕ И ДРАГИЦА ГА ЈЕ ОТКАЦИЛА

Name

НЕСО БЛ

10.01.2018 17:05

Ускоро Дејтон2 и то без ентитета! Хојт Ли стизе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биса

10.01.2018 20:16

Сви су они исти знају за себе само да се народ мрзи залосно ста раде дај те једног политицара није битно која је нација да се народу помогне да та мрзња нестане.

Name

Последњи кинески цар

10.01.2018 20:00

Нека ми многи замјере, али мислим већ дуже вријеме да је Бакир Изетбеговић најјачи БХ политичар. Не даје бомбастичне изјаве, не вријеђа нити пријети, иде споро али сигурно уз законе који су на снази у БиХ, и има оно што наши "дневни политичари" у РС немају, а то је пут, циљ и стратегија која ће довести до тог циља. Оном изјавом у Београду, коју су наши медији назвали скандалозном, а није, јасно је показао да се и нелиби изаћи из унапред договореног клишеа и ставри назвати правим именом. Нашим бајним политичарима би било паметније да будућност ове земље граде на договору и сарадњи са муслиманима и њиховим легитимним представницама, а не са Човићем који сада испаде да штити Србе у Федерацији, а нежели им дати статус конститутивног народа у Мостару. У памет се "браћо српска политичка", све сте побркали и немате везе о политици и стварном стању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.01.2018 12:05

Видим хвалис Бакира.Ти си гарант један од оних 100 000 људи који су добили посао код Бакира.

Name

Израелац

11.01.2018 10:34

Овај Бакир право није психицки уредан. он јавно говори како га је Ердоган директно звао на телефон без икаквих протокола. па јел га звао приватно ил је звао као предсједника СДА ил као цлана председниства ? у сва три слуцаја крси права градјана БиХ јер се понаса ко да је ово нека његова стала .. јос као се несто нада на изборима , мјесто да се пензионисе .. тотална је будала која не зна ста прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

11.01.2018 11:59

Када Бакир и Ердоган разговарају телефоном,да ли разговарају на турском језику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За: Питање

11.01.2018 12:27

пед.ри се брзо сконтају без ријеци

Name

Јој

11.01.2018 15:03

Нема метка, док не додје тетка.