Обамејан за 258.000.000 евра?!

Све је отишло дођавола, држава морала да реагује! На ово лудило неко је морао да стави тачку.

Фудбал 13.01.2018 | 14:45
Обамејан за 258.000.000 евра?!
Док је у европском фудбалу зимски прелазни рок далеко скромнији од летњег када се углавном завршавају велики трансфери, у Кини је обрнута ситуација у овом периоду. Јануар је главна пијаца за кинеске клубове с обзиром да сезона почиње у фербуару. Највећи трансфери кинеском фудбалу попут Оскара, Рамиреса, Тешеире, Витсела, Мартинеза су завршавани у јануару...

Зато се с нестрпљењем очекивало шта ће Кинези урадити ове зиме. Када је пре два дана лансирана вест да је најмоћнији кинески клуб Гуангџоу Евергранде кренуо по Пјер-Емерика Обамејана, одмах се могло претпоставити да ће у питању бити неки огроман новац. На крају су кинески и европски медији провалили да је реч о понуди тешкој 72.000.000 евра за обештећење и 20.000.000 евра по сезони за уговор на четири године. Потом је процурило и да Гуангџоу није једини, већ да Обамејана жели и ривал Пекинг Гуан који је спреман да плати око 60.000.000 евра.

Данас је причу демантовао и Гуангџоу Евергранде. Ипак, то се десило после прилично упозоравајућег саопштења које је обајвио ФС Кине. Што се може сматрати и званичном поруком државе кинеским бизнисменима којима је још раније „препоручено“ да не бацају огромне суме новца на куповине страних фудбалера.

„ФС Кине је забринут због вести о рату два клуба на трансфер тржишту и лицитацији коју воде. Ако се покаже да је било какав закон прекршен, врло озбиљно ћемо применити правила и регулације“, упозорили су руководећи кадрови ФС Кине, после чега је богати клуб саопштењем демантовао интересовање за Габонца из Дортмунда.

Кинеска влада је прошлог лета донела закон о порезу од 100 одсто на сваки трансфер већи од 5.750.000 евра. Средства од пореза иду у фонд за развој младих, домаћих фудбалера. То у пракси значи да је држава решила да узме скоро исто онолико пара колико клуб плати за неку лукусзни трансфер.

Али ни те мере нису обесхрабриле богате власнике клубова. Зато је Гуангџоу спремио 72.000.000 евра за Борусију и још 66.000.000 евра на име пореза. Када на то додамо годишњу палту од 20.000.000 евра за четири сезоне, укупна сума износи  258.000.000 евра колико би долазак Обамејана коштао кинески клуб. Превише...

Тога су свесни и државни органи који су упозорењем преко фудбалског савеза рекли шта мисле о расипању пара на иностране звезде које тај уложени новац не оправдавају с обзиром да домаћи играчи и национални тим не показују напредак откако су почела велика улагања.

Ипак, прелазни рок у Кини траје до 28. фебруара и до тада је свашта могуће. Гуангџоу Евергранде на чијој клупи је Фабио Канаваро, има огромне  финансијске могућности. Од странаца су тренутно у екипи Бразилци Мурики, Алан и Гулар. мало је вероватно да ће сва тројица остати у клубу. Поред Обамејана, као мете кинеског џина се помињу и ГеретБејл, Раџа Најнголан, Марио Манџукић... Подсетимо, лимит у кинеском фудбалу је тројица странаца, тако да Гунгџоу може да доведе једног, евентуално двојицу врхунских странаца. Обамејан је прва мета, а то ће их коштати преко 250.000.000 евра. Ништа, наспрам онога што би могло да их кошта ако наљуте врх Комунистичке партије Кине, оглуше се о упозорење и свесно прекрше неки закон...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар