“Десант“ због Изборног закона

Представници Европске комисије, Амбасаде САД и ОСЦЕ-а данас имају састанак са представницима политичких партија на којем ће покушати да "погурају" причу у вези са измјенама Изборног закона БиХ, сазнају "Независне".

Босна и Херцеговина 10.01.2018 | 07:56
“Десант“ због Изборног закона
Како је за "Независне" потврдио Дамир Бећировић, посланик ДФ-а у Представничком дому БиХ, састанку би требало да присуствују представници политичких партија које учествују у парламенту БиХ, али он сумња да ће договор бити постигнут.

"Тешко да ће доћи до договора, јер се свака страна чврсто држи својих ставова", каже Бећировић, који је и члан Интерресорне радне групе за измјене Изборног закона.

Тренутно су у парламентарној процедури два приједлога измјена Изборног закона, приједлог делегата хрватског народа у Дому народа БиХ који је добио већину гласова у овом дому, те приједлог посланика СДА у Представничком дому. Оба приједлога третирају промјене које би довеле до избора у Мостару након 12 година.

Иначе, измјене Изборног закона су један од каменова спотицања за политичке актере, те уколико се не постигне договор, могућа је блокада. Због тога се политичари плаше да би се цијелој БиХ могла догодити судбина Мостара након општих избора, који би требало да се одрже у октобру ове године.

Тако Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ из РС, каже да БиХ, због непостојања договора Бошњака и Хрвата у вези са овим законом, улази у кризу, која би могла довести до тога да послије избора цијела БиХ постане Мостар.

"Мислим да су мале шансе да се постигне нека врста договора, јер је значајно различит поглед на садржај и не вјерујем да може доћи до одређеног приближавања у вези с овим питањем", рекао је Иванић, који сматра да би било добро да представници СДА и ХДЗ-а поштено и отворено разговарају и покушају постићи договор, јер то неће ријешити ни хрватски ни турски представници.

С њим се слаже и Лазар Продановић (СНСД), посланик у Представничком дому БиХ и члан Интерресорне радне групе за измјене Изборног закона, који истиче да није искључено да цијела БиХ доживи судбину Мостара, али исто тако, тврди да би то био погубан сценариј. Додаје да би сви политички фактори требало да се укључе, сједну за сто и договоре се те да је добродошла и медијација међународних званичника.

"Уколико не дође до измјена Изборног закона, може доћи до блокада, прије свега када је у питању формирање Дома народа БиХ, али и Владе ФБиХ и Дома народа ФБиХ. СНСД ће подржати приједлог ХНС-а", каже Продановић.

Борјана Кришто (ХДЗ БиХ), предсједавајућа Представничког дома БиХ, истиче да је веома важно да се ураде измјене Изборног закона у складу са Уставом и препорукама Уставног суда БиХ, те да, уколико се то не догоди, БиХ чека тежа судбина него што је она у Мостару, када је у питању имплементација изборних резултата.

"Покушали смо наш приједлог вратити у редовну процедуру, добити могућност да се о томе расправља, али једноставно СДА и друге странке око којих се и у којима се окупљају већином Бошњаци, нису жељеле дати прилику, одбиле су. Како ће даље ићи, не знам. Надам се да ће ипак бити разума", каже Кришто. Додаје да се већ мјесецима одржавају састанци уз медијацију међународних званичника на којима се покушавају договорити измјене овог закона.

"До божићних празника смо се редовито састајали. Не могу вам говорити о чему смо разговарали, јер је договор да се то не износи у јавност док нема договора. Очигледно је да још ништа нисмо договорили, јер о томе нисмо упознали ни парламент", казала је Кришто.

Амир Фазлић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому БиХ, истиче да ниједан приједлог, највјероватније, неће проћи, јер СДА неће гласати за ХДЗ-ов, а ХДЗ неће гласати за приједлог СДА.

"Мораћемо сјести и разговарати", каже Фазлић, који не вјерује да ће БиХ доживјети судбину Мостара, јер по његовом мишљењу, избора ће бити и изборни резултати ће се имплементирати.

Извор: НН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Горан Баре

10.01.2018 07:00

Хрвати имају и више него што заслужују ово Човке себи хоће доживотну позицију,ништа њима не фали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

10.01.2018 07:06

" Акцизе - други дио" или ти га "завртање ушију наших политичара!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босан@ц

10.01.2018 07:14

ХДЗ Приједлог је чисти ФАШИЗАМ. По томе је могућ избор само херцеговачких Хрвата, као да су они из других крајева БиХ нпр.. Грци или Аустријанци. Све док било који човјек из било ког краја БиХ не буде могао бити изабран на било коју челну позицију на нивоу БиХ, биће то ФАШИЗАМ И ДИСКРИМИНАЦИЈА. Одлучно одбити ХДЗ варијанту изборног закона, како би сви грађани БиХ били по било ком питању равноправни на било ком дијелу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

10.01.2018 10:01

Је ли фашизам био 1991 и 1992 године када су Хрвати и њихово цвијеће прегласавали Србе и на тај начин започели рат у БиХ, а на крају за све оптужили Србе.

Name

ре Србин

10.01.2018 16:55

то "прегласавање" је био само јадни покусај оних људи, тада да не дозиве оно сто су знали да це дозивјети и десило им се 95. али ви и даље лазете сами себе. ако је лаз васа потреба, немојте је наметати другима.

Name

58 зеко

10.01.2018 07:38

људи цитаве босме и херцеговине требају узети говнаве мотке и отици горе у парламент бих и све политицаре б ило које нације истерати напоље стаце они расправљат о интересима нацијеи за таквим питањима стопират дрзаву о националним питањима нека расправљају ходје и попови и фратри онису исли у сколе теологије и медресе некасе они договарају о националним интересимаа политицари нека воде дрзаву и дразавне интересе да људи имају посла и да могу хранити своје породицеи да омладина немора да бјези из земље погледај само оног дениса бециревица млад цовјек а запјени у вези нације место да ради на дрзавном проспаритету ида несто уради за дрзаву он лупета ко даје исо у медресу самому срби сметају и зуцо место дасе бави за биљитак и да трази посла људима онсе бави циме нетребаи само гледа какоце пред изборе несто наци против срба исоје са ревизијом тузбе против србије стаје добијо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2018 09:34

то сада кажеш, а што се нисте латили мотки 92, бећ ножева у пушака па побили комшије Србе за које још нико није одговарао, исто бисте ви и овај пут урадили да вем не треба нови Закон када будете сами муслимани са Арапима.

Name

58земо

10.01.2018 07:43

требају странци сада даих затворе сву троицу у једну собу идајим недају изаци из собе док ненаправе прави дрзавни закон и даим запрете дасе морају дрзати тог договора док њима недојде тврда рука и небубне о сто онисе неце договорити негоцесе бавити нацијоналним интересима треба да одвоје дрзаву од нације гдесе год нација меса у дрзаву ту дрзаве нема треба добро запантит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ситан вез

10.01.2018 07:45

Док је Босне и политичара попут Изетбеговића, Додика, Човића и њима сличних биће подјела, несугласица, свађа и белаја, могуће чак и до јаја, а као и до сада надрљаће обична раја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

10.01.2018 07:48

Како нико није дао предлог измјене да они који напустају странку морају вратити мандат странци онда неби било папака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд ЗБУЊЕН

10.01.2018 07:50

Хрвати добили целу хрватску 95% етнички чисту и није им доста па би ова њихова шачица јада од 10% да прави апартхеид у босни боље им је да се смире могли би најебати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

10.01.2018 08:18

Ево нас опет 1990

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киза

10.01.2018 09:01

Једно врло глупо питање. Од када се амбасаде баве питањима као сто је Изборни Закон? Зашто не учествује амбасада Индије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрсуз

10.01.2018 09:18

Ћизо, јербо Инђија није свједок (гарант) Дејтонскога споразумјеванија! Си сконт"о?

Name

Дијагноза

10.01.2018 09:09

Ја мислим да би у цијелу причу требао да се укључи народ. Да узме го.нене мотке и свако пред своју општину и удри.

ОДГОВОРИТЕ