Данас је Свјетски дан смијеха!

Прославите Свјетски дан смијеха и не заборавите да је он најбољи лијек. Смијање узрокује смањење стреса и повећава разину ендорфина у нашем тијелу, хормона среће.

Свијет 10.01.2018 | 11:14
Данас је Свјетски дан смијеха!
“Смијех је најбољи лијек”, крилатица је с којом је Индијац Мадан Катаира 1998. установио Свјетски дан смијеха који се слави два пута годишње, 10. јануара и 2. маја, и доказао да је смијех најбољи лијек против многих болести, првенствено против стреса који је у савременом начину живота у свакодневном порасту.

Циљ Свјетског дана смијеха је подстаћи људе да се што више смију јер ће се осјећати боље, растеретити стреса, смањити бриге и депресију и тако ојачати имунитет, поручују бројни научници и љекари који истичу како се требамо смијати сваког дана.

Ако је организам под стресом повећава се ниво кортизола и адреналина, што може изазвати повишење крвног притиска и зачепљење артерија, а истраживања показују да смијех изазива посебне физиолошке промјене које помажу организму.

Тако звонки смијех повећава стварање лимфоцита и активност станица које убијају туморске станице. Смијањем се повећава ниво гама-интерферона, протеина активног у борби против било које болести. Смијех је лијек јер доводи кисик у крвоток и подстиче лучење ендорфина (протеина који се састоји од 31 аминокиселине), те може промијенити хемију мозга набоље.

Такође је откривено да је потрошња енергије у неколико минута смијеха једнака количини потрошене енергије након 15 минута вјежбања на собном бициклу.

Кад се смијемо ради нам 15 мишића лица. Истраживања показују да се у одраслој доби смијемо око 17 пута дневно, а најмлађи то чине око 300 пута дневно. Жене се чешће смију мушкарцима, него мушкарци женама.

Доказано је да су се људи некад смијали у просјеку 18 минута дневно, а данас је то сведено на тек шест минута. Ако узмемо у обзир да је, по неким истраживањима, 70 одсто обољења везано за стрес који је у свакодневном порасту, људи би се требали трудити свакога дана смијати коју минуту дуже.

Смијех је, осим човјеку, својствен и другим сисавцима – делфинима, псима, коњима… Љековитост смијеха позната је од давнина чему свједоче и бројна литерална и позоришна дјела, филмови те бројне друге манифестације којима је циљ насмијати људе, да бар на неко вријеме забораве бриге.

У савременом информатичком добу заштитници смијеха су популарни смјешко и смајлић, округла лица која у смс порукама и маиловима показују осјећаје онога ко пише.

Али, смјешко и смајлић нису синоними. Основна је разлика што је смјешко слика, а смајлић се “црта” од слова и других правописних и интерпункцијских знакова.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миле

10.01.2018 11:47

,.а мени бас јуце био, када сам ведео Спрдњу од Прославе

ОДГОВОРИТЕ