Грађане очекују нова поскупљења

С новом, 2018. годином грађани Босне и Херцеговине суочавају се с новим поскупљењима, посебно након усвојеног сета закона о акцизама који би, према најавама, ланчаном реакцијом требао донијети поскупљење и других роба.

Босна и Херцеговина 10.01.2018 | 08:50
Грађане очекују нова поскупљења
Такви намети додатно ће оптеретити куповну моћ становништва, према којој је Босна и Херцеговина на дну љествице у Европи.

"БиХ, уз Македонију и Албанију, налази се на дну љествице мјерења бруто домаћег производа (БДП) у стандарду куповне моћи током претходних година. Стандард се мјери индексом ЕУ28, чија вриједност је 100, те је Аустрија једина земља чији БДП је већи од овог стандарда. С друге стране БиХ се налази на претпосљедњем мјесту ове љествице, с индексом од 32, а једина гора земља је Албанија, чији индекс износи 30“, истакли су за Радиосарајево.ба из Агенције за статистику Босне и Херцеговине.



Статистички подаци: Цијене горива, хране, пића и енергената порасле у 2017. години

Таква ситуација посебно је забрињавајућа јер је су цијене основних потрепштина у БиХ само расле, док је просјечна потрошња, по домаћинству, у БиХ током претходне двије године била 1.419,48 КМ, а у тој своти издаци за храну, безалкохолна пића, становање и енергенте чинили су 56 посто укупне потрошње.

Узимајући у обзир да је просјечна плата око 840 КМ, то значи да бх. грађани мјесечно троше много више од оног што им куповна моћ допушта.

"У посљедњих годину дана цијене прехрамбених производа у БИХ порасле су за 1,7 посто, цијене горива и мазива порасле су за 2,3 посто, док су цијене становања, воде, електричне енергије, плина и других енергената порасле за 1,4 посто. Ријеч је о годишњој инфлацији, која често може заварати, те петогодишња инфлација показује да су цијене прехрамбених производа у посљедњих пет година ниже за 4,8 посто, цијене горива и мазива за готово 20 посто, док су једино порасле цијене становања, воде и енергената за 3,7 посто“, додали су из Агенције за статистику.



Поред најава о поскупљењима основних животних намирница, грађани БиХ могу бити сигурни у поскупљење духана и духанских прерађевина, затим горива, а постоје неке најаве да би ускоро могло доћи и до поскупљења природног плина, због цијена на глобалном тржишту. Такође, најављено је и поскупљење цијена полагања возачког испита, што ће итекако утицати на бројне грађане, посебно млађу популацију.

Економски аналитичари: Већина производа луксуз, чека нас тешка година

Неки од становника уочи новогодишњих празника истакли су како је већина намирница за њих луксуз, угоститељи су казали како би могла поскупјети кафа, док већина трговаца и произвођача тврди да нас ускоро очекује масовно поскупљење већине производа, због повећања цијена горива, инфлације, али и лошег урода прошле године, због суше и дугог љета.

Све то, истичу аналитичари, додатно ће отежати грађанима прибављање основних намирница из потрошачке корпе у новој, 2018. години. 

"Дефинитивно се и у прошлој години наставио континуирани тренд повећања цијена бројних производа. С друге стране, примања грађана и то оног малог броја који имају редовна примања, врло мало су расла, а знамо из свакодневице колики су проблеми незапослености, пензионера и других угрожених скупина. Оно што је посебно забрињавајуће на почетку 2018. године због сета закона о акцизама доћи до повећања свих цијена, почев од цијене самог горива, цијене транспорта, али и свих производа који зависе од трошкова транспорта", појаснио је економски аналитичар Игор Гавран.

Он је истакао како ће повећања цијена највише утјецати на домаће произвођаче и домаћу привреду, која ће се у новој години морати борити са новим наметима и поскупљењима сваке врсте.

"Ако погледамо воће и поврће, домаћи пољопривредници су већ притиснути бројним наметима, а када буду присиљени да повећају цијене производа, због цијене транспорта, увозна конкуренција која је пуно моћнија то им неће дозволити. Домаћи ће морати пословати с губицима и то ће довести до гашења појединих сегмената домаће производње, губитка прихода и још теже ситуације бројних грађана. Дакле, поскупљења ће се наставити и у 2018. години, она ће бити много већа, а ја не видим посебну перспективу која ће то компензовати, односно који би могао допринијети повећању запослења, повећању плата и уопште стандарда грађана", закључио је Гавран.

Извор: Радио Сарајево

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

К

10.01.2018 07:51

маркети це и даље бити пуни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

10.01.2018 08:56

Само глсајте за нас,нисте ни свјесни каква вам поскупљења можемо направити.А проспаритет чека,додуше наше породице,још сада кад крене економска размјена са Јужном Осетијом,ма да нас свијет види.

Name

Хрсуз

10.01.2018 09:35

@СНСД......Канда си ти хрсуз, а не ја?

Name

хлеба хлеба госп[одаре

10.01.2018 07:59

овим послом треба зуцо и онај мали бециревиц и остали сто повлаце националне интересе треба дасе забаве са овим сто људи немогу имати хлебаи како ба зиве на овој скупоци они и њихова буљумента се ухватила национални интереса и ста срби славе празник републике србске неце људи јести нацијоналне интересе и дан републике србске од тпгасе не зивинего од хлебабољеби било зуци и његовој буљументи са лудом денисом бециревицем да људима обезбеде хљеба када мунира и цамил су себи накрали као иони јадни народ нема од цега зивет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрсуз

10.01.2018 09:14

Јел" то куцаш "у тунелу усред мрака" ил" је образовни недостатак?

Name

За Хрсуза

10.01.2018 09:55

А ти си као бољи? Ту сте ви негдје у образовању.

Name

Хрсуз

10.01.2018 10:08

@За Хрсуза....Бог и божја вера, ја бар имам пучку школу, а ти пучку кухињу.......

Name

Цика Веља

10.01.2018 08:33

Не разумем гдје ово све води? Цене расту а плате као социјала! Узимају просек плата као реални сектор а тамо не реалне плате дизу просек плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

акциза

10.01.2018 08:46

БиХ нема градјане,она има србе,босњаке и хрвате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрсуз

10.01.2018 09:10

Босна има грађане, али сте ви у већини и "неморе вам нико ништа....."

Name

миске

10.01.2018 09:07

Несто не видим да се укљуцио МТЕЛ ,КОНЗУМ, И ДРУГИВСТРАНЕ ФИРМЕ у цеститке за 9ти јануар..јел то само ми морамо преxеднице или би и они морали да постују тебе и дан РС??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

10.01.2018 09:38

Неки дан велики Српки возд Вуциц изјави да они не воде политику плијена него политику развоја.Не знам за Србију али у Републици Српској се води управо таква политика ,политика плијена и они који се највисе куну у Рс највисе је пљацкају,униставају њене институције,њену привреду раубују је до крајњих граница а онда праве декор кроз извјестацене прославе и себе приказују као највеце патриоте.За то добијају несумљиву подрску једино од својих друствених елита који су сауцесници у униставању Републике Српске.А све се своди ма ону народну,Прво се мора најести да би се могло "сра..а народ вам је гладан и бјези одавде. И то није довољно него се покусава и провоцирати иста она медународна заједница и прије свега друга два народа са којима зивимо у БиХ.Није провокација прослава, провокација је стампање пасоса РС, провокација су иступи вецине гостију на прослави који позивају на независност и прикљуцење Србији у условима када је Дејтонски споразум једина гаранција РС а он не познаје и не признаје ово на сто назови пријатељи позивају.Провокација је потписивати меморандуме са Дрзавом коју Дрзава БиХ није признала од које Рс нема никакве користи осим сто је то цин демнстрирања моци назови пријатеља који користи Републику Српску и њено руководство као пуки инстумент и конфронтира је оним народима којима градани Републике Српске бјезе трбухом за крухом.Ако се не деси несто радикално и ако ове политицке елите буду водиле Рс и послије избора намети це бити све веци а градана све мање и прво сто це послије избора ако побједе да подигну ПДВ и остале порезе јер "ПЛИЈЕН" се мора повецати да би се задовољили апетити недодирљивих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

10.01.2018 09:47

Цркните стоко, то сте и заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава Водји

10.01.2018 09:59

А јест ми драго више него ишта на овом свијету. Е нек поскупи све само да је Србенда ко Додик на власти. Ја одох у Норвешку а вама свако добро са братом Србином. Ипак ви народе волите да је Србенда ко он на власти па таман и траву пасли. Нек се пљачка и нек све поскупи. На изборе идем дати глас за великог водју само да остане он још на власти па да вас гледам из Норвешке како уживате са њим. СЛАВА ВЕЛИКОМ ВОДЈИ и нашем покрету. Смрт народу слобода Милораду!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХРСУЗ

10.01.2018 10:15

Јутрос сам доручково брабоњке,за ручак цу чварке од јуче,а за вечеру опет подгријати чварке од данас!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревоке

10.01.2018 10:40

Срецан дан републике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

10.01.2018 10:52

Нема ниста од тог босиц обецао на уставном суду понисити закон,огњен тадиц казе да је не примјењив а пандуревицка обецала борбу против акциза свим средствима или су мозда и они у медјувремену пробали wигемаркове колаце.ако су пробали колаце па засутили мој глас су изгубили.

ОДГОВОРИТЕ