Хоће ли умирити Бакира и Додика?

Постављење Трамповог специјалца за Балкан Хојта Јиа за амбасадора у Сарајеву највероватније ће донети дисциплиновање Додика и Изетбеговића, али и Србији додатне притиске у односу са Сарајевом, Косовом, али и у политици према Русији.

Свијет 10.01.2018 | 15:23
Хоће ли умирити Бакира и Додика?
Ји је, иначе, јуче поднео оставку на место заменика помоћника државног секретара за Европу и европске послове. Познат је као специјалац председника САД Доналда Трампа за Балкан, на тој позицији је био пет година. Каријеру би требало да настави у дипломатији, и то на позицији амбасадора у Сарајеву.
 
Како је „Блиц“ јуче објавио, иако се помињало да ће бити амбасадор у Македонији, извесније је да ће његово следеће намештеништво ипак бити Сарајево. Његов долазак у Босну и Херцеговину неће бити без утицаја на Србију с обзиром на односе између Београда и Бањалуке, али и Јиеве ставове о опредељењу Србије између Русије и Европске уније.



У прилог томе да његово ново намештење неће протећи без буре сведоче и Додикове изјаве да је Ји “олупина бивше америчке администрације која води антисрпску политику“, али и јучерашња да је “шарлатан”. Додик је чест гост Београда, а иако председник Александар Вучић увек нагласи да поштује целовитост РС, није тешко прогнозирати да нису искључене и опомене Србији због проблематичних изјава.

Имајући у виду да је Ји недавно усред Београда јасно поручио Србији да не може да седи на две столице алудирајући на близак однос са Русијом, шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да очекује притиске, али да ће се Србија држати досадашње спољне политике.

- Ако Сарајево буде решење за Јиа, није искључено да то значи да Запад препознаје БиХ као следећу могућу критичну тачку на Балкану, али и да на том подручју жели јачи утицај. Србија ће се држати спољне политике и курса који је и до сада практиковала - рекао је Дачић.



С једне стране Додик, с друге односи према Москви, изазови су због којих би Србија могла да се нађе под Јиевом лупом, што потврђује и директор Центра за регионалну политику Александар Попов.

- У последњих шест месеци Америка је почела да обраћа више пажње на регион. Видело се да после Македоније САД окрећу фокус на БиХ, што се могло наслутити и по спекулацијама о Дејтону два. Америка жели далеко активнију улоги у БиХ. Хојт Ји значи долазак чврсте руке у регион, а чињеница је да када има чврсте руке, тада се ствари не отимају контроли често. То ће се односити на дисциплиновање Додика, али и Бакира Изетбеговића који такође даје изјаве које је не доприносе помирењу. Уједно, за Србију његов долазак значи тражење да се конструктивно понаша у односу према БиХ. Србија има и друга два баласта на врату, Косово и Русију. Мислим да се око те две ствари улази у завршницу и да ће у наредне две године многе ствари бити бистрије и да би Ји могао да има велику улогу - каже Попов.

Ипак, доцент Факултета политичких наука Бобан Станојевић каже да у Србију погрешно Јиа перципирају као непријатеља.

- То је погрешно, он спроводи званичну политику САД према Западном Балкану. Ништа не ради по свом нахођењу, ништа за шта нема подршку својих послодаваца - закључује Станојевић.

Хојт Ји је доспео у жижу јавности у региону средином прошле године, након што је накратко смирио узавреле политичке прилике у Македонији (формирање владе) и Албанији (одржавање избора).

Додик: Он је шарлатан

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је јуче да је сасвим небитно где ће амерички дипломата Брајан Хојт Ји бити амбасадор јер је, како каже, он прошлост, а политика гарнитуре којој припада је непријатељска према РС.

- Он је мало покушао да буде већи играч него што му припада, али у сваком случају он је прошлост. Где ће он бити амбасадор, то је небитно, може да буде и у Сарајеву, али политика те гарнитуре, бивше администрације САД, била је лоша и непријатељска према РС и ми смо се тако односили према њима - рекао је Додик.

Коментаришући да ли је Ји добио већи значај него што му припада, Додик каже:

- Он је један шарлатан који је овде покушао да спроводи неке идеје једног ужег круга људи на Балкану. Тако су покушали и са причом о Дејтону два. То није нова идеја, њу су пре десет година пласирали поједини Американци у Сарајеву који су сматрали да је баш тад било време за нови Дејтон, чиме би се укинули ентитети и створила унитарна и јединствена Босна - рекао је Додик.

(Блиц)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

перспектива=0

10.01.2018 14:26

Када удари болесно амбициозан на једног истог таквог онда се народу лосе писе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

10.01.2018 15:08

Срби будимо слозни нико нам ниста не мозе.

Name

Ре

10.01.2018 15:59

А дје у Свици вам немозе нико ниста.То да јер и ви тамо нерадите ниста.

Name

НЕМА РАЗЛОГА

10.01.2018 14:31

НЕМА РАЗЛОГА ДА ГА ХОЈТ ДИРА, УПРОПАСТИО ЈЕ И УТУКО СВЕ СРБЕ. БАШ ПО ПЛАНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцак

10.01.2018 15:07

Управо тако. Јуце славим дан републике у Фоци данас у Горазде на посао.

Name

лемилица

10.01.2018 15:54

...то фочак,легендо...свима си све рекао,али нико не конта ништа..још да си пасош добио..хаха

Name

АХ ТА

10.01.2018 14:33

Одлазећа администрација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе

10.01.2018 14:35

Ова слика горе све говори... Бакироглу нешто шврља а Миле и Жељка се све смијуре..... Трио террибле.. једна прича иза затворених врата а онда петљање народу... О Срби и Бошњаци, пробудите се. Немате ви проблема медјусобно. Ови заоукружују своје торове гдје це владати, ко у средњем вијеку, иста фора. Српска земља није 49%, него 64 посто, и Дрвар и Грахово херојско. Чак сматрам и засигурно мислим да ако Срби загрле БиХ као своју без ентитета онда су опет суверенији власници на својој 64 посто земље. Србија је одмах ту уз "невидљиву" границу, а Турска богами далеко. И онда заједно у ЕУ и Боşње могу да "опростиш нешто с..ти", колико хоће. Онда су Срби у једној легалној заједници, опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

10.01.2018 14:52

Ста оно Додик изјави за Хојт Јиа,да је олупина,е мој Предсједнице тај твој језик це ти доци главе,најбоље се покри усима по глави јер све сто изјавис правис проблемРСој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

10.01.2018 14:58

Ја мислим да је Додику одзвонило ,а и Републици Српској цовјек је унистио све и овај долази само да угаси свјетло РС-У зиви били па видјели ,доста је било курцења из Бања Луке СВИМА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2018 15:45

Мислим да це Бруце Лее направити исто као у Румунији(поставио нову дрзавну тузитељицу она затворила 700 политицара)и Македонији(полако крецу истраге и затварања).

Name

лемилица

10.01.2018 15:55

..апсолутно 100%.

Name

Уколико Је Тако Ре,

10.01.2018 21:30

онда је Ји судија са великим овластењима .,а не дипл -представник, који це да лови србе и затвара,одузимајуци им њихова права у матицној земљи " то би знацило несто као "терористицни цин "са овластењем , мислим да це се тек онда народ пробудити и дици на ноге , саветујемо му да се бави само својим,и никакога умесавања у друге ствари ,тако неста слицно је поцео јдан амиго 'талианског порекла ,словенији солит и памет ;па смо га брзо уцуткали :те са овим исто БЛ мора поступити .

Name

Босан@ц

10.01.2018 15:17

ДАYТОН 2 ДОЛАЗИ. ДОЂИК ОДЛАЗИ. ТО је главни задатак новог амбасадора у Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

10.01.2018 16:07

Срби нису против ДЕЈТОНА 2. У ДЕЈТОНУ 2 тражићемо још већу децентрализацију БиХ. Против сепаратизма сам исто као што сам био против сепаратизма 1992-1992. године али Србе тада нико није питао за то. Није ми тијесно да живим у БиХ у којој постоји јака РЕПУБЛИКА СРПСКА. Лијеп поздрав.

Name

Са стране

10.01.2018 16:48

@босанац: Сигурно су тебе обавестили. Рећи ћу ти само једно - боље да Амери бране вас, него да бране нас. Кога год су они бранили, чији су интерес "штитили", тај је данас у избегличким колонама. Ако чекаш да ти неко други кућу уреди, иди и убиј се, за живота ниси.

Name

попара

10.01.2018 15:36

За Америку су веома знацајни они кои су на њиховој црној листи,на којој је и М.Додик.Остали,који нису на тој листи су мање знацајни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

10.01.2018 17:03

Тачно! Нисте им битни. Употребиће вас за свој интерес, као и милионе муслимана, а онда ће се октенути и отићи негде другде. Уосталом, једном су вас већ бранили и подржавали. Знаш како то изгледа... Боље смо прошли ми које су бомбардовали.

Name

ДОXА

10.01.2018 15:38

Па није ЛЕЕ глуп да удара на Милу и Бакира удри по народу уведи те поново визе за ЕУ повецајте своту новца на 3000 Еура за прелазак границе правите немогуце гузве на границама са ЕУ пас видис како обадвојица лете ко Ласте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕСО БЛ

10.01.2018 15:43

Моцни Хојт Ји! Месара милета ноцна мора!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАБА11ЦЦ

10.01.2018 15:46

Месар миле је готов! Стизе Хојт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАБА11ЦЦ

10.01.2018 15:46

Месар миле је готов! Стизе Хојт из одлазеце америцке администрације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ди

10.01.2018 15:47

Засто и бакира? на који нацин бакир крси Дејтон?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2018 18:00

Бакира не мозе ни да хоце,не да Себија ником да се мијеса у њезин посо.

Name

ОПЕТ ЈА

10.01.2018 15:50

Црно се писе пропалом милету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕТ ЈА

10.01.2018 15:51

Црно се писе пропалом милету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

10.01.2018 15:53

Моћан играч пред којим је и Вучић дрхтао! А миш миле це да гмиже и пузи јер санкције ће бити појачане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лемилица

10.01.2018 16:02

..каква корист од 49 % територије,кад на њој остане 49 срба,зар није боља једна бих, да се срби намноже и тиме их униште,као што то раде муслимани.. -у чему се огледа српство..у пуцању за божић и слављењу славе..цркве празне,црквени светитељи се не поштују,чак се газде срби спрдају са тим данима и раде као у врјеме тите и сад кажемо смета нам бакир..никад..да су код бакира српске домаћице које раде по продавницама би добиле два дана за своју крсну славу,док код силних српских газда добију дан за славу,као да иду у госте,а не да припремају дочек за госте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парада

10.01.2018 16:04

Господо, након јучерашње грандиозне параде, шта је данас за ручак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2018 16:56

Соло БДП.

Name

Патриота

10.01.2018 16:57

...је.. вас ју америцки терориста доста какве коментаре писете ухватите се посла .Ста вас интересују параде и ста це се јести Ста је тебе брига ста ко једе Води своју бригу.

Name

ПАРАДА

10.01.2018 17:22

СВИ СУ ДОЛАЗИЛИ И ОДЛАЗИЛИ И ЕВО И НАРОД ОДЕ. ОВО ЋЕ БИТИ НИЦИЈА ЗЕМЉА.

Name

Мали Хоyт И Велики Баја

10.01.2018 17:58

Дакле за сљедеци велики празник 9. јануар план је сљедеци. Кад Хоyт додје да се одмах оде код њега и затрази дозвола да се на тргу Крајине подигне грандиозни споменик плавом Ронхиллу све са макетом фабрике у позадини. Да се у црвене пасосе убаци Хоyтова виза за све ходоцаснике који це у та благданска времена да ходоцасте у Ровињ пред зид плаца,зид поред улазних врата затворене фабрике гдје це се одрзавати такмицења у нарикању и беседе великих умова,као и цитање цитата из књига Николе из временске прогнозе,а посебно оне Како купити стан у Бецу за поцетнике и друге Економска анализа односа цијене кромпира и њен утицај на промјену дресова пред и посље избора. Послије мозда додје и Гоци бенд да мало забави ходоцаснике а мозда и принцеза са бијелом цизмом процита који одломак из своје Бајке о великом и малом, а ако Хоyт Ји пристане за крај програма би први папак његовог висоцанства из Бакинаца и конацно прецједник своје странке коју не би био ред да напусти прицао догодовстине везане за његов блистав ратни пут,и његов немјерљив допринос демократизацији друства. Он је за ово задње најпозванији у европи цијелој јер нема ни једне странке која се оановала а да има висе од 2 аутобуса цланова којој он није био цлан. Надајмо се да це Хоyт моци све да организује,а прије тога це да сакупи све побројане на савјетовање о предлозеном у кпз Фоца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

11.01.2018 06:52

Хоце, он је ведета УСА политицара. Кад не знас ста цес са неким онда га посаљес за амбасадора , исто сто наси постављају безвриједне савјетнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грк

11.01.2018 10:36

Како мозе јапанац бити амбасадор америке? Нека иде тамо у Кину одакле је досао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицвара

11.01.2018 11:54

Писете небулозе,нароцито неки попара.Американци сто су Србима уцинили зла,уцинили су.Да це нам уцинити јос неку стету,нема од тога ниста.Пратимо и посматрајмо или зиви били....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атасевац Дрварски

12.01.2018 17:52

Коме,треба његово мисљење.он је мали бирократа тамо неке администрације.кога он треба...засто га форсирате,небитан сто посто.

ОДГОВОРИТЕ