Макрон не жели “дијелити лекције“

Емануел Макрон не жели да се јавно изјашњава и да дијели "лекције" Кини о људским правима јер је то "потпуно неефикасно".

Свијет 10.01.2018 | 12:19
Макрон не жели “дијелити лекције“
"Постоје разлике између нас које су повезане с нашом историјом, дубоком филозофијом и природом наших друштва", рекао је француски предсједник у уторак увече током заједничке изјаве с предсједником Кине Си Ђинпингом.

"Могу да се задовољим дијељењем лекција Кини говорећи о томе француској штампи. То се раније много радило и није дало никакве резултате", рекао је Макрон новинарима током посјете једног умјетничкој галерији у Пекингу.

Јелисејска палата саопштила је прије Макроновог пута Кини да ће француски предсједник поменути људска права приватно, док Макрон одбија да о томе говори јавно. "То је потпуно неефикасно. Вјерујем у дипломатију узајамног поштовања. Треба да радимо дугорочно", додао је он.

Организација Хјуман рајтс воч затражила је од Макрона да "јавно" тражи од Сија да побољша питање поштовање људских права. Та организација се посебно осврнула на случај Лиу Сије, удовице добитника Нобелове награде за мир Лиу Сијаобоа, која је у кућном притвору без званичног кривичног поступка против ње.

Макрон је такође замољен да помене Ујгуре, кинеску муслиманску мањину, која се жали на вјерску, друштвену и економску дискриминацију.

Француски предсједник је потврдио да је током посјете Кине поменуо питање људских права.

"Пренио сам ту забринутост предсједнику Кине, који зна да оне постоје у Европи, посебно о питању слобода и универзалних права. Знам да је за њега то важна тема", рекао је Макрон.

"Постоје разговори, али не пред новинарима, не пред свима, већ иза затворених врата у четири ока, које могу да буду корисне и дају резултате. Таквим разговорима дајем предност", додао је предсједник Француске који данас завршава прву посјету Кину од доласка на власти.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мермер

10.01.2018 13:23

Ста трази мацрон у Кини немозе се на двије столице некиде код Амера

ОДГОВОРИТЕ